Περιεργα

Η λίμνη Παμβώτιδα καλύφθηκε από... αφρούς!

Τουλάχιστον δύο φορές το τελευταίο δίμηνο η επιφάνεια της Παμβώτιδας έχει καλυφθεί από αφρούς...


Πρωταρχική αιτία για το φαινόμενο της "σαπουνάδας" που παρουσιάζεται στα νερά της λίμνης είναι η ρύπανση, η οποία συνδυάζεται και με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας, όπως παραδέχθηκε χθες ο Φορέας Διαχείρισης της Παμβώτιδας σε μακροσκελή ανακοίνωσή του για το θέμα.


Βέβαια, ο Φορέας δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, καθώς αποτελεί ένα γνωμοδοτικό και εποπτικό όργανο που παραμένει μάλιστα υποστελεχωμένο! Αποτελεσματικό "φρένο" στην μόλυνση και τον ευτροφισμό της λίμνης, η οποία ως το χαμηλότερο σημείο του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων αποτελεί τον αποδέκτη κάθε ρυπαντικού φορτίου που "κουβαλάει" αυτό, θα μπορούσε να βάλει το «μάστερ πλαν» που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Ηπείρου.


Τα έργα κοστίζουν


Ωστόσο, τα έργα που προβλέπονται στο σχέδιο της Περιφέρειας, όπως για παράδειγμα, η κατασκευή λιμνοδεξαμενών περιμετρικά της Παμβώτιδας, έχουν ένα σημαντικό κόστος. Αυτό σημαίνει πως πρέπει καταρχήν να βρεθεί πηγή χρηματοδότησής τους, η οποία δεν μπορεί να είναι άλλη από το νέο ΕΣΠΑ. Αυτή όμως η διαδικασία θα χρειαστεί χρόνο και η λίμνη δεν μπορεί να περιμένει για πολύ ακόμα, αφού η υποβάθμιση των νερών της είναι σημαντική. Εξάλλου, πέρα από τα έργα αυτά, είναι και η ορθή διαχείριση των αστικών και κτηνοτροφικών αποβλήτων του Λεκανοπεδίου που μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση, όπως σωστά αναφέρει ο Φορέας Διαχείρισης στην ανακοίνωσή του.


Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.