Προορισμοι

Δημητσάνα... μπαλκόνι με θέα στην Αρκαδία (photos)

Το πρώτο που σου κόβει την ανάσα είναι η θέα, ο κάμπος της Μεγαλόπολης, που απλώνεται στα πόδια σου, ο συναρπαστικός Ταΰγετος στον ορίζοντά σου.

Αν έχεις βρεθεί στη Δημητσάνα, δεν μπορείς να ξεχάσεις πως σχεδόν σε κάθε γωνιά της είναι σαν να κάθεσαι σε ένα υπέροχο μπαλκόνι με εκπληκτική θέα.

Η καλαίσθητη και γραφική Δημητσάνα, τυπικό δείγμα αρκαδικής αρχιτεκτονικής, βρίσκεται στη Γορτυνία, σε κοντινή απόσταση από άλλους όμορφους οικισμούς της περιοχής, όπως η Βυτίνα και η Στεμνίτσα.

Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω από τον ποταμό Λούσιο, που γενναιόδωρα τροφοδοτεί την πλούσια φύση, που την περιβάλλει. Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος, κι ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να βολτάρει ανάμεσα στα πετρόχτιστα παραδοσιακά σπίτια, σε λιθόστρωτα σοκάκια που οδηγούν σε όμορφες γωνιές και «ανοίγματα», όπου το βλέμμα φτάνει μέχρι τη Μεγαλόπολη.

Η ιστορία της αρχίζει κατά τους ομηρικούς χρόνους, όταν στη θέση της βρισκόταν η μικρή αρκαδική πόλη Τεύθις. Στην πορεία της, είχε ρόλο στην Επανάσταση του ’21 με πολιτιστική και εμπορική ακμή. Τα άφθονα νερά της περιοχής της χάρισαν τη δύναμη της υδροκίνησης, κάτι που μπορεί κανείς και σήμερα να θαυμάσει στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και «ζωντανά» μουσεία της Ελλάδας.

Οι πεζοπόροι και οι φυσιολάτρες θα απολαύσουν τις ευκαιρίες εξερεύνησης που προσφέρει το φαράγγι του Λούσιου. Κι όσοι επιζητούν χαλάρωση, θα βρουν την ιδανική γωνιά, από τις πολλές που προσφέρει ο οικισμός, για να συνδυάσουν τον καφέ τους με το δωρικό φόντο της Δημητσάνας και την άπλετη θέα. Μην παραλείψετε φεύγοντας να πάρετε μαζί σας κάτι από τα καλούδια που παράγει αυτός ο τόπος: ζυμαρικά, μέλι, γλυκά του κουταλιού και πολλά ακόμα.

 

Πηγή: newsbeast.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.