Σαν Σημερα: Προσωπα

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙBΙΛΙΚΑΣ: Ένας αέρινος ηθοποιός

Ταλαντούχος και αέρινος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Διέθετε μεγάλη γκάμα εκφράσεων και στυλ, στοιχεία που τον βοήθησαν να καθιερωθεί ως ένας από τους κορυφαίους κωμικούς. Υπηρέτησε την υποκριτική τέχνη με αφοσίωση και με τις σπαρταριστές ερμηνείες του, χάρισε αμέτρητες στιγμές γέλιου στο ελληνικό κοινό. Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Τσιβιλίκας.

 

Ο Βασίλης Τσιβιλίκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1942. Ήδη από το σχολείο οι δάσκαλοί του τον παρότρυναν να στραφεί προς το θέατρο. 

 

Φύσει κωμικός ηθοποιός ο Βασίλης Τσιβιλίκας γνώρισε μεγάλη επιτυχία τόσο στην πρόζα όσο και στην επιθεώρηση. Ηταν παντρεμένος με την πτυχιούχο νομικής Αλίκη Τσιβιλίκα, με την οποία ο ηθοποιός ήταν ζευγάρι για 45 ολόκληρα χρόνια και είχαν αποκτήσει δύο παιδιά, την Έλλη (ψυχολόγος) και τον Γιάννης (οικονομολόγος - ελεγκτής και μέλος του συνδικάτου του Ηνωμένου Βασιλείου).

 

Το φωτογραφικό άλμπουμ της ζωής του Βασίλη Τσιβιλίκα


Ο γνωστός και πολυαγαπημένος ηθοποιός Βασίλης Τσιβιλίκας απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών, κατά τη διακομιδή του στο Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε εσπευσμένα με έντονο πόνο στον θώρακα. Άφησε την τελευταία του πνοή στο ασθενοφόρο, λίγο μετά τις επτά το πρωί, από έμφραγμα. Οπως ανέφερε η διευθύντρια του Σισμανογλείου Νοσοκομείου, έγιναν προσπάθειες να τον επαναφέρουν στην ζωή εντός του ασθενοφόρου, ενώ η ίδια προσπάθεια έγινε επί 40 λεπτά και από τους γιατρούς του νοσοκομείου δίχως τελικά να τα καταφέρουν.

 

Δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Βασίλη Τσιβιλίκα, "έφυγε" από τη ζωή η σύζυγός του, Αλίκη. Το δυσάρεστο γεγονός έγινε γνωστός μόνο στους πολύ κοντινούς της ανθρώπους, όπως τα παιδιά της και τους κοντινούς της συγγενείς, κάτι που ήταν επιθυμία της ίδιας. Η σορός της Αλίκης Τσιβιλίκα μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία, όπου και αποτεφρώθηκε.

 

 http://www.finosfilm.com/site/photos/movies/143/Photos/photo12.jpg

 

Παρά το γεγονός ότι μπήκε στην Αγγλική Φιλολογία, αποφάσισε να κατέβει στην Αθήνα και να δώσει εξετάσεις στη Δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης, αλλά απέτυχε να εισαχθεί και έτσι σπούδασε στη σχολή υποκριτικής του Πέλλου Κατσέλη. Το 1965 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο της Νέας Ιωνίας και δύο χρόνια αργότερα τον κάλεσε ο Κάρολος Κουν στο Θέατρο Τέχνης. Έπαιξε σε σημαντικές παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου και το 1970 άρχισε να ασχολείται με την πρόζα και την επιθεώρηση.


Την ίδια χρονιά έκανε και το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία της Φίνος Φιλμ "Η Θεία μου η Χίπισσα" και η μεγάλη επιτυχία που σημείωσε τον καθιέρωσε στο ελληνικό κοινό. Αμέσως μετά, ακολούθησαν τέσσερεις συνεχείς εμφανίσεις του σε ταινίες της Φίνος Φιλμ, οι οποίες σημείωσαν και αυτές επιτυχία.

 

 

 

Το 1988, και αφού είχε συμπληρώσει δέκα ακόμα συμμετοχές με σημαντικούς και πρωταγωνιστικούς ρόλους, έκοψε τη σχέση του με τον κινηματογράφο. Από τότε, και μέχρι το τέλος του, αφιερώθηκε κυρίως στο θέατρο, το οποίο αγαπούσε με πάθος, συμπρωταγωνιστώντας με σπουδαίους ηθοποιούς. Κάποιες από τις επιτυχίες του ήταν οι "Όρνιθες" του Αριστοφάνη, "Επιλογές" του Μποστ, "Ούτε Γάτα Ούτε Ζημιά", και σε σκηνοθεσία και μετάφραση του ίδιου "Μεθυσμένα Κουφέτα", "Όλοι στο Κόλπο", " Ο Ασυλλόγιστος" του Μολιέρου και άλλα.

 

Σημαντικές ήταν και οι συμμετοχές του σε δεκάδες τηλεοπτικές σειρές, που σημείωσαν επιτυχία. Μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του έπαιζε στο θέατρο, στην παράσταση "Η Ζωή ποδήλατο".

 

http://cdn1.bbend.net/media/com_news/story/2012/03/02/118184/main/87e72f0c514e495beecf4bec3cf9da8d.jpg

 

"Έχω παίξει με καθετήρα σε παράσταση... Θα ήθελα να πεθάνω στο σανίδι"

 

"Έχω παίξει με καθετήρα σε παράσταση. Ήταν το καλοκαίρι του 2008 και το 1997. Είχα πρόβλημα υγείας. Το σανίδι είναι δύσκολο πράγμα. Και υγιής να είσαι, είναι δύσκολο. Όλοι οι μεγάλοι του θεάτρου, τα στηρίγματα του θεάτρου, οι άνθρωποι που για 30, 40 ακόμα και 50 χρόνια στηρίζουν το θέατρο, έχουμε κηδέψει τους γονείς μας και παίξαμε το ίδιο βράδυ. Εγώ μάλιστα συνέπεσε να κάνω δύο παραστάσεις μετά την κηδεία της μάνας μου και δύο μετά την κηδεία του πατέρα μου. Το θέατρο είναι για αφοσιωμένους ανθρώπους" είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο ηθοποιός, ενώ σε ερώτηση που του είχε γίνει, αν θα ήθελε να δουλεύει στο θέατρο μέχρι το τέλος της ζωή του είχε απαντήσει: "Είμαι από τους ανθρώπους που θα ήθελα να πεθάνω στο σανίδι, αλλά ας είναι και απόψε, ας είναι και αύριο. Θα φύγω όταν θα αισθανθώ ότι δεν μπορώ να δίνω το 101% των δυνατοτήτων μου".

 

"Μου έχουν γίνει ανήθικες προτάσεις"


Σε μια συνέντευξη-εξομολόγηση ο Βασίλης Τσιβιλίκας είχε αποκαλύψει πως του είχαν γίνει ανήθικες προτάσεις από σπουδαία πρόσωπα του χώρου που αν τα εξομολογούνταν θα μέναμε όλοι άφωνοι.



"Φυσικά και μου έχουν γίνει. Γιατί με έχετε, για παρακατιανό. Έχω χάσει και ρόλο αλλά δεν το κάνω και θέμα. Θα βγάλω κάποια στιγμή το βιβλίο μου. Αλλά αν έβαζα ονόματα θα πέφτατε τ’ανάσκελα", είχε δηλώσει ο ηθοποιός.

 

http://www.parathyro.com/wp-content/gallery/news2/tsivilikas.jpg

 

 "Μας κατέστρεψε η κουλτούρα του "ξέκ..."


Ο Βασίλης Τσιβιλίκας σε συνέντευξη που είχε δώσει είχε μιλήσει για την οικονομική κρίση αλλά και τη γενικότερη κρίση στην κουλτούρα μας ως Έλληνες.


"Η κρίση ήρθε σαν μια εκδίκηση ή σαν αποτέλεσμα αν θέλετε. Γιατί, πριν την οικονομική απορρυθμίστηκε η κοινωνική ζωή. Γίναμε η κοινωνία του "ξέκ...", που ξεκίνησε από τα "ξέκ..." της τηλεόρασης και δεν εννοώ απαραίτητα τα κορίτσια που δείχνουν τον ποπό τους. Με ενοχλεί που χάθηκε η τσίπα. Τελείωσε η πολιτική συζήτηση σε αυτόν τον τόπο και οι πολιτικοί μιμούνται τους "επιθεωρητζήδες", προσπαθώντας να βρουν ατάκες. Αντί να πουν πού πήγαν τα λεφτά, κραυγάζουν. Φοβάμαι ότι έχουμε ξεχάσει πώς γίνεται μια σοβαρή συζήτηση στη χώρα που γεννήθηκε η διαλεκτική".

 

 

ΠΗΓΗ: fthis.gr/finosfilm.com/tovima.gr/womenonly.gr/gossip-tv.gr/newsbomb.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.