Σαν Σημερα: Προσωπα

ΤΕΡΖΗΣ: Στα υπόγεια είναι η θέα...

Λαϊκός τραγουδιστής, γνήσιος με ευγενική ψυχή και ένα χαμόγελο που σε κερδίζει, ακριβώς όπως σε μαγεύει και το βλέμμα του. Eίναι ο τραγουδιστής που έχει κατακτήσει το κοινό του, τόσο με τη χαρισματική του φωνή, όσο και με το στυλ του. Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Πασχάλης Τερζής.



Ο Πασχάλης Τερζής γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου το 1949 και μεγάλωσε στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης, εκεί ακολούθησε αρκετά επαγγέλματα. Πριν ξεκινήσει την σταδιοδρομία του, ήταν ελαιοχρωματιστής στη Ρόδο και εκεί πραγματοποίησε τα πρώτα καλλιτεχνικά του βήματα σε υπόγεια μαγαζιά της Ρόδου.

 

Σε μια παλιότερη συνέντευξή του είχε μιλήσει με συγκινητικά λόγια για την σύζυγό του Μαρία και τον ρόλο της στην ανατροφή της κόρης και του γιου του, λέγοντας: "Tο ότι βγήκαν καλά τα παιδιά μου και το λέω με καμάρι αυτό, δεν οφείλεται σε εμένα αυτό. Εγώ τα έβλεπα πολύ λίγο τα παιδιά μου, όλη την ημέρα κοιμόμουν και όλη την νύχτα δούλευα, η μάνα τους είναι που κράτησε αυτή την ισορροπία".

 


Η ουσιαστική αρχή και επαφή με το χώρο του τραγουδιού έγινε στην Ρόδο το 1974 με το συνθέτη και μουσικό Γρηγόρη Τζιστούδη. Εκτός από τα λαϊκά τραγούδια ο Πασχάλης τραγουδούσε και δημοτικά και ενθουσίαζε το κοινό. Αν και είχε αρκετές προτάσεις για κυκλοφορία δισκου απο διάφορους, τελικά δεν κατάφερε να πραγματοποιηθεί μέχρι το 1980 (έχοντας ήδη αρκετά χρόνια χρόνια στο τραγούδι).


Τοτε τον άκουσε ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο οποίος και τον έβαλε στη δισκογραφία. Ακολούθησε ο πρώτος προσωπικός του δίσκος με τον τίτλο “Λεω” το 1982. Η επιτυχία αυτού του δίσκου έγινε η αφετηρία για μια στενότερη συνεργασία και φιλία με τον συνθέτη. Παράλληλα με την δισκογραφική τους δουλειά, πραγματοποίησαν μαζί συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και εμφανίσεις σε κέντρα της Θεσσαλονίκης.


Το 1983 ακολουθεί ο δεύτερος επιτυχημένος προσωπικός δίσκος του Π. Τερζή με τον τίτλο "Μίλα μου στον ενικό".Ένας δίσκος που περιέχει και το μεγάλο σουξε “Φαντασία μου πλανεύτρα”. Η μουσική είναι του Χρήστου Νικολόπουλου και οι στίχοι των Λευτέρη Χαψιάδη και Χριστόφορου Μπαλαμπανίδη. Τον Μάρτιο του 1990 συνεργάζεται για ακόμη μια φορά με το Χρήστο Νικολόπουλο και την Κατερίνα Κόρου. Δίσκος σταθμός στην καριέρα του με τίτλο "Είμαι μόνος μου".

 


Το 1991 κυκλοφορεί ο δίσκος "Θα ‘θελα να ‘σουν εδώ". Μια ολοκληρωμένη δουλειά νέων συνθετών του λαϊκού μας τραγουδιού. Ο Πασχάλης Τερζής κέρδισε με αυτή τη δουλειά την αποδοχή και την αγάπη όλων των φίλων του λαϊκού τραγουδιού και θεωρείται αυτή τη στιγμή ένας από τους πιο σπουδαίους ερμηνευτές στο χώρο αυτό.


Το Νοέμβριο του 1995 κυκλοφορεί ο δίσκος "Αφησε με μόνο". Το ίδιο το "Αφησε με μόνο" χαρακτηρίζεται ένα από τα καλύτερα ζεημπέκικα σε ολόκληρο το ελληνικό τραγούδι. Επίσης χρυσός δίσκος.

 


Το 1996 κυκλοφόρησε ο δίσκος "Αυτά είναι τα τραγούδια μου" που συγκέντρώθηκαν όλες οι παλιές επιτυχίες του περιέχοντας και 3 νέα τραγούδια.Έγινε σε διάστημα λίγων μηνών χρυσός.


Το 1997 κυκλοφόρησε ο δίσκος "Παλιόκαιρος" που χαρακτήρισε τη χρονιά και κέρδισε τις καλύτερες κριτικές από όλα τα μέσα. Ο δίσκος έφτασε τις 100.000 πωλήσεις! Τα τραγούδια έγραψαν ο Γιάννης Καραλής, ο Γιώργος Θεοφάνους και η Εύη Δρούτσα.

 


Το Νοέμβριο του 1998 κυκλοφόρησε ένας νέος προσωπικός δίσκος του Πασχάλη Τερζή με τίτλο "Ο δικός μου ο δρόμος". Ο δίσκος έγινε χρυσός από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του και λίγες μέρες αργότερα και πλατινένιος.



To 2004 o Πασχάλης Τερζής συνεργάζεται για τρίτη φορά με τον Γιώργο Θεοφάνους με τον δίσκο "Στα υπόγεια είναι η θέα" ενώ σιγά-σιγά στο προσκήνιο του τραγουδιού βγαίνει και η κόρη του Γιάννα Τερζή. Ακολουθεί προσωπική του αποχή για ενάμισι χρόνο περίπου απο πίστες και έπανακυκλοφορεί τρια νέα τραγούδια μαζί με τον τελευταίο δίσκο.


Τον Νοέμβριο του 2007 ο Πασχάλης συνεργάζεται ξανά με τον Χρήστο Νικολόπουλο. Με τίτλο "Η διαφορά" ένας δίσκος με 14 τραγουδια συνθέσεις, όλες του Νικολόπουλου, με τις μελωδίες να ξεχωρίζουν η μια από την άλλη, με το κλασικό ύφος βέβαια του λαϊκού συνθέτη.




Στις αρχές του 2015, ύστερα από τρία χρόνια απουσίας, ο Πασχάλης Τερζής επιστρέφει στα μουσικά δρώμενα, με το “Ένα θα σου πω”. Τη μουσική υπογράφει ο Λάκης Παπαδόπουλος και τους στίχους ο Κυριάκος Ντούμος.

 

Τι δήλωσε ο Πασχάλης Τερζή για τη περιπέτεια με την υγεία του:

"Αυτά είναι για τους ανθρώπους. Τι να κάνουμε, μήπως είμαι ο μοναδικός; Σημασία έχει ότι αυτή τη στιγμή είμαι όρθιος και θα είμαι πάλι κοντά σε αυτούς που με αγαπάνε και αγαπάω. Ακόμα πιο παλιά πέρασα πολλά ταρακουνήματα, αλλά τι να κάνουμε αυτά τα κανονίζει άλλος, γι’ αυτό δεν θέλω να κάνω σχέδια, γιατί άμα κάνει ο άνθρωπος σχέδια και υπολογισμούς, ο Θεός γελάει.
 


Έτσι είναι το λογικό, δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει αύριο. Περίμενα εγώ που ένιωθα ταύρος να πάθω ζημιές με την υγεία μου; Τι να κάνουμε όμως, ήρθαν.
Δικαίωμα έχει ο καθένας να αρρωστήσει γιατί δεν το κανονίζει ο ίδιος, δεν έχει όμως δικαίωμα να μην σηκωθεί, να αγωνιστεί, να παλέψει".

 

 

 

"Αν ξαναζούσα από την αρχή, πάλι τα ίδια λάθη θα έκανα, ίσως και μεγαλύτερα"
 

Σε ερώτηση που του έγινε αν άλλαζε κάτι από τη ζωή του απάντησε: "Αν και δεν γίνεται, αν ξαναζούσα από την αρχή πάλι τα ίδια λάθη θα έκανα, ίσως και μεγαλύτερα, γιατί ο άνθρωπος σαν μεγαλώνει μαθαίνει, αλλά πάντα υποστηρίζει ότι αυτό που κάνει είναι σωστό".
 


"Στο χωριό μου λένε, ο λύκος το τομάρι του αλλάζει, τις συνήθειες δεν τις αλλάζει. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να προσαρμοστούν σε κάποιες συνθήκες πιο εύκολα από κάποιους άλλους, άρα οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν και το χαρακτήρα και τον άνθρωπο, εκτός αν είσαι "ο χαρακτήρας".

 

 

 

"Δεν ήθελα ποτέ η κόρη μου να γίνει τραγουδίστρια"

 

Η κόρη μου έχει ακούσει τα εξ αμάξης από εμένα. Δεν ήθελα ποτέ να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο γιατί είχε την εντύπωση (όταν έγινα εγώ γνωστός), ότι είναι εύκολα τα πράγματα και έλεγε: "τον πατέρα μου τον αγαπάει ο κόσμος, βγάζει λεφτά". Όμως δεν είναι έτσι, γι’ αυτό είχα γίνει βαρετός να της τα λέω και κάποια στιγμή έφυγε και πήγε στην Αμερική, να μην με ακούει που λένε. Τώρα, η Γιάννα είναι στη Νέα Υόρκη, δεν τραγουδάει, γράφει τραγούδια, είναι μουσικός. Έχει ένα στούντιο εκεί, φτιάχνει τραγούδια για άλλους και για τον εαυτό της. Ελπίζω κάποια στιγμή να κουραστεί, να τα παρατήσει και να έρθει κοντά μας εδώ γιατί στεναχωριόμαστε που είναι μακριά".

 

 http://mad.tv/wp-content/uploads/2014/11/terzi_gianna.jpg

 

Αρνήθηκε να τραγουδήσει τον ύμνο του Ολυμπιακού στη πίστα

 

Ο Πασχάλης Τερζής είναι οπαδός του Ηρακλή. Μία βραδιά που ο Ολυμπιακός πανηγύριζε την κατάκτηση του πρωταθλήματος όταν βγήκε στη σκηνή τού ζήτησαν να τραγουδήσει τον ύμνο του Ολυμπιακού. Εκείνος αρνήθηκε, θέλοντας να μείνει πιστός στις αρχές του και σε αντίθεση με ό,τι κάνουν οι περισσότεροι Ελληνες τραγουδιστές και τραγουδίστριες, που κατά καιρούς έχουν ντυθεί με τα χρώματα όλων των ομάδων. Αυθεντικός κάτι που σπανίζει...

 

 
Δισκογραφία:

1982 – "Λέω"

1982 – "Θυμηθείτε μαζί μας"- δίσκος που κυκλοφόρησε μόνο στη Θεσ/νικη)

1982 – "Παίξε Χρήστο επειγόντως"(συμμετοχές)

1983 – "Μίλα μου στον ενικό"

1984- Όλοι δικοί μας είμαστε (συμμετοχές)

1985 – Tραγούδια για Έλληνες (συμμετοχές)

1986 – "Εθνική Θεσσαλονίκης"

1988 – "Καινούργια χρώματα"

1990 – "Είμαι μόνος μου"

1991 – "Θα’θελα να’σουν εδώ"

1991 – "Mια βραδιά στη Σαλονίκη" (ζωντανή ηχογράφηση με Φωτιάδη & Μελά)

1992 – "Μια αφιέρωση καρδιάς"

1993 – "Αυτοί που δεν μιλάνε"

1994 – "Μεσόγειος"

1995 – "Αφησέ με μόνο"

1996 – "Αυτά είναι τα τραγούδια μου"”

1997 – "Παλιόκαιρος"

1998 – "Ο δικός μου ο δρόμος"

2000 – "ε με κατάλαβες ποτέ"

2000 – “Επιτυχίες χθες,σήμερα,αύριο…”

2001 – “Θέλω να πω”

2001 – "Τα ζεϊμπέκικα του Πασχάλη”

2001 – "Τραγούδια μιας ζωης" (Ζωντανή ηχογράφηση απο Ιερά οδό)

2002 – "Hitmix"

2002 – "Για τον Γρηγόρη"(συμμετοχές)

2002 -"Τερζής & Μητροπανος Live"

2003 – "Φωτιά στις νύχτες”"

2003 – "Βαρέα Ανθυγιεινα"

2003 – Ακουαρέλα (συμμετοχές)

2003 – Δική μου χαρά (συμμετοχές)

2004 – "Στα υπόγεια είναι η θέα"

2004 – "Στα υπογεια ειναι η θεα ReRelease"

2004 – "Αρχιπέλαγος"

2005 – "Ψυχεδέλεια-Τερζής"

2005 – "Τα τραγούδια του Στράτου"(συμμετοχές)

2005 – "Τα καλυτερα"

2006 – "Είναι κάποιες αγάπες"

2006 – "Καινούργια βήματα σε παλιά μονοπάτια"

2006 – "Μετα της 12 οι καλυτερες Μπαλαντες"

2007 – "Πασχαλης Τερζης Live 2cds"

2007 – "Η διαφορά"

2008 – "Μια νύχτα ζόρικη"

2009 – "Tα θεμέλια μου στα βουνα" (Μ.Θοδωρακη-συμμετοχές)

2011- "Δυο νυχτες μονο"

 

ΠΗΓΗ: tralala.gr/patrasevents.gr/newsbomb.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.