Παγκοσμια ημερα

Παγκόσμια ημέρα της Γης

Κάθε χρόνο αυτή η τόσο σημαντική ημέρα εορτάζεται στις 22 Απριλίου με σκοπό την κινητοποίηση των πολιτών, των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων για έναν καθαρό και υγιή πλανήτη.

Η Ημέρα της Γης αποτελεί μια ημερομηνία κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα. Συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) και εορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο. To 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως "Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης".

Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελλ το 1969 σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Εκδηλώσεις έλαβαν χώρα για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις στις 21 Μαρτίου 1970, ημέρα της εαρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Σήμερα, η Ημέρα της Γης έχει φτάσει σε περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα στις κυβερνήσεις και στους συνανθρώπους τους ότι η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι αναγκαία, η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι μάχη υπέρ του μέλλοντος της Γης, και του δικού μας.

Οι άνθρωποι του 21 αιώνα είμαστε ξεκομμένοι από τη φύση κι αυτό συχνά μας κάνει να αισθανόμαστε σαν εξωγήινοι στον ίδιο μας τον πλανήτη. Ακόμα, κι αν πιστεύουμε ότι η παιδεία και ο πολιτισμός έχουν αναπληρώσει το πιο ζωώδες και ενστικτώδες μέρος του εαυτού μας, εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε την επαφή με το φυσικό περιβάλλον.

Είναι μία Ημέρα που ίσως πρέπει όλοι εμείς, που επιβαρύνουμε την Γη καθημερινά, να ενδιαφερθούμε λίγο παραπάνω γι'αυτή. Η Γη και τα οικοσυστήματά της είναι το σπίτι μας και είναι αναγκαίο ο άνθρωπος να προωθήσει την αρμονία με τη φύση και τη Γη.

Το υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τόπου μας. Το περιβάλλον αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη κάθε τόπου, μιας και οι φυσικοί και ενεργειακοί πόροι του, αποτελούν το εχέγγυο για την ανάπτυξή του.

H Παγκόσμια Ημέρα Γης, ευχής έργο είναι να αποτελέσει αφορμή για στοχασμό και προβληματισμό, ώστε όλοι να αναλογιστούμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί και να αποτελέσει αφορμή για δυναμικότερη κινητοποίηση, για την διάσωση του πλανήτη μας, της Γης. 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.