Περιεργα

"Tsipras as Kolokotronis"

"Θέμα συζήτησης" στο Ηράκλειο έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες, ένα ζωγραφικό έργο το οποίο εκτίθεται στην Αίθουσα Τέχνης AS Gallery.

 

Ο Χρήστος Κιντής, πολίτης Τρίπολης προώθησε το συγκεκριμένο θέμα.

Η επιστολή του κ. Κιντή:

"Με αφορμή δημοσίευμα του cretapost.gr (https://www.cretapost.gr/364380/o-tsipras-os-kolokotronis-ektithete/) θα ήθελα να διαμαρτυρηθώ εντόνως για το γεγονός ότι αίθουσα τέχνης στη νήσο Κρήτη , εκθέτει έργο με τη μορφή του Αρχιστράτηγου των Ελλήνων Θεόδωρου Κολοκοτρώνη να είναι αλλοιωμένη εμφανίζοντας σε αυτή το πρόσωπο του Έλληνα Πρωθυπουργού. Αυτή η ενέργεια –που κάποιοι θέλουν να την αποκαλούν τέχνη- είναι άκρως προσβλητική και υβριστική απέναντι στην ιστορία ενός προσώπου που με ανιδιοτέλεια πολέμησε για την αποτίναξη του τούρκικου ζυγού , που χάρις σε αυτόν η Ελλάδα απελευθερώθηκε από εκατονταετή κατοχή και που εν τέλει ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης φυλακίστηκε από τους τότε πολιτικούς ταγούς της εποχής. Αντιλαμβάνομαι πως ενδεχόμενος ο δημιουργός ή ο ιδιοκτήτης της αίθουσας τέχνης να επιθυμούν να γίνουν αρεστοί στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δυστυχώς για αυτούς ο κ. Τσίπρας μόνο σε Αρχιστράτηγο ,μαχητή και απελευθερωτή δεν ομοιάζει. Θέλω να ζητήσω από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου να μεριμνήσει έτσι ώστε να προασπιστεί η σύγχρονη ιστορία του τόπου αυτού που κάποιοι έχουν βαλθεί να αλώσουν. Η απόσυρση του συγκεκριμένου έργου πρέπει να θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ."

 

Είναι περισσότερο από προφανής ο λόγος για τον οποίο ο συγκεκριμένος πίνακας, ακρυλικό σε καμβά για την ακρίβεια, έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις.

 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ως Θεόδωρος Κολοκοτρώνης σε μια προσωπογραφία με βαθύ συναισθηματικό φορτίο, που αναπόφευκτα προκαλεί. Τους μεν φιλότεχνους για να ανιχνεύσουν τις συμβολιστικές "δεύτερες αναγνώσεις" στο έργο του εικαστικού δημιουργού, τους δε υπόλοιπους για να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια ή την ευαρέσκειά τους ανάλογα με τις πολιτικές τους πεποιθήσεις ή ανάλογα με το πόσο εύθικτοι ή και ευάλωτοι αισθάνονται απέναντι σε τέτοιου είδους καλλιτεχνικά ερεθίσματα.

 

Ο πρωτότυπος τίτλος του έργου είναι "Tsipras as Kolokotronis" και ζωγράφος μια πολυσχιδής προσωπικότητα που ζει και δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο. Ο Mathew Halpin, ο ζωγράφος του Τσίπρα – Κολοκοτρώνη, είναι ιδιαίτερα γνωστός στους καλλιτεχνικούς κύκλους της πόλης. Αυστραλός με καταγωγή από το Σίδνεϋ, ένας αληθινός πολίτης του κόσμου που επέλεξε να εγκατασταθεί στο Ηράκλειο και να δώσει το δικό του στίγμα στα πολιτιστικά δρώμενα του Μεγάλου Κάστρου.

 

Ο Halpin είναι καλλιτέχνης οπτικών εφαρμογών, εικαστικός, σκηνογράφος και έχει ασχοληθεί επίσης με το θέατρο, το χοροθέατρο και τον κινηματογράφο. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις, και στο Ηράκλειο έγινε ευρύτερα γνωστός από τη συμμετοχή του στο "Lakkos Project".

 

ΠΗΓΗ: cretapost.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.