Σαν Σημερα: Προσωπα

Μία από τις πιο υψηλά αμειβόμενες καλλιτέχνιδες στον κόσμο.

Είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια, στιχουργός και ηθοποιός. Έχει πουλήσει πάνω από 180 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως ενώ θεωρείται η καλλιτέχνιδα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις για την δεκαετία του ’90. Η Μαράια Κάρεϊ (Mariah Carey) γεννήθηκε σαν σήμερα.

 

Η Μαράια Κάρεϊ (Mariah Carey) γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1970 στη Νέα Υόρκη από πατέρα mestizo (μαύρο & Αμερικάνο από τη Βενεζουέλα) και ιρλανδή μητέρα. Ο παππούς της, Roberto Nuñez, άλλαξε το επίθετό του σε Carey για να αφομοιωθεί καλύτερα στις ΗΠΑ, ερχόμενος από τη Βενεζουέλα. Η Carey πήρε το όνομά της από το τραγούδι “They Call the Wind Mariah”. Οι γονείς της χώρισαν όταν αυτή ήταν3 χρονών. Όσο ζούσε στο  Huntington, γείτονες της ρατσιστές φέρεται ότι δηλητηρίασαν το σκυλί της οικογένειας κι ότι έβαλαν φωτιά στο οικογενειακό τους αυτοκίνητο.Μετά το διαζύγιο των γονιών της, είχε μικρή επαφή με τον πατέρα της, ενώ η μητέρα της έκανε διάφορες δουλειές για να βοηθήσει την οικογένειά της. Η Mariah περνούσε τον περισσότερο χρόνο μόνη της στο σπίτι, και στράφηκε στη μουσική για να απασχολήσει τον εαυτό της. Ξεκίνησε να τραγουδά στα 3 της, όταν η μαμά της άρχισε να την μαθαίνει, αφού είχε ακούσει τη μικρή Mariah να την μιμείται όταν αυτή εξασκούταν στην όπερα το Βέρντι,  Rigoletto στα ιταλικά. 

 

 

Η Carey αποφοίτησε από το Harborfields High School το 1987. Απουσίαζε συχνά επειδή εργαζόταν σαν demo τραγουδίστρια για τοπικά στούντιο ηχογράφησης. Οι συμμαθητές της, τής έδωσαν το παρατσούκλι “Mirage”(θαύμα). Μετά τη μετακόμισή της στη Νέα Υόρκη, δούλευε σε δουλειές ημιαπασχόλησης γα να πληρώσει το νοίκι. Τελικά,  κατάφερε να γίνει  backup τραγουδίστρια για την Πορτορικανή  freestyle τραγουδίστρια Brenda K. Starr. 

 

 

 

Η μεγάλη ευκαιρία

 

Το 1988, η Carey συνάντησε τον διευθυντή της Columbia Records Tommy Mottola σε ένα πάρτυ, όπου η Starr του έδωσε μια κασέτα demo της Mariah.  Ο Mottola άκουσε την κασέτα όταν έφυγε από το πάρτυ και εντυπωσιάστηκε. Επέστρεψε για να βρει την Carey, αλλά αυτή είχε φύγει.  Έτσι ξεκίνησε μια ιστορία, που μοιάζει με το παραμύθι της Σταχτοπούτας. 

 

Η Carey και ο Tommy Mottola έκαναν σχέση κατά τη διάρκεια  της δημιουργίας του πρώτου της album και παντρεύτηκαν τον Ιούνιο του 1993. 

 

 

Προς το τέλος του 1994, μετά από το ντουέτο της με τον Luther Vandross σε μια διασκευή του τραγουδιού “Endless Love” από τους  Lionel Richie και Diana Ross, που έγινε επιτυχία, η Carey κυκλοφόρησε το εορταστικό  album Merry Christmas. Το άλμπουμ αυτό περιείχε το “All I Want for Christmas Is You”, το οποίο έγινε η μεγαλύτερη της επιτυχία στην Ιαπωνία. 

 

Η Carey και ο Mottola χώρισαν επίσημα το 1997. Παρ’ όλο που όλοι είχαν την εικόνα ενός ευτυχισμένου γάμου, η Mariah είπε ότι στην πραγματικότητα ένιωθε παγιδευμένη  στη σχέση της με τον Mottola, ο οποίος ήθελε να ελέγχει τα πάντα, σύμφωνα με τα λεγόμενά της. Το επόμενο της άλμπουμ, το  Butterfly (1997), έβγαλε το νούμερο ένα  single “Honey”, οι στίχοι και το βίντεο κλιπ του οποίου, παρουσίαζαν μια πολύ πιο σέξυ εικόνα απ’ ότι προηγουμένως. Η Mariah δήλωσε ότι το Butterfly, χαρακτήρισε το σημείο που την έκανε να αποκτήσει πλήρη δημιουργικό έλεγχο πάνω από τη μουσική της. 

 

Η καριέρα και οι έρωτες

 

Λίγο πριν το 2000 έπαιξε στην ταινία Glitter κι έγραψε τραγούδια για την ταινία Men in Black (1997) και How the Grinch Stole Christmas (2000). Κατά τη διάρκεια παραγωγής του Butterfly, η Carey σύνηψε σχέση με τον παίκτη-σταρ του  baseball των New York Yankees, Derek Jeter. Το Rainbow, το έκτο της studio album, κυκλοφόρησε το 1999 και περιελάμβανε περισσότερα  R&B/hip hop–oriented τραγούδια, πολλά από τα οποία δημιουργήθηκαν μαζί με τους Jimmy Jam και Terry Lewis. 

 

 

Η Carey και ο κωμικός ηθοποιός και rapper Nick Cannon, γνωρίστηκαν όταν γυριζόταν το βίντεο κλιπ της για το “Bye Bye”, σ’ ένα ιδιωτικό νησί στις ακτές της  Antigua.  Παντρεύτηκαν στις 30 Απριλίου 2008, στις Μπαχάμες.  Τον Οκτώβριο του 2008,  η Carey μπήκε στο Long Island Music Hall of Fame.Επίσης, το 2008 εμφανίστηκε στην ταινία του Adam Sandler, You Don’t Mess with the Zohan, παίζοντας τον εαυτό της. 

 

 

 

Στις 19 Νοεμβρίου 2010, το περιοδικό Billboard τοποθέτησε την Mariah Carey στην 4η θέση του  δικού του “Top 50 R&B/Hip-Hop Καλλιτέχνες για τα τελευταία 25 χρόνια”. Το 2010, το 13ο και 2ο Χριστουγεννιάτικο album, Merry Christmas II You πήγε κατευθείαν στο #1 στο R&B/Hip-Hop Albums chart, κάνοντάς το, το μόνο δεύτερο Χριστουγεννιάτικο άλμπουμ, που φτάνει την κορυφή σε αυτό το chart. 

 

Η φιλάνθρωπος Mariah

 

Η Μariah Carey δραστηριοποιείται φιλανθρωπικά, καθώς δίνει χρόνο και χρήμα σε διάφορους οργανισμούς, όπως τον Fresh Air Fund. Ξεκίνησε να ασχολείται με τον οργανισμό αυτό στις αρχές του 1990, και είναι συνιδρυτής μιας κατασκήνωσης που βοηθάει τη νεολαία να αγκαλιάσει τις τέχνες και να τους εισάγει στις ευκαιρίες σταδιοδρομίας. Η κατασκήνωση ονομάστηκε Camp Mariah “για τη γενναιόδωρη υποστήριξη και αφοσίωση στα παιδιά του Fresh Air”. 

 

 

 

Η επιτυχία

 

Με την καριέρα της να μετράει ήδη δύο δεκαετίες στον χώρο της μουσικής η Μαράια έχει πουλήσει πάνω από 200 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, καθιστώντας την ανάμεσα στους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Το 1998 ανακηρύχθηκε η καλλιτέχνιδα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις για την δεκαετία του ’90 στα World Music Awards. Η Μαράια επίσης ανακηρύχθηκε ως η καλύτερη γυναίκα καλλιτέχνης της χιλιετηρίδας το 2000.

 

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση Δισκογραφικών Εταιρειών Recording Industry Association of America, είναι η 3η γυναίκα καλλιτέχνης με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ με πωλήσεις που φτάνουν τα 63,5 εκατομμύρια πιστοποιημένα αντίτυπα. Με την κυκλοφορία του Touch My Body 2008, η Μαράια απέκτησε το 8ο #1 σίνγκλ της στις ΗΠΑ, περισσότερο από κάθε άλλο καλλιτέχνη. Το 2012 η Μαράια βρέθηκε 2η στη λίστα του VH1 με τις 100 Καλύτερες Γυναίκες στη Μουσική.

 

 

Εκτός από τις εμπορικές της επιτυχίες, η Μαράια έχει κερδίσει 5 Βραβεία Γκράμμυ, 17 World Music Awards, 11 American Music Awards και 31 Billboard Music Awards. Σύμφωνα με το Guinness World Records την αποκαλούν ως υπέρτατο αηδόνι και είναι δημοφιλής για την έκταση στο βάθος της φωνής της, η οποία φθάνει τις 5 οκτάβες και χαρακτηρίζεται ως μέση υψίφωνος με μελισματικό στυλ και την ιδιαίτερη ικανότητα της να σφυρίζει ηχητικά.

 

Ο τρίτος γάμος

 

Για τον τρίτο της γάμο ετοιμάζεται η Μαράια Κάρεϊ, αφού δέχτηκε την πρόταση γάμου του συντρόφου της Τζέιμς Πάρκερ. Οπως σημειώνει το δίκτυο TMZ, οι δυο τους βρέθηκαν στο εστιατόριο "Eleven Madison Park", με τον Αυστραλό μεγιστάνα να γονατίζει μπροστά στους φίλους τους, τους οποίους είχε καλέσει για δείπνο και να της ζητά να τον παντρευτεί.Η τραγουδίστρια είπε το "ναι", με ένα τεράστιο μονόπετρο να κοσμεί πλέον το χέρι της.

 

 

Hotstories

 

- Το καλοκαίρι του 2002, η Μαράια νοσηλεύτηκε σε κλινική των Ηνωμένων Πολιτειών σε συμπτώματα σωματικής και ψυχολογικής εξάντλησης. Διάφορα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για απόπειρα αυτοκτονίας, διαψεύστηκαν όμως από τους εκπροσώπους της. 

 

Η επιστροφή της στις επιτυχίες αποδείχτηκε εξίσου δύσκολη με την ανάρρωση της. Το 2002 κυκλοφόρησε το μέτριο "Chambrachelet" με την Island και την προσωπική της εταιρεία MonarC Music. Τρία χρόνια αργότερα ακολούθησε το "The Emancipation of Mimi" που ήταν η πρώτη της επιτυχία μετά από εφτά περίπου χρόνια. 

 

Δεν έλειψαν όμως και οι κατηγορίες για αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές. Το 2005 οι παραγωγοί του Capital Radio Awards υποστήριξαν ότι τους έστησε μιάμιση ώρα. Και η δικαιολογία; Έσπασε ένα νύχι. 

 

Καταγγελιών συνέχεια το 2005, όταν οι διοργανωτές της συναυλίας της στο Χονγκ Κονγκ ακύρωσαν την εμφάνιση. Οι καταγγελίες τους αφορούσαν, εκτός άλλων, τις παράλογες απαιτήσεις της Μαράια. Φυσικά ακολούθησαν οι προβλεπόμενες αγωγές από την πλευρά της ντίβας. 

 

- Το Δεκέμβριο που μας πέρασε, όταν προσπάθησε να εμποδίσει δικαστικά την πολιτικό -πορνοστάρ Μαίρη Κάρι να κατοχυρώσει το επαγγελματικό της ψευδώνυμο. Το σκεπτικό στο οποίο βασίστηκε η αγωγή ήταν ότι η κίνηση της πορνοστάρ θα προκαλούσε σύγχυση στο αμερικάνικο κοινό. 

 

- Παραμένει, η πιο επιτυχημένη εμπορικά καλλιτέχνιδα με πάνω από 300 εκ πωλήσεις δίσκων (άλμπουμ και σινγκλς μέχρι το 2003) σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία. 

 

- Σε 16 χρόνια καριέρας τα άλμπουμ της έχουν γίνει συνολικά 13 φορές χρυσά, 13 φορές πλατινένια, 10 φορές multi-platinum και δύο φορές Diamond. 

 

- Μετράει περισσότερες #1 επιτυχίες από οποιοδήποτε καλλιτέχνη στην ιστορία της μουσικής εκτός από τον Έλβις και τους Μπιτλς. 

 

- Κατέχει το ρεκόρ των περισσοτέρων εβδομάδων στο #1 του Billboard με 61 εβδομάδες στο σύνολο. Στη δεύτερη δέση είναι οι Μπιτλς με 59 εβδομάδες.

 

- Παραμένει παρά την πολύχρονη απουσία της από την κορυφή των τσαρτς, μια από τις πιο υψηλά αμειβόμενες καλλιτέχνιδες στον κόσμο. Αυτοκρατορικά συμβόλαια με την Pepsi, τη Gillette, την Elizabeth Arden προσφάτως την Pinko.  

 

  

 

Δισκογραφία

 

Studio Albums

Mariah Carey (1990)

Emotions (1991)

MTV Unplugged (1992)

Music Box (1993)

Merry Christmas (1994)

Daydream (1995)

Butterfly (1997)

Rainbow (1999)

Glitter (2001)

Charmbracelet (2002)

The Emancipation of Miami (2005)

E=MC² (2008)

Memoirs of an Imperfect Angel (2009)

Merry Christmas II You (2010)

 

Live Albums

MTV Unplugged (1992)

Compilations

#1’s (1998)

Valentines (2000)

Greatest Hits (2001)

The Ballads (2008)

Playlist: The Very Best of Mariah Carey (2010)

LoveSongs (2010)

Angels Advocate (ακυρώθηκε)

 

Ρεμίξ Άλμπουμ

The Remixes (2003)

 

Πηγές: tralala.gr/oneman.gr/el.wikipedia.org

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.