Προορισμοι

Το άγνωστο αντίγραφο της Αγίας Σοφίας στην Πελοπόννησο

Στην Πελοπόννησο βρίσκεται μία εντυπωσιακή εκκλησία που χτίστηκε το 900 μ.Χ. και αποτελεί αντίγραφο του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Στην Πάτρα δε θα βρεις μόνο τη μεγαλύτερη εκκλησία της Ελλάδας και τρίτη των Βαλκανίων, θα βρεις και τον επιβλητικό ναό του Παντοκράτορα, που αποτελεί αντίγραφο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Σημείο αναφοράς για την Άνω Πόλη

Μόλις μια ανάσα από το κάστρο της Πάτρας και σημείο αναφοράς της Άνω Πόλης, ο ιερός ναός του Παντοκράτορα χτίστηκε στις αρχές του 10ου αιώνα. Στη θέση του βρίσκονταν τα ερείπια από τον αρχαίο ναό του Ολύμπιου Διός. Ο βυζαντινός ρυθμός του, οι πανέμορφοι τρούλοι αλλά και ο εσωτερικός του διάκοσμος είναι εντυπωσιακοί.

Κουρσούμ Τζαμί για τους Οθωμανούς, Άγιος Μάρκος για τους Ενετούς

Η τουρκοκρατία έφερε αλλαγή ονόματος και λειτουργίας στον ναό καθώς μετατράπηκε σε τζαμί και ονομάστηκε Κουρσούμ Τζαμί (μολυβδοσκέπαστο). Την ίδια περίοδο η οδός που ήταν κτισμένη η εκκλησία ήταν γνωστή ως Μπολσοκάκ και ήταν η εμπορικότερη οδός της πόλης. Το 1687 μετά την έλευση των Ενετών ο Μοροζίνη τον μετέτρεψε σε Ιερό Ναό του Αγίου Μάρκου ενώ με την επάνοδο των Οθωμανών η εκκλησία έγινε πάλι τζαμί.

Όταν οι τρούλοι έγιναν σφαίρες

Οι τρούλοι του Παντοκράτορα ήταν φτιαγμένοι κατά ένα μεγάλο ποσοστό από μολύβι, εξού και το όνομα μολυβδοσκέπαστο που το έδωσαν οι Οθωμανοί. Από το μολύβι των τρούλων δημιουργήθηκαν και οι πρώτες σφαίρες που έριξαν οι Έλληνες κατά των Τούρκων στην επανάσταση του 1821 με τον ναό να συμβάλλει στην επανάσταση.

Δες τη μουριά των σχεδόν 500 ετών

Πίσω από το Ναό του Παντοκράτορα μπορείτε να παρατηρήστε μία υπεραιωνόβια μουριά της οποίας η ηλικία πλησιάζει τα 500 χρόνια. Όπως αναφέρει έκθεση δύο γεωπόνων το δέντρο φυτεύτηκε στα μέσα του 16ου αιώνα και κατάφερε να επιβιώσει μέχρι και σήμερα. Μάλιστα «έδωσε το όνομά της» σε μία από τις συνοικίες που βρίσκονται μεταξύ του Παντοκράτορα και του Κάστρου της Πάτρας.

 

ΠΗΓΗ: autotriti.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.