Προορισμοι

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ 93.8: Χριστούγεννα στα χωριά της Αρκαδίας!

Τις γιορτές των Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς όλοι τις έχουμε συνδυάσει στο μυαλό με όμορφα γραφικά χωριουδάκια και ζεστή ατμόσφαιρα.

 

Έχοντας την τύχη να είμαστε από την πανέμορφη Αρκαδία, θελήσαμε να σας παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας για τις γιορτινές αποδράσεις στα ωραιότερα χωριά του νομού μας.

 

To www.arcadia938.gr σάς παρουσιάζει φωτογραφικό υλικό από 10+1 στολισμένα και μη, αρκαδικά χωριά.

 

Η πρώτη στάση είναι στη Βυτίνα, ένα από τα πιο γνωστά χωριά της Αρκαδίας και από τα πρώτα που αναπτύχθηκαν τουριστικά.

 

 Από εκεί ο δρόμος οδηγεί στην Αλωνίσταινα, έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Πελοποννήσου σε υψόμετρο 1.220 μ. Με λίγους κατοίκους και παραδοσιακή ατμόσφαιρα, προσφέρεται για βόλτες στη φύση.

Παρόμοια εικόνα αντικρίζουμε στο Βαλτεσίνικο, που είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και κυριολεκτικά πνιγμένο στα έλατα. 

Ψηλά είναι χτισμένα και τα Λαγκάδια ή αλλιώς το "Κρεμαστό Χωριό". Βρίσκονται σε υψόμετρο από 850 έως 1.050 μ. και έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός.

 

Χτισμένη ανάμεσα σε δύο πλαγιές, η Δημητσάνα είναι από τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής. Ο κεντρικός δρόμος είναι συχνά γεμάτος κόσμο, που κατευθύνεται είτε στον Λούσιο ποταμό είτε στις μονές της περιοχής.

Μόλις εννέα χιλιόμετρα πιο κάτω, η Στεμνίτσα έχει επίσης χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και οι στενοί δρόμοι της "δυσκολεύουν" τα μεγάλα και ογκώδη αυτοκίνητα των εκδρομέων.

Το Ελληνικό, πάλι, είναι πύλη για τα extreme sports στο ποτάμι, αλλά και σημείο συνάντησης την Κυριακή το μεσημέρι.

Και έπεται η Καρύταινα. Το ιστορικό χωριό είναι και ένα από τα πιο γραφικά της περιοχής. Χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός από το 1978, έχει πετρόχτιστα αρχοντικά, καλντερίμια και πολλά αξιοθέατα, όπως το μεσαιωνικό κάστρο και οι βυζαντινές εκκλησίες. 

Το Καστρί είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό του Πάρνωνα σε πανέμορφο τοπίο, περιτριγυρισμένo από δάσος με άφθονα νερά, κρυμμένο μέσα στις καστανιές, τα πλατάνια και τις κερασιές, σε υψόμετρο 950μ. Δικαίως το Καστρί χαρακτηρίζεται σαν το "Πήλιο της Αρκαδίας".

Ο Άγιος Πέτρος είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Κυνουρίας, έχει υψόμετρο 960 μ. Αξίζουν της προσοχής μας ο παραδοσιακός Πύργος του Τρικαλίτη, ο ναός των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην κεντρική πλατεία, μερικές πέτρινες βρύσες και αρκετά αρχοντικά πυργόσπιτα.

Τα Άνω Δολιανά το χειμώνα διατηρούν μόνιμο πληθυσμό περίπου 70-80 κατοίκων. Από τα μέσα της δεκαετίας του '90 το χωριό σιγά σιγά εξελίσσεται σε σημαντικό ορεινό θέρετρο της ορεινής Αρκαδίας. Όλοι οι κεντρικοί δρόμοι στρώθηκαν με την ντόπια λευκή μαρμαρόπετρα, έγιναν όμορφα καλντερίμια, εξωραΐστηκε η πλατεία, μπήκαν φανοστάτες, ξύλινα κάγκελα.

 

Το Λεβίδι το όμορφο αρχοντικό κεφαλοχώρι  στην Βορειοανατολική Αρκαδία, εμφανίζεται ξαφνικά μετά από μια στροφή του δρόμου Τρίπολης - Ολυμπίας, νωχελικά απλωμένο σε μια πλαγιά του μαγικού δάσους του Μαιναλου και πάνω σε δυο τρία γειτονικά λοφακια, προς τον κάμπο του αρχαίου Ορχομενου. 

Επιμέλεια: Σίντυ Κόλα

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.