Παγκοσμια ημερα

20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: Παγκόσμια ημέρα

Σε πρώτο πλάνο σήμερα (20/02) η κοινωνική δικαιοσύνη...

 

 

Από το 2007 έχει θεσπιστεί από τα Ηνωμένα Έθνη η 20ή Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ωστόσο, πρόκειται απλώς για άλλη μία ημέρα στο ημερολόγιο, καθώς τα ευχολόγια δεν αποδίδουν.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2007 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Φεβρουαρίου.

 

Στόχος της είναι η προσπάθεια να αντιμετωπισθούν με διεθνείς δράσεις η φτώχεια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός, μέσα σε μια ανοιχτή και παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική αρμονία και την ισότητα των πολιτών ενός κράτους.

 

Ο Μπαν Κι Μουν κάθε χρόνο στέλνει το μήνυμά του, που κάποτε αφορά στα 21 εκατ. παιδιά που υποφέρουν από τις επιλογές των «μεγάλων» και κάποτε στις γυναίκες, οι οποίες επίσης βρίσκονται στο στόχαστρο εκμετάλλευσης ακόμα και στον προηγμένο κόσμο. Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι ωραία ως ιδέα, αλλά ακόμα και η πολιτισμένη κοινωνία της Δύσης αδυνατεί να την κάνει πράξη.

 

Το 2014, σε έρευνα του ιδρύματος Μπέρτελσμαν την οποία δημοσίευσαν "Τα Νέα", η χώρα μας κατετάγη τελευταία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες ως προς την κοινωνική δικαιοσύνη, που ανάμεσα στα άλλα, σημαίνει ισότητα στην κατανομή των πόρων.

 

Για την κοινωνική δικαιοσύνη λαμβάνουν χώρα δράσεις παγκοσμίως κάθε χρόνο, ωστόσο η ηθική -και ασφαλώς η κοινωνική δικαιοσύνη άπτεται της ηθικής- δεν είναι καλοί φίλοι και συνεργάτες. Κάπως έτσι πλουτίζουν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες από την παιδική εργασία, για παράδειγμα, ενώ οι ίδιες οι εταιρίες την ίδια στιγμή διοργανώνουν δράσεις υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης...

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.