Σαν Σημερα: Προσωπα

ΜΠΑΤΙΣΤΟΥΤΑ: Ο δεινότερος γκολτζής της Εθνικής Αργεντινής

Είναι από τους καλύτερους στράικερ όλων των εποχών. Ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα άφησε το στίγμα του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο την δεκαετία που κυριάρχησε στο χώρο, από το 1990 ως το 2000. Το παρατσούκλι του, "Μπατιγκόλ", τα λέει όλα! Μια πραγματική μηχανή του γκολ που έγραψε ιστορία τόσο συλλογικά όσο και με την Εθνική Αργεντινής. Σαν σήμερα γεννήθηκε ο μοναδικός ποδοσφαιριστης.

 


Η μορφή του με την ανεμίζουσα ξανθιά χαίτη, να σημειώνει τέρματα και να πανηγυρίζει με το γνωστό αργεντίνικο πάθος, θα μένει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό όσων λάτρεψαν το παιχνίδι του.

 
Γεννήθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 1969 στην Avellaneda, επαρχία της Santa Fe, αλλά μεγάλωσε στην γειτονική πόλη Reconquista. Ο πατέρας του Όσμαρ δούλευε σε σφαγείο και η μητέρα του Γκλόρια ήταν γραμματέας σε σχολείο. Ο πρώτος μετέδωσε στον μικρό Γκαμπριέλ την αγάπη του για το ποδόσφαιρο, η οποία μεγάλωσε ακόμα περισσότερο μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ του 1978 από την Εθνική Αργεντινής των Πασαρέλα, Κέμπες και των υπόλοιπων σπουδαίων άσων, όταν εκείνος ήταν 9 ετών. Τότε ήταν που παράτησε το μπάσκετ (το είχε ξεκινήσει λόγω ύψους) και αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην ασπρόμαυρη μπάλα.


Αφού έπαιξε για λίγο ποδόσφαιρο… αλάνας στην μικρή "Grupo Alegri", γράφτηκε στην τοπική ομάδα Platense, με το παιδικό τμήμα της οποίας κατέκτησε το περιφερειακό πρωτάθλημα, σκοράροντας δύο φορές στον τελικό απέναντι στην Newell's Old Boys. Οι άνθρωποι της Newell's εντυπωσιάστηκαν από τις εμφανίσεις του και με συνοπτικές διαδικασίες τον πήραν στη δική τους ομάδα των Νέων, το 1988. Παρότι έπαιζε σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια, στο σύλλογο του Rosario ο Μπατιστούτα συνάντησε αρκετές δυσκολίες. Οι γονείς του και η κοπέλα του (και μετέπειτα σύζυγός του) Ιρίνα ήταν μακριά ενώ αντιμετώπισε και κάποια προβλήματα με το βάρος του. Στο τέλος της σεζόν δόθηκε δανεικός στην μικρότερη Deportivo Italiano του Buenos Aires, με την οποία συμμετείχε στο "Carnevale Cup" στην Ιταλία, πετυχαίνοντας 3 γκολ (πρώτος σκόρερ του τουρνουά).

 

 

Στα μέσα του 1989 η σπουδαία River Plate είδε στο πρόσωπό του μεγάλες δυνατότητες και τον απέκτησε. Εκεί o Μπατιστούτα είχε προπονητή το παιδικό του ίνδαλμα, Ντάνιελ Πασαρέλα. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να έρθει σε ρήξη μαζί του (όπως έγινε και αργότερα στην Εθνική) και να γίνει ξένο σώμα για την ομάδα. Αφού πέτυχε συνολικά 4 γκολ σε 7 εμφανίσεις, πήρε τελικά μεταγραφή πριν λήξει η σεζόν στην μισητή αντίπαλο της River, Boca Juniors.


Φιορεντίνα


Το καλοκαίρι του 1991, ο Αργεντίνος επιθετικός, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την ιταλική Φιορεντίνα. Εκεί θα παραμείνει σχεδόν όλη του την καριέρα, αφού θα αποχωρήσει από την Φλορεντία έπειτα από εννέα περιόδους. Την σεζόν 1993-94, ο ομάδα αγωνίστηκε στην Σέριε Β, και κατέκτησε την πρώτη θέση επιστρέφοντας στην πρώτη κατηγορία. Δύο σεζόν αργότερα (1996), κατέκτησε το Κύπελλο Ιταλίας και το Σούπερ Καπ. Σε προσωπικό επίπεδο, ο ίδιος αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της Σέριε Α την σεζόν 1994-95 και πρώτος σκόρερ στο Ιταλικό Κύπελλο την χρονιά που το κατέκτησε η Φιορεντίνα. Επίσης το 1999, αναδείχτηκε Καλύτερος Ξένος Ποδοσφαιριστής του Ιταλικού Πρωταθλήματος. Μέχρι και το τέλος της θητείας του στην ομάδα, έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία της.

 


Ρόμα (& Ίντερ)


Μετά από 10 χρόνια στην Φιορεντίνα, παραχωρήθηκε έναντι 70 δισ. ιταλικών λιρών, το καλοκαίρι του 2000 στην Ρόμα. Στην Ρώμη παρέμεινε για τρεις σεζόν, στις οποίες στέφθηκε με τους πρωτευουσιάνους Πρωταθλητής Ιταλίας, κατακτώντας την Σέριε Α το 2001. Την ίδια χρονιά κατακτήθηκε και το Σούπερ Καπ. Την σεζόν 2002-03, η Μπατιστούτα δεν κατάφερε να φτάσει τα υψηλά στάνταρ της απόδοσής του και στα μέσα της σεζόν, παραχωρήθηκε δανεικός στην Ίντερ. Στο τέλος της περιόδου, μένοντας σε μέτριες αποδόσεις, αποχώρησε από το ιταλικό πρωτάθλημα μετά από 12 χρόνια, μένοντας ελεύθερος από την Ρόμα.

 


Κλείσιμο καριέρας στο Κατάρ


Έχοντας πετύχει όλους τους στόχους της καριέρας του, στην Ιταλία, ο Μπατιστούτα αποδέχτηκε πρόταση συνεργασίας με την ομάδα του Κατάρ, Αλ-Αραμπί. Την πρώτη του σεζόν εκεί, το 2003-04, αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του Πρωταθλήματος της χώρας, σπάζοντας το ρεκόρ περισσότερων τερμάτων σε μια χρονιά, που κατείχε ο ντόπιος Μανσούρ Μουφτάχ, με 24 γκολ. Ο Αργεντινός πέτυχε 25 σε 18 αγώνες. Μετά από τρεις αγωνιστικές της περιόδου 2004-05, πήρε την απόφαση να μην συνεχίσει το ποδόσφαιρο, σε ηλικία 35 ετών.

 


Εθνική Αργεντινής


Με την εθνική ομάδα της χώρας του, την Αργεντινή, έχει αγωνιστεί 78 φορές, πετυχαίνοντας 56 γκολ. Είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία της εθνικής Αργεντινής. Έχει συμμετάσχει σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα, κατακτώντας την δεύτερη θέση των σκόρερ το 1998 στην Γαλλία και την τρίτη το 1994 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Το τρίτο του Μουντιάλ ήταν του 2002 στην Νότια Κορέα και Ιαπωνία, όπου όταν αποκλείστηκε η Αργεντινή, ο ίδιος σταμάτησε την καριέρα του ως διεθνής.

 


Με την Αργεντινή, κατέκτησε Κόπα Αμέρικα, το 1991 και το 1993 και ένα Κύπελλο Συνομοσπονδιών ΦΙΦΑ το 1992. Επίσης αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ στις διοργανώσεις Κόπα Αμέρικα του 1991 και του 1995. Τέλος έχει ψηφιστεί ο Καλύτερος Αργεντινός Ποδοσφαιριστής της χρονιάς 1998 και Τρίτος Καλύτερος Ποδοσφαιριστής στον Κόσμο, το 1999.

 

 

Με μια εξομολόγηση που σοκάρει, ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα διηγείται τα προβλήματα που τον ταλαιπώρησαν αφού αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. O αργεντινός πρώην ποδοσφαιριστής έφτασε σε σημείο απόγνωσης ζητώντας από γιατρό να του κόψει τα πόδια, όπως λέει ο ίδιος.


Tι είπε ο Μπατιστούτα

"Υπήρξαν στιγμές που δεν μπορούσα να σηκωθώ να περπατήσω. Κατουριόμουν πάνω μου, γιατί δεν ήθελα να σηκωθώ από το κρεβάτι… Ο πόνος στους αστραγάλους ήταν αφόρητος. Σε τέτοιο σημείο που ζήτησα από γιατρό να μου κόψει τα πόδια! Επέμενα, δεν μπορούσα να αντέξω άλλο αυτή την κατάσταση…


Έβλεπα τον Όσκαρ Πιστόριους και πίστευα ότι αυτή ήταν η λύση. Ο γιατρός μου δεν το επέτρεψε, μου είπε “είσαι τρελός”. Έκανα επέμβαση στον αστράγαλο του δεξιού ποδιού, αλλά δεν παρουσίασε βελτίωση η κατάσταση. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν έχω χόνδρους και τένοντες. Το βάρος μου (86κ.) στηριζόταν μόνο στα κόκκαλα και αυτό δημιουργούσε έναν αφόρητο πόνο.


Σταδιακά άρχισε να βελτιώνεται η κατάσταση, αλλά χρειάστηκε να περάσει καιρός. Είμαι πολύ καλύτερα συγκριτικά με τρία χρόνια πριν", κατέληξε ο Αργεντινός.

 

ΠΗΓΗ:cobrasports.gr/ el.wikipedia.org/ newsbeast.gr/ koutipandoras.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.