Προορισμοι

Ελληνικό: Πυραμίδα αρχαιότερη από της Αιγύπτου!

Η πιο εντυπωσιακή πυραμίδα της Ελλάδας είναι αρχαιότερη από αυτές της Αιγύπτου και βρίσκεται στο Ελληνικό, μια ανάσα από την πόλη του Άργους.

Από το αρχαίο θέατρο του Άργους, θα κατευθυνθείτε νότια ακολουθώντας τον εθνικό δρόμο Άργους – Τριπόλεως. Στα τρία χιλιόμετρα θα δείτε δεξιά τη διασταύρωση για Κεφαλάρι, Ελληνικό.

Πριν αναζητήσετε τις χαρές τις θάλασσας αξίζει μια σύντομη παρέκκλιση από την πορεία σας για να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Ελληνικού όπου βρίσκεται μια από τις ελάχιστες σωζόμενες "πυραμίδες" στον ελλαδικό χώρο. 

Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει την χρονολόγησή της καθώς υπάρχουν διαφωνίες γι’ αυτήν. Οι ανασκαφείς την τοποθετούν χρονικά στα τέλη του 4ου αι. π.Χ., όμως γι’ άλλους ερευνητές που χρησιμοποιούν νέες μεθόδους είναι συνομήλικη, ίσως και παλαιότερη από τις Αιγυπτιακές. Η άποψη των πρώτων φαίνεται πως υπερισχύει.

Για τη χρήση της υπάρχουν πολλές απόψεις. Ίσως ήταν "πολυάνδριον" μιας κι ο περιηγητής Παυσανίας στο έργο του τον 2ο μ.Χ. αι. κάνει λόγο για μια πυραμίδα στην περιοχή που αποτέλεσε ταφικό μνημείο.

Άλλοι αναφέρουν πως ήταν φρυκτωρία, πύργος δηλαδή απ’ τον οποίο στέλνονταν μηνύματα φωτιάς. Σήμερα όμως καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ήταν παρατηρητήριο, μικρό φρούριο από το οποίο έλεγχαν τις γύρω περιοχές.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.