Παγκοσμια ημερα

4 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα... τριών φάσεων!

Σε πρώτο πλάνο σήμερα τα αδέσποτα, το μαξιλάρι και... οι νάρκες.

 

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.

 

Η 4η Απριλίου επιλέχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων για τρεις λόγους:

 

- Χρονικά είναι ακριβώς στο μέσο της 4ης Οκτωβρίου, που γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

- Είναι ευκολομνημόνευτη ημερομηνία (4/4).

- Δεν υπάρχει κάποια άλλη άξια λόγου εορτή την ημέρα αυτή.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΑΞΙΛΑΡΟΠΟΛΕΜΟΥ

 

Ξεκίνησε δειλά το 2008 μέσω διαδικτύου και πλέον διεξάγεται σε περισσότερες από 130 πόλεις του κόσμου. Το 2016 γιορτάζεται στις 2 Απριλίου.Στην Αθήνα θα γιορταστεί στην Πλατεία Μοναστηρακίου και στην Θεσσαλονίκη στην Πλατεία Αριστοτέλους (12 μ.μ).

 

Η Διεθνής Ημέρα Μαξιλαροπολέμου (International Pillow Fight Day), εκτός από την εκτόνωση που προσφέρει, απαιτεί από τον κάθε συμμετέχοντα την καταβολή ενός χρηματικού ποσού, το οποίο διατίθεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΝ

 

Η Διεθνής Ημέρα κατά των Ναρκών εορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Απριλίου. Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Νοέμβριο του 2005, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες του κόσμου σχετικά με τα ναρκοπέδια και την ανάγκη εξάλειψής τους.

 

Η πρωτοβουλία αυτή ήλθε ως συνέχεια της Συνθήκης της Οττάβας για την κατάργηση των ναρκών κατά προσωπικού (1997). Η Ελλάδα υπέγραψε τη Συνθήκη στις 3 Δεκεμβρίου 1997 και την επικύρωσε στις 25 Σεπτεμβρίου 2003. Η Συνθήκη ενεργοποιήθηκε την 1η Μαρτίου 2004.

 

Σύμφωνα με την αναφορά του "Διεθνούς Παρατηρητηρίου Ναρκοπεδίων", κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από νάρκες 15-20.000 άνθρωποι, το 20% των οποίων είναι παιδιά. Ο αριθμός τους βαίνει συνεχώς μειούμενος τα τελευταία χρόνια, χάρη στις συντονισμένες παρεμβάσεις των Μ.Κ.Ο. και των διεθνών οργανισμών, στις κυβερνήσεις των χωρών που διαθέτουν ναρκοπέδια.

 

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του 2005, τουλάχιστον επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους (ανάμεσά τους κι ένας πυροτεχνουργός) και ένας τραυματίστηκε στα ναρκοπέδια του Έβρου, που βρίσκονται στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας. Πάντως, μέχρι τις 10 Απριλίου 2006, η αρμόδια υπηρεσία του Στρατού (ΤΕΝΞ) είχε αφαιρέσει 10.002 από τις 24.751 νάρκες κατά προσωπικού στα ναρκοπέδια του ποταμού Έβρου.

 

ΠΗΓΗ: sansimera.gr

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.