Περιεργα

H Google τιμά την μάστερ του θέρεμιν

Η Clara Rockmore Μία γυναίκα άγνωστη στο ευρύ κοινό αλλά πρωτοπόρα για την μουσική και ειδικά την ηλεκτρονική έχει σήμερα την τιμητική της καθώς η google της αφιερώνει το σημερινό doodle. Αφορμή τα 105 χρόνια από τη γέννησή της.

 

 

Πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής η Rockmore γεννήθηκε σαν σήμερα το 1922 στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας και θεωρείται η μάστερ του θέρεμιν. Πρόκειται για το πρώτο ηλεκτρονικό μουσικό όργανο που ενέπνευσε συγκροτήματα όπως οι Rolling Stones, Led Zeppelin, Beach Boys, Pixies, Placebo, Portishead και Radiohead, Επιπλέον, θεωρείται ο προπομπός του σύνθεσάιζερ.

 

Η Clara Rockmore πέθανε στην Νέα Υόρκη στις 10 Μαΐου 1998, σε ηλικία 88 ετών.

 

Το θέρεμιν εφευρέθηκε το 1919 και είναι το μόνο μουσικό όργανο που μπορεί να παιχτεί χωρίς να το αγγίζει ο μουσικός. Το όνομά του το πήρε από τον εφευρέτη του, τον Ρώσο Lew Termen, o oποίος μεταβαίνοντας στις ΗΠΑ άλλαξε το όνομά του σε Leon Theremin.

 

Ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της μουσικής κατέλαβε μέσα από τον οργανοποιό Robert Moog, ο οποίος χρησιμοποιώντας τις εμπειρίες που αποκόμισε από την κατασκευή του συγκεκριμένου οργάνου στην αρχή της καριέρας του, έφτιαξε τα πρώτα συνθεσάιζερ.

 

Πηγή: www.cnn.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.