Σαν Σημερα: Προσωπα

winamp wmp real qt

Σαν σήμερα η αρχή του τέλους του Ελληνικού Εμφυλίου

25 Αυγούστου 1949: Έναρξη επιχειρήσεως «Πυρσός Γ’» στο Γράμμο. Η αρχή του τέλους του Ελληνικού Εμφυλίου.

 

Στις 05:30 της 25ης Αυγούστου 1949 ο Εθνικός Στρατός εξαπολύει την τελική επίθεσή του στον Γράμμο (επιχείρηση «Πυρσός Γ’» εναντίον των ανταρτών του «Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας» (ΔΣΕ) προκειμένου να τεθεί έτσι ένα τέλος στον διαρκούντα σχεδόν για 3,5 χρόνια αιματηρό εμφύλιο πόλεμο. Μία εμφύλια σύγκρουση που είχε ξεκινήσει τυπικώς στις 31 Μαρτίου 1946, ανήμερα των πρώτων εκλογών από το 1936 και την επιβολή της δικτατορίας Μεταξά στη χώρα, με την αιφνιδιαστική επίθεση της κομμουνιστικής συμμορίας του καπετάν Μπαρούτα στο Σταθμό της Χωροφυλακής στο Λιτόχωρο.

Ουσιαστικώς όμως ο Ελληνικός Εμφύλιος είχε ξεκινήσει στη διάρκεια των μαύρων χρόνων της Ελληνικής Κατοχής της χώρας από τις δυνάμεις του Άξονος (1941-44), όταν μετά το 1942 οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ, στρατιωτικού οργάνου του ΕΑΜ που ελεγχόταν από το ΚΚΕ, ήθελαν να κυριαρχήσουν επί των άλλων μη κομμουνιστικών οργανώσεων της Εθνικής Αντιστάσεως και συγκρούονταν μαζί τους μέχρι θανάτου.

 

Βεβαίως, μετά την απελευθέρωση είχε προηγηθεί η «Μάχη των Αθηνών» (ή «Δεκεμβριανά»), τον Δεκέμβριο 1944 – Ιανουάριο 1945, που έληξε με την ήττα των δυνάμεων του ΕΛΑΣ και την υπογραφή της Συνθήκης της Βάρκιζας, ένας από τους όρους της οποίας ήταν η από μέρους τους παράδοση του οπλισμού τους, κάτι, που όπως αποδείχθηκε εμπράκτως λίγο καιρό αργότερα, δεν είχαν κάνει καθώς το μεγαλύτερο (και καλύτερο) τμήμα του το είχαν κρύψει σε κρύπτες για τον «επόμενο γύρο» για την κατάληψη της εξουσίας, που σχεδίαζαν.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο lawandorder.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.