Σαν Σημερα: Προσωπα

winamp wmp real qt

Οι επιτυχίες, ο Παπανδρέου και ο παίδαρος

Μία από τις γνήσιες λαϊκές φωνές, η Ρίτα Σακελλαρίου γεννήθηκε στη Σητεία της Κρήτης, στις 22 Νοεμβρίου του 1934.

 

Έχασε τον πατέρα της στον εμφύλιο και παντρεύτηκε από ανάγκη, σε ηλικία 14 ετών. Από αυτό το γάμο απέκτησε δύο παιδιά και όταν χώρισε έπιασε δουλειά ως εργάτρια στα Λιπάσματα, στου Παπαστράτου, ακόμα και στη χωματερή.


Ως τραγουδίστρια πρωτοεμφανίστηκε στο Μύλο, στο Πέραμα. Εκεί την ανακάλυψε ο Στέλιος Χρυσίνης που της έδωσε τα πρώτα της τραγούδια. Έπειτα βρέθηκε στο Φαληρικό, στις Τζιτζιφιές, να κάνει σεγκόντα στον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Γιάννη Παπαϊωάννου, με τους οποίους συνεργάστηκε οχτώ χρόνια και λίγο αργότερα έγινε "πρώτο όνομα" στην Τριάνα του Χειλά με το τραγούδι Ιστορία μου, αμαρτία μου.

 


Στο μεταξύ, είχε γνωρίσει το δεύτερο σύζυγό της, τον παλαιστή Σιδηρόπουλο, με τον οποίο άνοιξαν το κέντρο Κουίν στην εθνική οδό. Από τα τραπέζια του πέρασαν ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής, όπως ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Σπύρος Άγκνιου, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Αντονι Κουίν και η Μελίνα Μερκούρη, για να απολαύσουν τα σουξέ της Ρίτας: Παράνομή μου αγάπη, Κάθε ηλιοβασίλεμα, Αν κάνω άτακτη ζωή.

 



Πιστός θαυμαστής της ήταν βέβαια και ο Ανδρέας Παπανδρέου, που ήθελε πάντα να του τραγουδά και να χορεύει το "Αυτός ο άνθρωπος, αυτός". Ο πρώην πρωθυπουργός αγαπούσε τόσο πολύ τη Ρίτα και τα τραγούδια της, που με κάθε ευκαιρία την καλούσε στο Καστρί για να του τραγουδάει πριβέ και εκείνος να χορεύει ζεϊμπέκικο.


Η χρυσή εποχή του Κουίν κράτησε πέντε χρόνια, όσο και ο δεύτερος γάμος της, από τον οποίο απέκτησε ακόμα τρία παιδιά. Όταν πήγε στη Νεράιδα, μαζί με την Άννα Βίσση, ο κόσμος την αναγνώρισε μόνο από τη φωνή. Είχε αδυνατίσει πολύ κι είχε βαφτεί ξανθιά. Τότε, το 1986, ο Νίκος Καρβέλας της πρότεινε να κάνουν δίσκο. Η Γάτα ("Είναι γάτα ο κοντός με τη γραβάτα") ήταν το σουξέ που δεν περίμενε από το δίσκο Αρέσω. Ακολούθησαν "Οι σαραντάρες=δύο εικοσάρες", "Αυτός ο έρωτας, αυτό το αγόρι", αλλά και το "Εγώ δεν πάω Μέγαρο".

 


Σε ποιον ηθοποιό η Ρίτα Σακελαρίο αφιέρωνε και το γνωστό της τραγούδι "Δεν πάω Μέγαρο θα μείνω με τον παίδαρο";

Λίγοι ξέρουν πως ο Κώστας Ευριπιώτης εκτός από ηθοποιός ήταν και τραγουδιστής. "Και στην πίστα λαϊκά, βαριά, γνήσια λέω. Διονυσίου, Βοσκόπουλο. Ναι, υπήρξα και τραγουδιστής. Η πιο σημαντική εμπειρία; Η Ρίτα Σακελλαρίου. Τραγουδούσαμε στην Θεσσαλονίκη σε ένα μαγαζί γεμάτο κάθε βράδυ με 1500 άτομα. Μου αφιέρωνε το "Εγώ δεν πάω Μέγαρο θα μείνω με τον παίδαρο". Στη συνέχεια δήλωσε: "Το μόνο που κρατάω ως γεγονός είναι αυτό που είχε πει η Ρίτα όταν τη ρωτήσανε: "Μα οι παίδαροι είναι τετράγωνοι, είναι παίδαρος ο Ευριπιώτης;". Εκείνη απάντησε: "Ο Ευριπιώτης είναι παίδαρος στην ψυχή".

 



Το βράδυ πριν πεθάνει ζήτησε από το Λάκη Κορρέ, το δεξί της χέρι, να της βάψει τα νύχια. Σαν να μην την αφορούσε ο θάνατος, σαν να μην τον φοβόταν. Tελευταία φράση της ήταν "Αχ Λάκη, κι είχα τόσα ακόμη να κάνω!". Απεβίωσε από καρκίνο στις 6 Αυγούστου του 1999.


Η ζωή της Ρίτας Σακελλαρίου στο σανίδι με τίτλο "Με το μικρό όνομα, Ρίτα". Το κείμενο του Γιώργου Χρονά σκιαγράφησε την ψυχή της Ρίτας Σακελλαρίου, αποκάλυψε άγνωστες πτυχές της ζωής της από τότε που ήταν παιδί και έφτασε ως την ημέρα του θανάτου της. Τη μεγάλη ερμηνεύτρια υποδύθηκε η ηθοποιός Ειρήνη Βελιμαχίτη. 'Ενα θεατρικό έργο του συγγραφέα και ποιητή Γιώργου Χρονά με τίτλο "Με το μικρό όνομα, Ρίτα" ανέβηκε τον Νοέμβριο του 2012 στο Θέατρο Ακάδημος σε σκηνοθεσία Νίκου Σούλη.


Το έργο αυτό παρουσίασε μία γυναίκα – σύμβολο του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, την αξέχαστη Ρίτα Σακελλαρίου. Τη μεγάλη ερμηνεύτρια, η ιστορία της οποίας μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι, υποδύθηκε η ηθοποιός Ειρήνη Βελιμαχίτη.


Δισκογραφία


•    1970 - Κάθε ηλιοβασίλεμα
•    1971 - Το ξεκίνημα
•    1973 - Ιστορία μου
•    1974 - Σε τραγούδια του Γιώργου Μανίσαλη
•    1976 – Μποέμικα και άλλα
•    1976 – Πορτραίτα (συλλογή)
•    1977 – Είναι αλήθεια
•    1977 – Γιώργος Κατσαρός - Τα παιδιά της πιάτσας (συμμετοχή)
•    1979 – Ρίτα Σακελλαρίου
•    1980 - Ρίτα Σακελλαρίου 2
•    1981 - Παληά ρεμπέτικα και άλλα
•    1981 - Διάφοροι – Τα λαϊκά της νύχτας (συμμετοχή)
•    1981 – Τα σουξέ (συλλογή)
•    1982 – Έχω κι’ εγώ τα δικά μου
•    1983 – Ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά 2
•    1983 – Στης νύχτας τα μονοπάτια
•    1984 – Γόρδιος δεσμός
•    1984 - Διάφοροι – Τα λαϊκά της νύχτας Νο2 (συμμετοχή)
•    1985 – 15 Χρόνια Σακελλαρίου (συλλογή)
•    1985 – Διάφοροι – Τα λαϊκά της νύχτας (συμμετοχή)
•    1986 - Αρέσω
•    1987 – 14 Από τα ωραιότερα τραγούδια μου (συλλογή)
•    1987 – Οι 40άρες = 2 20άρες
•    1988 - Περιπέτεια
•    1989 – Αυτός ο έρωτας αυτό τ’ αγόρι
•    1990 – 20 Μεγάλες επιτυχίες (συλλογή)
•    1990 – 20 Μεγάλες επιτυχίες Νο2 (συλλογή)
•    1990 – Κώστας Καπνίσης – Τραγούδια από τον Ελληνικό κινηματογράφο
•    1990 – Τραγουδώντας τις εποχές 13
•    1991 – Εγώ η Ρίτα
•    1991 – Διάφοροι – Κινηματογράφος & Τραγούδι
•    1992 – Η Ελλάδα όλη θέλει
•    1993 – Εγώ δεν πάω μέγαρο
•    1994 – Η Ιστορία μου 1970-1994 (συλλογή)
•    1994 – Παλιά ρεμπέτικα και άλλα (συλλογή) επανέκδοση
•    1995/05 – Και ξανά ερωτευμένη
•    1995 – Τα πρώτα μου τραγούδια 1968-1972 (συλλογή)
•    1996 – 16 Ζεϊμπέκικα (συλλογή)
•    1996 - Παλιά ρεμπέτικα και άλλα 2
•    1996/10 – Τα γλέντια της Ρίτας
•    1997/06 – Να κρατάμε επαφή
•    2000/05 – Τα τραγούδια της Ρίτας Νο1 (συλλογή)
•    2000/05 – Τα τραγούδια της Ρίτας Νο2 (συλλογή)
•    2003/10 – 36 Μεγάλες επιτυχίες (συλλογή)
•    2005/04 - Οι 40άρες = 2 20άρες (επανέκδοση)
•    2005 - Universal Masters Collections (συλλογή)
•    2006 – Σαράντα χρόνια Ιστορία (συλλογή)

 

ΠΗΓΗ: Wikipedia/sansimera.gr/in.gr/gossip-tv.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.