Σαν Σημερα: Προσωπα

Σαν σήμερα: Ελλάδα... Η "αγορά του αιώνα"

Για πρώτη φορά στον ελληνικό Τύπο παρουσιάζεται έγγραφο σχετικό με την προμήθεια υποσυστήματος που αφορά το ένα εκ των δύο συστημάτων της "αγοράς του αιώνα", όπως έχει μείνει πλέον ευρέως γνωστή στην πρόσφατη ελληνική ιστορία των εξοπλιστικών προγραμμάτων, με πρωταγωνιστή και πάλι την τότε "THOMSON – CSF" (νυν "THALES").

 

Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, η "αγορά του αιώνα" αφορούσε την προμήθεια 80 μαχητικών αεροσκαφών στα τέλη της δεκαετίας του ‘80.

 

Η σκέψη του τότε πρωθυπουργού αλλά και υπουργού Εθνικής Άμυνας Ανδρέα Παπανδρέου ήταν να προμηθευτούν δύο τύπους μαχητικών εκ των οποίων ο ένας δεν θα ήταν από τις ΗΠΑ, ώστε να επιτευχθεί η μερική απεξάρτηση του αξιόμαχου της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) από τις τότε φιλοτουρκικές προθέσεις της εξωτερικής πολιτικής του "μεγάλου αδερφού" και να αποκτήσει η ελληνική πλευρά το πάνω χέρι στον ακήρυχτο πόλεμο των αερομαχιών του Αιγαίου.

 

Στη λογική αυτή το ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών – Άμυνας) που συνεδρίασε στις 5 Αυγούστου του 1984 αποφάσισε την προμήθεια 40 αεροσκαφών Mirage 2000 BGM/EGM της γαλλικής "Dassault" και στις 14 Οκτωβρίου του ίδιου έτους αναγγέλθηκε και η απόφαση για την προμήθεια 40 F-16C/D της αμερικανικής "General Dynamics" (νυν Lockheed Matrin).

 

H εμπλοκή της "THOMSON –CSF"

 

Στο πλαίσιο της αγοράς (ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με ισοτιμία του 1988) των 40 Mirage 2000, η THOMSON – CSF σε πρώτη φάση εμπλεκόταν στην προμήθεια συστήματος εξομοιωτή πτήσεως, τον οποίο και παρέδωσε άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις, πριν ακόμη παραδοθούν οι πρώτες μονάδες αεροσκαφών στην ΠΑ. Ωστόσο, η παραγγελία των γαλλικών μαχητικών είχε πολλές ελλείψεις, γεγονός όχι και τόσο σπάνιο εάν δει κανείς σε βάθος χρόνου τα εξοπλιστικά προγράμματα της τελευταίας 25ετίας, και τον κατακερματισμό τους σε μικρότερα.

 

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να καταρτιστεί νέα σύμβαση που υπογράφηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1992 και αφορούσε στην προμήθεια 80 βλημάτων, στην προμήθεια του συστήματος αυτοπροστασίας ICMS 2000 Mk-1, καθώς και την τροποποίηση του ραντάρ RDM-3 που είχε παρουσιάσει "παιδικές ασθένειες".

 

Τελικά, ο στόλος των Mirage 2000EGM/BGM κατέστη πλήρως επιχειρησιακός από την ΠΑ με την προσθήκη του άκρως αποτελεσματικού συστήματος αυτοπροστασίας ICMS 2000Mk1, δίδοντας για πρώτη φορά το τεχνολογικό πλεονέκτημα στην ΠΑ έναντι των F-16C της Τουρκικής Αεροπορίας.

 

Ωστόσο, τόσο για το πρόγραμμα των βλημάτων όσο και για το σύστημα αυτοπροστασίας, κομβικό ρόλο φέρεται να διαδραμάτισε "μεσάζοντας" της "THOMSON -CSF" στην Ελλάδα. Όπως όλα δείχνουν στο σχετικό έγγραφο που παραθέτει το "Π", ο εν Ελλάδι "συνεργάτης" κατείχε συγκεκριμένο ποσοστό σε περίπτωση υλοποίησης του συμβολαίου και είναι κάπως θολό το ακριβές πλαίσιο συνεργασίας.

 

 

ΠΗΓΗ: paraskhnio.gr 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.