Περιεργα

Το πιο ακριβό διαβατήριο στον κόσμο

Δραματική ήταν η αύξηση της τιμής του αυστραλιανού διαβατηρίου, όπως αναφέρει τοThe New Daily τονίζοντας ότι το κόστος του ταξιδιωτικού εγγράφου έχει αυξηθεί κατά 41% μέσα σε μία δεκαετία αγγίζοντας πλέον τα 180 ευρώ.

 

Πίσω από το αυστραλιανό διαβατήριο που έχει 10ετή διάρκεια, έρχεται δεύτερη η Τουρκία με κόστος έκδοσης 162 ευρώ, τρίτη η Ελβετία, τέταρτος ο Καναδάς και πέμπτη η Σιγκαπούρη.

 

Αυτό που τονίζεται πάντως είναι το γεγονός ότι η αύξηση της τιμής έκδοσης του αυστραλιανού διαβατηρίου οφείλεται στην αύξηση των τελών, κάτι το οποίο συνέβη και στην περίπτωση της Τουρκίας, η οποία το 2015 ήταν σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό ιστότοπο GoEuro είχε το πιο ακριβό στον κόσμο.

 

Αύξηση στην τιμή έκδοσης σημείωσε και ένα από τα πιο αδύναμα διαβατήρια στον κόσμο, το συριακό με την κυβέρνηση της χώρας εκτοξεύει την τιμή από τα 7 ευρώ στα 324, το εξωφρενικό αυτό τέλος ωστόσο αφορά σε όσους έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και θέλουν να αποκτήσουν νέο ταξιδιωτικό έγγραφο από το προξενείο της χώρας στην οποία βρίσκονται. 

 

Πάντως η αύξηση των τελών για το αυστραλιανό διαβατήριο έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις με την Αυστραλιανή Ομοσπονδία Ταξιδιωτικών Φορέων να καλεί την κυβέρνηση να τα παγώσει. Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και Εμπορίου της χώρας μιλώντας στο The News Daily απέδωσε το κόστος στην ποιότητα των παραγόμενων εγγράφων και στο επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχουν τα γραφεία διαβατηρίων της χώρας.

 

Αυτή τη στιγμή πάντως το αυστραλιανό διαβατήριο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 15 πιο ισχυρά στον κόσμο καταλαμβάνοντας μαζί με την Ελλάδα και τη Νέα Ζηλανδία την 7η θέση του Henley Passport Index κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες των συγκεκριμένων χωρών μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα σε 171 χώρες.

 

Η πΓΔΜ καταλαμβάνει την 46η θέση, ενώ η Τουρκία βρίσκεται αρκετά πίσω καταλαμβάνοντας την 50 θέση. Κορυφαίο διαβατήριο θεωρείται το γερμανικό καθώς δίνει τη δυνατότητα σε όσους το κατέχουν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα σε 177 χώρες.

 

(Με πληροφορίες από indy100.com, The New Daily) 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.