Σαν Σημερα: Προσωπα

Ένα λάθος στο DNA την έκανε... αξεπέραστη!

Από μικρή ξεχώρισε για το ταλέντο και την ομορφιά της. Έγινε γνωστή στο χώρο του θεάματος ως Liz Taylor κι έμεινε στην ιστορία για τις μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες της, την πολυτάραχη ερωτική ζωή της, τους πολλούς συντρόφους, αλλά και την αγάπη της για τα διαμάντια. Η διάσημη ηθοποιός έφυγε από την ζωή σαν σήμερα.

 

Η Elizabeth Rosemond Taylor, όπως ήταν το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 1932, στο Hampstead του Λονδίνου κι αποτέλεσε μια από τις θρυλικές παρουσίες της χρυσής εποχής του κινηματογράφου. 

 

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει ότι οι λέξεις "γενετική ανωμαλία" αφορούν τη σταρ που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως η ομορφότερη γυναίκα του κόσμου. Ωστόσο, αυτές ακριβώς τις λέξεις άκουσαν οι γονείς της Ελίζαμπεθ Τέιλορ, όταν γεννήθηκε. Τις εκστόμισε άκομψα ο μαιευτήρας που βοήθησε την μητέρα της να την φέρει στον κόσμο. Και αμέσως μετά εξήγησε πως η "ανωμαλία" ήταν ότι είχε γεννηθεί με έξτρα σετ βλεφαρίδων – δηλαδή με μια σπάνια ιατρική πάθηση, η οποία αποκαλείται δυστιχίαση. Μια κληρονομική ασθένεια που προκαλεί διπλές βλεφαρίδες και προβλήματα στο λεμφικό σύστημα. 

 

 

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι συνέπειες της δυστιχίασης μόνον παθολογικές δεν φάνηκε να είναι. Οι διπλές βλεφαρίδες "αγκάλιαζαν" τα - ούτως ή άλλως υπέροχα - μάτια της Τέιλορ, προσδίδοντάς τους βάθος και κάνοντάς τα ακόμα πιο σαγηνευτικά.  

 

Στην ηλικία των 3 χρόνων, ξεκίνησε μαθήματα μπαλέτου, ενώ στα 9 της έκανε το ντεπούτο της στην ταινία ''There' s one born every minute'' και είχε υπογράψει συμβόλαιο με τη Universal. Αργότερα, μεταφέρθηκε στην εταιρεία MGM, μέσω της οποίας συμμετείχε στη σειρά ''Λάσι'' και υποδύθηκε τη Βέλβετ Μπράουν στην ταινία ''Εθνικό βελούδο''.

 

Aργότερα, οι επαγγελματικές προτάσεις έπεφταν βροχή στη ζωή της, φτάνοντας στην αποκορύφωση της καριέρας της, το 1963, όπου για τον ρόλο της ''Κλεοπάτρας'' πήρε 1.000.000 δολάρια, ποσό - ρεκόρ για ηθοποιό εκείνης της εποχής. 

 

 

Η φύση ήταν γενναιόδωρη μαζί της. Η Εlizabeth, ξεχώριζε ανέκαθεν για τη σπάνια ομορφιά της, το λευκό της δέρμα, τα μαύρα μαλλιά, τα καλοσχηματισμένα χείλη και... τα υπέροχα, βιολετί μάτια της. Με όλα αυτά τα φυσικά χαρίσματα, ήταν λογικό που τη δεκαετία του '50 ψηφίστηκε ως η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο! Η Elizabeth Taylor με ρεκόρ εμφανίσεων σε εξώφυλλα περιοδικών - 11 εμφανίσεις στο Life Magazine και 14 People - έρχεται δεύτερη στην κατάταξη, μετά την Πριγκίπισσα Νταϊάνα.

 

 Πάθος με τα διαμάντια!

 

Ήταν γνωστό το πάθος της Elizabeth για τα κοσμήματα και η ίδια ήταν πολύ καλή πελάτισσα του γνωστού σχεδιαστή, Shlomo Moussaieff. Μάλιστα, σύμφωνα με δική της δήλωση, όταν γεννήθηκε, για 8 ημέρες τα μάτια της ήταν κλειστά... Αλλά όταν τα άνοιξε, το πρώτο πράγμα που αντικρύσε ήταν ένα δαχτυλίδι αρραβώνων... Τυχαία η αγάπη της για τα κοσμήματα; Με το πέρασμα των ετών, έγινε κάτοχος, δύο εκ των πιο περιζήτητων και δημοφιλών κοσμημάτων.  

 

 

 

Επίσης, ήταν η ιδιοκτήτρια του 50 καρατίων La Peregrina pearl, το πιο γνωστό μαργαριτάρι όλων των εποχών. Tης το προσέφερε σαν δώρο o Burton το 1969, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Η ίδια η Τaylor, προς τα τέλη της δεκαετίας του '90, άρχισε να σχεδιάζει τα δικά της κοσμήματα για την σειρά ''Elizabeth Collection'', καθώς και 3 αρώματα, το "Passion", το "White Diamonds" και το "Black Pearls", που οι πωλήσεις τους ξεπέρασαν τα 200 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. 

 

Η φιλάνθρωπος Liz

 

Εκτός όμως από πρωταγωνίστρια και ερωμένη, η Elizabeth ήταν και η ιδανική φίλη. Υπήρξε, φιλάνθρωπος, "σταυροφόρος" στον αγώνα κατά του Aids αλλά και ακτιβίστρια κατά των πολέμων. Όταν ο Rock Hudson έφυγε το 1985 από την ζωή εξαιτίας του AIDS, η Λιζ αποφάσισε να πολεμήσει το σύνδρομο-μάστιγα εκείνης της εποχής, ιδρύοντας ένα από τα πρώτα ινστιτούτα έρευνας για την καταπολέμησή του στην Αμερική. Στους στενούς της φίλους συγκατελεγόταν και ο Michael Jackson, τον οποίο στήριξε έντονα στις δικαστικές του διαμάχες όταν κατηγορήθηκε για παιδοφιλία. 

 

 

 H πολυτάραχη ερωτική της ζωή

 

Η ερωτική ζωή της Liz Taylor ήταν πολυτάραχη και η ίδια είχε αποσπάσει τον τίτλο της μοιραίας γυναίκας, αφού είχε κάνει 8 γάμους με 7 συντρόφους. Η ίδια είχε πει στο παρελθόν: ''Kανείς δεν μπορεί να μου πει, ποιον θα αγαπήσω και ποιον όχι. Κανείς δεν μπορεί να μου πει με ποιον θα βγαίνω και με ποιον όχι.'' Τον Μάιο του 1950 η Liz παντρεύτηκε τον Conrad "Nicky" Hilton, με τον οποίο χώρισε τον Ιανουάριο του επόμενου χρόνου.

 

Λίγο καιρό αργότερα, στις 21 Φεβρουαρίου του 1952 έκανε το δεύτερο γάμο της με τον ηθοποιό Michael Wilding, με τον οποίο, όμως, χώρισε μετά από 5 χρόνια. Κι ενώ τον Ιανουάριο του 1957 χώρισε από τον Wilding, ένα μήνα αργότερα βρέθηκε στη ζωή της ο παραγωγός Michael Todd, ο οποίος πέθανε στις 22 Μαρτίου του επόμενου χρόνου. Ο Michael Todd ήταν και ο μόνος από τους συζύγους της που την άφησε χήρα.

 

 

Η ερωτική ζωή της, όμως, δεν σταματά εκεί, αφού τον Μάη του 1959 παντρεύεται τον τραγουδιστή Eddie Fisher και ζουν μαζί μέχρι και το Μάρτιο του 1964, που χώρισαν. Την ίδια περίοδο, άλλωστε, γνώρισε τον μεγάλο έρωτα της ζωής της στο πρόσωπο του γνωστού ηθοποιού Richard Burton. Οι δυο τους παντρεύτηκαν το Μάρτη του '64, χώρισαν τον Ιούνιο του '74 και ξαναπαντρεύτηκαν ένα χρόνο μετά. Η σχέση τους, όμως δεν κατάφερε να κρατήσει και τελικά αποφάσισαν να πάρουν για δεύτερη φορά διαζύγιο, τον Ιούλιο του 1976. 

 

Εκείνη την εποχή, άλλωστε, είχαν κυκλοφορήσει φήμες που ήθελαν την Liz Taylor, να βρίσκεται στο πλευρό ρου Ιρακινού πρέσβη της Washington, Ardeshir Zahedi, με τον οποίο είχε ταξιδέψει μέχρι την Τεχεράνη. Το ειδύλλιο μεταξύ τους όμως δεν κατάφερε να κρατήσει. Μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου είχε ξεπεράσει το χωρισμό τους και παντρεύτηκε τον John Warner, με τον οποίο χώρισε λίγα χρόνια αργότερα. Τελευταίος σύζυγός της ήταν ο Larry Fortensky, με τον οποίο έζησε 5 χρόνια, ώσπου τελικά χώρισε και με αυτόν το 1996. 

 

 

 

Απέκτησε 4 παιδιά. Με τον Wilding απέκτησε δύο γιους, τον Michael Howard και τον Christopher Edward, με τον Todd, μία κόρη, την Elizabeth Frances "Liza" Todd, με τον Burton μία κόρη, την Maria και το 1971, η Elizabeth έγινε πρώτη φορά γιαγιά, όταν δηλαδή ήταν μόλις 39 ετών. Αργότερα απέκτησε ακόμα 9 εγγόνια, καθώς και 4 δισέγγονα.

 

Κούρσα εντυπώσεων

 

Όταν η τελευταία ανακάλυψε πως ο Έλληνας μεγιστάνας παρουσίασε τη μέλλουσα σύζυγό του, την τότε Ζακλίν Κένεντι, με ένα περιδέραιο από διαμάντια και ρουμπίνια αξίας μισού εκατομμυρίου στερλινών, ο Μπάρτον δήλωσε πως η μάχη για τα ρουμπίνια μόλις ξεκινούσε. Ακολούθως ξόδεψε 1,1 εκατ. δολάρια για ένα διαμάντι 69,42 καρατίων, που τότε θεωρούνταν το μεγαλύτερο και πιο ακριβό στον κόσμο.

 

 

Στο πλαίσιο της ίδιας «κούρσας» για επίδειξη, οι Τέιλορ - Μπάρτον, που κατά τη δεκαετία του '60 υπολογίζεται ότι έβγαλαν μαζί 88 εκατ. δολάρια ως ηθοποιοί (σημερινά 620 εκατ.), αρέσκονταν στο να "δένουν" το "Καλίζμα", το 130 ποδών, επτά υπνοδωματίων και τριών λουτρών γιοτ τους, δίπλα σ' εκείνο του Ωνάση, απλώς για να "του τη σπάσουν".

 

And the oscar goes to...Elisabeth Taylor

 

"Μετά τη βαριά ασθένειά μου αποφάσισα πως υπάρχουν ρόλοι που πράγματι θέλω να ζήσω για να τους παίξω, και η Κλεοπάτρα είναι ένας από αυτούς. Θα έχει πλάκα να γίνω η πρώτη Εβραία βασίλισσα της Αιγύπτου". Αυτήν τη δήλωση είχε κάνει το 1961, αφότου επιβίωσε από πνευμονία, κέρδισε το Όσκαρ α' γυναικείου ρόλου για το "Ζήσαμε στην αμαρτία" του Ντάνιελ Μαν και ετοιμαζόταν να πρωταγωνιστήσει στην υπερπαραγωγή "Κλεοπάτρα". Η οσκαρική αυτή νίκη της είχε προκαλέσει σκάνδαλο. Ηταν ένα βραβείο εμφανέστατα "παρηγορητικό" για τη σοβαρότατη περιπέτεια υγείας που είχε την προηγούμενη χρονιά η οποία την έστειλε για μήνες στο νοσοκομείο.

 

 

Φυσικά, η "κλοπή" ξάφνιασε τις συνυποψήφιές της στην κατηγορία του α' ρόλου, την Γκριρ Γκάρσον ("Sunrise at Campobello"), την Ντέμπορα Καρ ("Αυτοί που δεν ριζώνουν πουθενά"), μαζί και τη δική μας Μελίνα Μερκούρη ("Ποτέ την Κυριακή"... αν και η ταινία του Ντασέν ανταμείφθηκε τελικά με το Οσκαρ καλύτερου τραγουδιού για τα "Παιδιά του Πειραιά" του Χατζιδάκι), ενώ εξόργισε τη Σίρλεϊ ΜακΛέιν, μεγάλο φαβορί με την "Γκαρσονιέρα" του Μπίλι Γουάιλντερ, η οποία και δήλωσε αργότερα πως έχασε το 'Οσκαρ από μια... τραχειοτομή.

 

Ο επίλογος στην μυθιστορηματική ζωή της Liz

 

Οι μάχες που έδωσε για να καταπολεμήσει την εξάρτησή της στον αλκοολισμό και τα ναρκωτικά, έχουν επίσης μείνει παροιμιώδεις. "Τα'χω δει όλα μωρό μου", είπε κάποτε σε έναν συνεντευξιαστή της. "Είμαι η "Μάνα Κουράγιο." Μόνο που τον τελευταίο καιρό το κουράγιο το χρειαζόταν η ίδια.

 

 

Τα δυσάρεστα κρούσματα που παρουσιάζονταν τα τελευταία χρόνια στην ταλαιπωρημένη υγεία της Ελίζαμπεθ Τέιλορ ήταν αλλεπάλληλα. Είχε υποβληθεί σε εγχείρηση για την αφαίρεση όγκου από τον εγκέφαλο, είχε αναγκαστεί να νοσηλευτεί εξαιτίας σοβαρού τραυματισμού στην πλάτη και θεωρείται ένα από τα πιο γενναία παραδείγματα διασημοτήτων που είχαν δώσει μάχη κατά του καρκίνου. 

 

Επιλεγμένη Φιλμογραφία

 

* Σιωπηλός κατήγορος (Lassie Come Home, 1943)

* Ο πύργος του πόνου / Τζέιν Έιρ (Jane Eyre, 1944)

* Ο αλήτης και η αμαζόνα (National Velvet, 1944)

* Οι λευκοί βράχοι του Ντόβερ (The White Cliffs of Dover, 1944)

* Λάσι ένας γενναίος σκύλος (Courage of Lassie, 1945)

* Η ζωή με τον πατέρα (Life with Father, 1947)

* Η Τζούλια παρεκτρέπεται (Julia Misbehaves, 1948)

* Μικρές κυρίες (Little Women, 1949)

* Αγάπησα έναν προδότη (Conspirator, 1949)

* Ο μπαμπάς της νύφης (Father of the Bride, 1950)

* Ο πεθερός της νύφης (Father's Little Dividend, 1951)

* Μια θέση στον ήλιο (A Place in the Sun, 1951)

* Ιβανόης (Ivanhoe, 1952)

* Το κορίτσι που τα είχε όλα (The Girl Who Had Everything, 1953)

* Στο δρόμο των ελεφάντων (Elephant Walk, 1954)

* Ραψωδία έρωτος - (Rhapsody, 1954)

* Ο ωραίος Μπρούμελ (Beau Brummell, 1954)

* Η τελευταία φορά που είδα το Παρίσι (The Last Time I Saw Paris, 1954)

* Ο γίγας (The Giant, 1956)

* Όσα δε σβήνει ο χρόνος (Raintree County, 1957)

* Λυσσασμένη γάτα (Cat on a Hot Tin Roof, 1958)

* Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι (Suddenly Last Summer,1959)

* Ζήσαμε στην αμαρτία (Butterfield 8, 1960) - Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου

* Κλεοπάτρα (Cleopatra, 1963)

* Διεθνές Ξενοδοχείο (The V.I.P.s, 1963)

* Πύργοι στην άμμο (The Sandpiper, 1965)

* Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ (Who's Afraid of Virginia Woolf?, 1966) - Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου

* Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι (The Taming of the Shrew, 1967)

* Ανταύγειες σε χρυσά μάτια (Reflections in a Golden Eye, 1967)

* Οι εραστές της νύχτας (The Comedians, 1967)

* Το μεγάλο μυστικό της (Secret Ceremony, 1968)

* Ανεμοδαρμένος λόφος (Boom, 1968)

* Το παιχνίδι του έρωτα και του πόθου (The Only Game in Town, 1970)

* Δε μπορούμε να ζούμε με αναμνήσεις (Ash Wednesday, 1973)

* Στον καθρέφτη είδα το δολοφόνο (The Mirror Crack'd, 1980)

* The Flintstones, 1994

 

Πηγές: tovima.gr/el.wikipedia.org/www.tlife.gr/ygeia.tanea.gr/www.ishow.gr/www.in2life.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.