Παγκοσμια ημερα

Παγκόσμια ημέρα κατά της Ελονοσίας

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις (25/4), με σκοπό να αναδείξει τους κίνδυνους που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος από την ελονοσία, την πιο παλιά καταγεγραμμένη ασθένεια της ανθρωπότητας.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας καθιερώθηκε το 2008 με πρωτοβουλία του ΟΗΕ. Η Ελονοσία, που μεταδίδεται από τα κουνούπια, προσβάλλει κάθε χρόνο 500 εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους το ένα εκατομμύριο τελικά υποκύπτει στην ασθένεια, το 90% στην Υποσαχάρειο Αφρική.

Η αντιμετώπιση της Ελονοσίας είναι ένας από τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας που έθεσε ο ΟΗΕ για την καταπολέμηση της φτώχειας έως το 2015.

Στην Ελλάδα, η Ελονοσία έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί. Τα 30 έως 50 κρούσματα που καταγράφονται κάθε χρόνο είναι "εισαγόμενα" και οφείλονται στους μετανάστες.

Κατά το επιδημιολογικό Δελτίο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για το 2018:

• Το 2016 εκτιμήθηκαν 216 εκατομμύρια κρούσματα Ελονοσίας σε 91 χώρες, με αύξηση κατά 5 εκατομμύρια περιπτώσεις

• Οι θάνατοι από την Ελονοσία έφτασαν τις 445.000 το 2016, έναν παρόμοιο αριθμό (446.000) έως το 2015.

• Η Αφρικανική Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) φέρει ένα δυσανάλογα υψηλό ποσοστό του συνολικού βάρους της ελονοσίας. Το 2016, στην περιοχή εντοπίστηκαν το 90% των περιπτώσεων Ελονοσίας και το 91% των θανάτων.

Η Ελονοσία (malaria) είναι μια οξεία εμπύρετη νόσος που οφείλεται στο πλασμώδιο της Ελονοσίας και μεταδίδεται από το τσίμπημα ενός μολυσμένου θηλυκού Ανωφελούς κουνουπιού. Υπάρχουν 5 είδη παρασίτων που προκαλούν Ελονοσία στους ανθρώπους και δύο από αυτά τα είδη, το  P. Falciparum και το P. Vivax, να αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή. Η μετάδοση εξαρτάται επίσης από τις κλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τον αριθμό και την επιβίωση των κουνουπιών, όπως η βροχόπτωση, η θερμοκρασία και η υγρασία. Σε πολλά μέρη, η μετάδοση είναι εποχιακή, με την κορύφωσή της κατά τη διάρκεια και μετά την περίοδο των βροχών.

Η στρατηγική του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για την Ελονοσία 2016-2030 θέτει φιλόδοξους αλλά εφικτούς στόχους, στους οποίους περιλαμβάνονται: Μείωση της επίπτωσης της Ελονοσίας και των ποσοστών θνησιμότητα κατά τουλάχιστον 90%, εξάλειψη της Ελονοσίας σε τουλάχιστον 35 χώρες έως το 2030 και η πρόληψη της αναζωπύρωσης σε όλες τις χώρες που είναι ελεύθερες νόσου.

Η 25η Απριλίου σηματοδοτεί το διαρκή αγώνα εκρίζωσης της ελονοσίας σε παγκόσμιο επίπεδο και τη διάδοση των στρατηγικών για την επίτευξη αυτού του στόχου. Το φετινό μήνυμα της ημέρας είναι "Έτοιμοι να νικήσουμε την Ελονοσία".

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.