Σαν Σημερα: Προσωπα

Ο πολυδιάστατος δεξιοτέχνης Γιώργος Ζαμπέτας

Πολυδιάστατος καλλιτέχνης, με εξαιρετικό χιούμορ, ενώ θεωρείται από τους κορυφαίους Έλληνες δεξιοτέχνες του μπουζουκιού. Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Γιώργος Ζαμπέτας.

 

Στις 25 Ιανουαρίου του 1925 γεννήθηκε στην Αθήνα ο αγαπημένος συνθέτης, τραγουδιστής και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιώργος Ζαμπέτας. Ο προικισμένος με εξαιρετικό μουσικό αυτί Γιώργος Ζαμπέτας πήρε τα πρώτα του μαθήματα μπουζουκιού από τον πατέρα του, κουρέα στο επάγγελμα, και σε ηλικία 7 ετών είχε ήδη βραβευτεί σε σχολικό διαγωνισμό. Στα 13 του είχε την τύχη να γνωρίσει τον σπουδαίο συνθέτη, στιχουργό και ερμηνευτή Βασίλη Τσιτσάνη, ο οποίος άσκησε καθοριστική επιρροή στο νεαρό ταλέντο.


Εξασκεί το πάθος του με αφοσίωση αδιάκοπα. Το 1940 η οικογένεια μετακομίζει από το Μεταξουργείο στο Αιγάλεω – το οποίο θα αποκαλεί "Σίτι". Το 1942, τον φοβερό εκείνο χειμώνα της Κατοχής, ο Ζαμπέτας δημιουργεί το πρώτο του συγκρότημα με το οποίο τραγουδούσαν καντάδες σε κορίτσια. Η επαγγελματική του καριέρα ωστόσο ξεκινάει στ’ αλήθεια τη δεκαετία του 1950, οπότε αρχίζει να παίζει μπουζούκι σε λαϊκά κέντρα. Το ταλέντο του τον κάνει να διακριθεί σύντομα, ενώ από το 1952 ξεκινάει να συνθέτει και μουσική για τραγούδια, με πρώτο το Σαν σήμερα σαν σήμερα σε στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη. Το 1953 ηχογραφεί για πρώτη φορά. Δημιουργεί σταθερά τραγούδια ενώ συνεχίζει να παίζει σε λαϊκά κέντρα, διαμορφώνοντας το προσωπικό του στιλ που τον καθιέρωσε ως τον σπουδαιότερο μουσικό μπουζουκιού της χώρας.


Ορισμένες από τις σημαντικότερες συνθέσεις του της δεκαετίας του 1950 είναι: Αφήνω γεια (1954) σε στίχους Κώστα Βίρβου, Όταν θα λάβεις αυτό το γράμμα (1956) σε στίχους Γιώργου Μητσάκη, Βαθιά στη θάλασσα θα πέσω (1956) σε στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη, ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου (1958) σε στίχους Χ. Βασιλειάδη καθώς και το γνωστό και πολυτραγουδισμένο Ο πιο καλός ο μαθητής (1959) πάλι σε στίχους Χ. Βασιλειάδη.

 


Το 1959 είναι η χρονιά που ο Μάνος Χατζηδάκις τον κάνει σολίστ στα έργα του και ταξιδεύουν μαζί, καθώς και με την Μελίνα Μερκούρη και τον Ζιλ Ντασέν, στις Κάννες για το "Ποτέ την Κυριακή" - το πάρτυ υπό τους ήχους του Ζαμπέτα άφησε ιστορία στο φεστιβάλ.


Το παίξιμο του Ζαμπέτα γίνεται το μέτρο επιδεξιότητας του οργάνου, ενώ στις αρχές του 1960 γνωρίζεται με τον ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου και συνθέτει μια σειρά από εξαιρετικά τραγούδια, όπως: Το κουτούκι (1960) σε στίχους Ευτυχίας Παπαγιανοπούλου, Δεν έχει δρόμο να διαβώ (1963), Πόρτα κλειστή τα χείλη σου και Τα δειλινά (1964) και Τι να φταίει (1969)σε στίχους Δ. Χριστοδούλου, Σήκω χόρεψε συρτάκι, Η Κυριακή (1965), Δημήτρη μου Δημήτρη μου (1966) σε στίχους Αλέκου Σακελάριου, Σταλιά, σταλιά (1967) σε στίχους Διονύση Τζεφρώνη και Αγωνία (1970) σε στίχους Χ. Βασιλειάδη.

 


Ο Γιώργος Ζαμπέτας εμφανίστηκε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και σε ακόμα περισσότερες κινηματογραφικές ταινίες όπως "Ο πύργος των ιπποτών" (1952), "Ανήσυχα νιάτα" (1963), "Ποτέ την Κυριακή" (1960), "Κόκκινα φανάρια" (1963), "Η κόρη μου η σοσιαλίστρια" (1966), κ.α. ενώ εκτός απ την πλούσια σε επιτυχίες δισκογραφική δραστηριότητα του στο εσωτερικό, έκανε αρκετές εμφανίσεις στο εξωτερικό ως δεξιοτέχνης του μπουζουκιού.


Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται περισσότερα από 250 τραγούδια που ερμήνευσαν σπουδαίοι καλλιτεχνες του λαϊκού τραγουδιού όπως οι Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα, Δημήτρης Μητροπάνος, Βίκυ Μοσχολιού, Σταμάτης Κόκοτας, Δούκισσα, Πόλυ Πάνου, Στέλιος Καζαντζίδης, Μανώλης Καναρίδης, Πρόδρομος Τσαουσάκης.

 


"Ο Ζαμπέτας ως συνθέτης χωράει μέσα στην πρώτη δεκάδα των μεγάλων μορφών του ρεμπέτικου και λαϊκού μας τραγουδιού. Ως μπουζουκτσής ήταν ο καλύτερος, από την άποψη του προσωπικού ήχου, αλλά σαν σώου-μαν ήταν μοναδικός. Ένας καλλιτέχνης που αν είχε γεννηθεί στην Αμερική θα πρωταγωνιστούσε, πιθανότατα, στην παγκόσμια σκηνή!" είπε ο στιχουργός και ποιητής Λευτέρης Παπαδόπουλος.

 

Στις αρχές του 1992, δεν ένοιωθε καλά, η κατάστασή του επιδεινώθηκε, πονούσαν τα κόκκαλά του. Μπήκε στο νοσοκομείο με τη διάγνωση του καρκίνου στα οστά σε προχωρημένη κατάσταση. Αφήσε την τελευταία του πνοή από καρκίνο, στο νοσοκομείο "Σωτηρία", στις 10 Μαρτίου του 1992. Ήταν 67 ετών.


Ο Δήμος Αιγάλεω,
τίμησε δις εν ζωή το μεγάλο συνθέτη, σε εκδηλώσεις που διοργάνωσε τον Απρίλιο του 1988 και το Σεπτέμβριο του 1990, ενώ και μια πλατεία της πόλης, πλησίον του σπιτιού του, φέρει το όνομά του.


Από σύμπτωση,
απεβίωσε την ίδια ημερομηνία (10 Μαρτίου) και ο γιος του, Μιχάλης Ζαμπέτας, το 2008.

 

http://www.mcf.gr/pictures/b_7069_george_zampetas_b.jpg


Η επίσκεψη του στα ανάκτορα


Στη βιογραφία, αναφέρεται η αφήγηση του Γιώργου Ζαμπέτα στην κόρη του, σχετικά με την επίσκεψη του στα βασιλικά ανάκτορα, όπου τότε φέρεται να είχε πει στον βασιλιά Παύλο: "Μεγαλειότατε μπορεί να έρθει και η Γιώργαινα μαζί μου; Μου χει φάει τα αυτιά. Θέλει να την φέρω στα ανάκτορα και να καθίσει δίπλα στη βασίλισσα".


Η φιλία του με τον Αβέρωφ και η επίσκεψη του στη Βουλή


Στη βιογραφία αναφέρεται πως ο Γιώργος Ζαμπέτας είχε φιλικές σχέσεις και με τον Ευάγγελο Αβέρωφ, από τον οποίο κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης τους για καφέ στη Βουκουρεστίου ζήτησε να επισκεφθεί την Βουλή, αναφέρει η Κατερίνα Ζαμπέτα: ''Ρε μεγάλε'', του είπε μια ημέρα ο πατέρας. ''Δεν έχω έρθει ποτέ στη Βουλή. Θα ήθελα να έρθω μια φορά να δω και εγώ τι γίνεται εκεί μέσα''. ''Οποτε θέλεις Ζαμπέτα μπορείς να έρθεις'', απάντησε πρόθυμα ο Αβέρωφ. ''Η Βουλή είναι πάντα ανοικτή για εσένα''.

Ετσι, ένα πρωί ο Γιώργος Ζαμπέτας πήγε στη Βουλή την ώρα που γινόταν συνεδρίαση. Αρχικά ο φρουρός δεν του επέτρεψε την είσοδο, αλλά μετά την απάντηση του Ζαμπέτα "να πεις στους φίλους μου πως έξω περιμένει ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο λαός!", εν τέλει αρκετοί πολιτικοί άνδρες τον υποδέχθηκαν.


Οταν θώπευσε την Γκρέις Κέλι και την Σοφία Λόρεν


Ο Γιώργος Ζαμπέτας παράλληλα, περιέγραψε στην κόρη του την εμπειρία του κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ των Καννών στο οποίο είχε πάει με τον Μάνο Χατζιδάκι για την ταινία "Ποτέ την Κυριακή". "Ολοι οι μεγιστάνες της τέχνης ,της μόδας, του σινεμά και του θεάτρου, Ιμπέρια Αρτζεντίνα από Ισπανία, η Γκρέις Κέλι του Μονακό, ο Ρενιέ, η Τζίνα Λολομπριγκίτα, η Σοφία Λόρεν. Κάτι γούνες, κάτι πράγματα! Να δεις χρυσαφικό, να δεις διαμαντικό! Ολες οι Μπριζίτ Μπαρντό ήταν μαζεμένες εκεί. Τις φούχτωσα όλες. Και όχι μόνο τις φούχτωσα μου κολλάγανε κιόλας", είχε πει ο Γιώργος Ζαμπέτας στην κόρη του.

 


ΠΗΓΗ: iefimerida.gr / tvxs.gr / el.wikipedia

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.