Σαν Σημερα: Προσωπα

Τάνια Τσανακλίδου: Η φωνή που... μαγεύει!

Η πασίγνωστη ερμηνεύτρια που είναι γνωστή για τη θεατρικότητα με την οποία "ντύνει" κάθε φορά τα κομμάτια που τραγουδά χαρίζοντας στο κοινό συγκινητικές και δυναμικές ερμηνείες, γεννήθηκε σαν σήμερα.

 

Γεννήθηκε στη Δράμα στις 9 Απριλίου του 1952, όμως σε μικρή ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά της στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή της. 

  

Τα πρώτα χρόνια

Σε ηλικία 8 ετών ακούει για μια θεατρική σκηνή που λειτουργεί στην πόλη και από παιδική περιέργεια διεκδικεί ένα ρόλο στο παιδικό θέατρο της Μαίρης Σοΐδου (1962), ενώ την επόμενη χρονιά έπαιξε στο "Απόψε αυτοσχεδιάζουμε" του θιάσου Μυράτ - Ζουμπουλάκη. Έχοντας αποφασίσει από πολύ μικρή τι θέλει να σπουδάσει, γράφεται στη δραματική σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ταυτόχρονα σπουδάζει αρχαιολογία ενώ ασχολείται και με τον χορό. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις, κυρίως αρχαίου δράματος του Κ.Θ.Β.Ε.

 

Η καριέρα

Σε ηλικία 21 χρονών κατέβηκε στην Αθήνα, όπου έπαιζε στον "Μορμόλη", ενώ το βράδυ τραγουδούσε στη μπουάτ "Λήδρα" μαζί με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, ενώ συμμετείχε και στον δίσκο του «Θητεία». Το 1974 έπαιξε στην τηλεοπτική σειρά "Ανήσυχα νιάτα", και το 1975 εργάστηκε στο Θέατρο Τέχνης με τον Κάρολο Κουν στις "Τρεις αδελφές" του Τσέχωφ.Το 1978 συμμετείχε στη σειρά "Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια" και την ίδια χρονιά εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που έγινε στο Παρίσι. Το 1978 επίσης τραγούδησε στην απονομή των βραβείων του φεστιβάλ των Καννών με τα "Παιδιά του Πειραιά", ενώ το 1980 απέσπασε βραβείο ερμηνείας στο γαλλικό "Rose d'or". Μέχρι το 1979 είχε συμμετάσχει σε 9 δίσκους, είτε δικούς της, είτε ερμηνεύοντας τραγούδια του δίσκου.

 

Η ηθοποιός Τάνια

Το 1981 έπαιξε τον ρόλο της Εντίθ Πιάφ στο Αθηναϊκό Κηποθέατρο, όπου απέσπασε υμνητικές κριτικές. Η ίδια θεωρεί την Πιάφ σαν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της καριέρας της, ενώ της έχει αφιερώσει δίσκο όπου διασκεύασε τραγούδια της, ήταν ο δίσκος "Piaf" (1981). Στα μέσα της δεκαετίας ξεκινά μια συνεργασία με τον Γιάννη Σπανό με τους δισκους "Φίλε" (1982) και "Της βροχής και της νύχτας" (1984). Το 1988 γνωρίζει και συνεργάζεται με τον Σταμάτη Κραουνάκη και τη Λίνα Νικολακοπούλου όπου μαζί δημιουργούν τον δίσκο "Μαμά γερνάω", έναν από τους καλύτερους δίσκους της, όπου εμπεριέχονται μερικά από τα πλέον κλασικά και διαχρονικά τραγούδια της. Σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '80 έκανε μεγάλες συναυλίες στο εξωτερικό.

 

Οι επιτυχίες

Το 1990 κυκλοφορεί τον δίσκο "Αλλιώτικη μέρα" που κάνει αίσθηση. Διάφορα προβλήματα με τη δισκογραφική της εταιρεία αλλά και προσωπικές αναζητήσεις, την κρατούν μακριά από τη δισκογραφία, όχι όμως κι από το τραγούδι. Επιστρέφει το 1995 με τον δίσκο "Τραγούδια του παράξενου κόσμου" σε συνεργασία με τον στιχουργό Γιώργο Ανδρέου, όμως εξακολουθεί να απέχει απο τη δισκογραφία αν δεν υπάρχει κάτι ουσιαστικό να πει.

  

Το 1996 δημιούργησε με τον πιανίστα Τάκη Φαραζή "Το μαγικό κουτί", μία μουσικοθεατρική παράσταση που βασίστηκε στο ποίημα της Κικής Δημουλά "Ο πληθυντικός αριθμός", καθώς και σε αποσπάσματα από το "Άσμα ασμάτων" του Σολομώντα, τον "Ματωμένο γάμο" του Λόρκα και τη "Μήδεια" του Ευριπίδη. Οι μουσικές συνθέσεις ήταν του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, της Ελένης Καραΐνδρου, του Γιάννη Σπανού, του Σταμάτη Κραουνάκη και άλλων συνθετών. Συμμετείχε και σε μουσική παράσταση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας με θέμα τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνεύοντας τραγούδια του Έλληνα συνθέτη με τους Κώστα Μακεδόνα και Γιάννη Μπέζο.

 

Το 2001 συνεργάζεται με τον Μιχάλη Δέλτα στον δίσκο "Το χρώμα της μέρας" όπου παρουσιάζει ένα άλλο της πρόσωπο ερμηνεύοντας δικά της κομμάτια με έντονη ηλεκτρονική μουσική. Κλασικό θα μείνει το τραγούδι "Μια αγάπη μικρή". Στη συνέχεια εμφανίζεται στο "Μετρό" με τεράστια επιτυχία για αρκετές σαιζόν, ενώ κυκλοφορεί έναν διπλό επετειακό δίσκο με ζωντανές ηχογραφήσεις και επενεκτελέσεις αγαπημένων της τραγουδιών. Τον Μάρτιο του 2008 αποφασίζει να επιστρέψει στο θέατρο με το έργο "Ο ήχος του όπλου". Τον Νοέμβριο του 2009 κυκλοφόρησε τον δίσκο "Προσωπογραφία".

 

Η σχέση της με τον Άλκη Κούρκουλο και η κρίση

Σε μια εξομολόγηση εκ βαθέων η ερμηνεύτρια μίλησε ανοικτά για την ερωτική της ζωή, την κρίση που έπαθε όταν έγινε σαράντα ετών και αποκάλυψε για πρώτη φορά τη σχέση που είχε με τον ηθοποιό Άλκη Κούρκουλο. 

 

"Στα 40 μου, που λες, που ήμουν και κουκλάρα, μου φέρνουν τα ανίψια μου μια τούρτα στα γενέθλιά μου. Είπα τότε ότι θα σβήσω 40 κεράκια, γιατί ήταν μια σημαντική επέτειος στη ζωή μου. Σημειωτέον, επειδή τα γενέθλιά μου έπεφταν πάντα σχεδόν μες στη Μεγάλη Εβδομάδα, σπάνια τα γιορτάζαμε στο σπίτι μου. Την ώρα, λοιπόν, που σκύβω να σβήσω τα κεράκια, κοιτιέμαι στον καθρέφτη και βλέπω μια μούρη κρεμασμένη…", λέει χαρακτηριστικά και εξηγεί πως εκείνη τη στιγμή έπαθε το πρώτο σοκ!

 

"Την ίδια περίοδο είχα και σχέση με τον Άλκη Κούρκουλο, έναν πολύ νεότερό μου άνδρα, κι αισθάνθηκα πραγματικά πολύ άσχημα", είπε χαρακτηριστικά η αξιόλογη ερμηνεύτρια και συμπλήρωσε: "Γενικώς, δεν μπορώ να είμαι με άντρες συνομήλικούς μου. Ειδικά από μια ηλικία και μετά μου άρεσαν μόνο νεότεροί μου άνδρες". Σε ποια ηλικία το κατάλαβε αυτό; "Από τα 35 μου μέχρι τα 40, όσο κράτησε η σχέση μου με τον Άλκη, τεσσεράμισι χρόνια περίπου. Ντράπηκα που είχα σχέση με έναν άνδρα, ένα αγόρι, την ίδια ώρα που έβλεπα να ‘χουν κρεμάσει τα μούτρα μου".

 

 Truestory

Η Τάνια Τσανακλίδου και ο Γιάννης Φέρτης έγιναν ζευγάρι και πρωταγωνίστησαν μαζί στο σίριαλ "Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια". Εκείνη, όταν πήγε Γιουροβίζιον με το τραγούδι "Τσάρλι Τσάπλιν", του το αφιέρωσε λίγο πριν βγει στη σκηνή. Αρκετά χρόνια αργότερα η πρώην σύζυγος του Γιάννη Φέρτη, Ξένια Καλογεροπούλου αναφέρεται και στον επίπονο χωρισμό της από τον ηθοποιό Γιάννη Φέρτη, ο οποίος ύστερα από αρκετά χρόνια έγγαμου βίου τής ανακοίνωσε αιφνιδίως ότι την εγκατέλειπε επειδή ήταν ερωτευμένος με την Τάνια Τσανακλίδου.

Τα άσπρα μαλλιά της Τάνιας

Τις κόκκινες πυκνές μπούκλες που ήταν το "σήμα κατατεθέν" του look της, αποχωρίστηκε η Τάνια Τσανακλίδου για ένα πολύ πιο κοντό κούρεμα κι αφήνοντας τα μαλλιά της άσπρα. Η ίδια σε συνέντευξή της δήλωσε: "Έχει να κάνει με τη συμφιλίωση με τον χρόνο και το γήρας, γιατί ο χρόνος φέρνει το γήρας και φέρνει και τον θάνατο. Αισθάνθηκα ότι μπήκα σε μια ηλικία που έληξαν τα ψέματα ότι όλα αυτά δεν υπήρχαν στη ζωή μου – ήταν κάτι που με πλήγωνε και τραυμάτιζε την ψυχή μου.

 

Η ζωή σήμερα

Τα τελευταία χρόνια η Τάνια Τσανακλίδου λόγω των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων αποφάσισε να αποσυρθεί στις Μηλιές Πηλίου όπου ζει μόνιμα πια. Έχει ανοίξει εκεί ένα καφενείο που το έχει ονομάσει "Το ρόδο και το αηδόνι" και έχει απομακρυνθεί από την Αθήνα. Όμως, πολύ συχνά επιστρέφει και στην πρωτεύουσα, όπως πρόσφατα λόγω της συνεργασίας της με τη Χαρούλα Αλεξίου. Γνωρίζει τους κατοίκους γιατί πήγαινε συχνά στο Πήλιο λόγω του σπιτιού που είχε αποκτήσει εκεί και δεν μετανάστευσε σε έναν τόπο που δεν γνώριζε. Η Τάνια Τσανακλίδου αγαπάει πολύ το Πήλιο και γι’ αυτό όταν δεν είναι στην Αθήνα, οι περισσότεροι τη συναντούν στο μαγαζί της.

 

 Δισκογραφία

1974 - Αχ έρωτα - Μητσιάς Μανώλης, Τσανακλίδου Τάνια

1974 - Θητεία - Μαρκόπουλος Γιάννης, Μάνος Ελευθερίου, Γαργαρουνάκης, Τσανακλίδου, Χαλκιάς

1974 - Ο Μορμόλης - Γιάννης Σπανός, Γιάννης Φέρτης, Καλογεροπούλου Ξένια

1974 - Διαγωνισμός νέων καλλιτεχνών - Μητσιάς, Διονυσίου, Τσανακλίδου, Ξυλούρης, Γαλάνη, Ανδρεάδης

1975 - Greece Free - Τάνια Τσανακλίδου και άλλοι

1975 - Καπνισμένο τσουκάλι - Νίκος Ξυλούρης, Τάνια Τσανακλίδου, Μπάρνης Βασίλης

1975 - Παραστάσεις - Λεοντής, Μητσιάς, Τσανακλίδου, Μεράντζας, Ξυλούρης

1976 - Ερωτόκριτος - Ξυλούρης, Τσανακλίδου, Χριστόδουλος Χάλαρης

1978 - Charlie Chaplin - Τσανακλίδου Τάνια

1978 - Άρες μάρες κουκουνάρες - Τσανακλίδου Τάνια

1980 - Χωρίς ταυτότητα - Γιώργος Χατζηνάσιος, Τσανακλίδου, Ελευθερίου

1981 - Piaf - Δαβαράκης Άρης, Τσανακλίδου Τάνια

1981 - Κέρκυρα 81 Αγώνες ελληνικού τραγουδιού - Χατζιδάκις (διάφοροι)

1981 - Το μαγεμένο σπίτι του Τάκη Τσίμπου - Τσανακλίδου, Κούτρας, Χατζηνάσιος

1982 - Φίλε - Γιάννης Σπανός, Τάνια Τσανακλίδου

1983 - 50 χρόνια τραγούδι - Μαρινέλλα, Χατζής, Τσανακλίδου, Σπάρτακος, Δάκης, Αργυράκη

1984 - Μεταμορφώσεις - Καρνάτσος Τάκης, Τάνια Τσανακλίδου

1985 - Της βροχής και της νύχτας - Γιάννης Σπανός, Τάνια Τσανακλίδου

1986 - Για τα παιδιά - Διάφοροι

1986 - Κλισέ - Τουρνάς, Τσανακλίδου

1986 - Παιχνίδι για δύο - Χατζηνάσιος, Τσανακλίδου, Γαλάνη

1987 - Ριγκ - Τάνια Τσανακλίδου, Μαρία Κανελλοπούλου

1987 - Ζήτω το ελληνικό τραγούδι - Σαββόπουλος Διονύσης και άλλοι

1988 - 16 από τα ωραιότερα τραγούδια μου - Τάνια Τσανακλίδου

1988 - Τα τραγούδια του μπαρ - Τάνια Τσανακλίδου

1988 - Μαμά γερνάω - Τάνια Τσανακλίδου, Κραουνάκης

1990 - Αλλοιώτικη μέρα - Τσανακλίδου Τάνια

1990 - Ίσως φταίνε τα φεγγάρια - Νότης Μαυρουδής (Διάφοροι)

1990 - Φώτα παρακαλώ - Διονύσης Τσακνής

1991 - Ναδίρ - Τσανακλίδου Τάνια

1992 - Η Τάνια Τσανακλίδου τραγουδάει Γιάννη Σπανό

1993 - Τοπίο μυστικό - Νότης Μαυρουδής (διάφοροι)

1994 - Δέκα τελευταία χρόνια - Γιώργος Ανδρέου (διάφοροι)

1994 - Κρυφά - Φαλάρας Πάνος, Τάνια Τσανακλίδου

1994 - Μεγάλο καλοκαίρι - Κώστας Χαριτάτος, Τσανακλίδου, Πασπαλά

1995 - Οι μεγαλύτερες επιτυχίες της - Τάνια Τσανακλίδου

1995 - Τραγούδια του παράξενου κόσμου - Γιώργος Ανδρέου, Τάνια Τσανακλίδου

1995 - Κάτω από ένα κουνουπίδι - Μάνος Λοΐζος (διάφοροι)

1996 - Η Γλυκερία τραγουδάει Αντώνη Βαρδή - Γλυκερία, Δήμου, Τσανακλίδου

1997 - Η σφαγή του κόκορα - Νταλάρας, Τσανακλίδου

1997 - Βιταμίνα Τεκ - Αστεριάδη, Τσανακλίδου, Στέρεο Νόβα

1997 - Live - Τάνια Τσανακλίδου

1997 - Πακέτο - Κώστας Γανωτής, Τσανακλίδου, Πόλυ Πάνου

1998 - Αφήλιο - Ζουδιάρης Νίκος, Τσανακλίδου, Κουρουκάκης, Μπουρμάς

1998 - Το μαγικό κουτί - Τάνια Τσανακλίδου

1998 - Παράθυρα σε χρόνο ραγισμένο 1980-1995 - Τάνια Τσανακλίδου

1999 - Βεντέττα - Τσανακλίδου, καραγιάννης

2000 - Μιά αγάπη μικρή - Τσανακλίδου Τάνια, Μιχάλης Δέλτα

2000 - Χελιδόνια της βροχής - Γιώργος Ανδρέου, Διονύσης Καρατζάς (Διάφοροι)

2001 - Το χρώμα της ημέρας - Τάνια Τσανακλίδου

2001 - Μάρμαρο και πέτρα - Άμμος, τσανακλίδου Τάνια

2002 - Ζωντανές ηχογραφήσεις στο Ζυγό 2001-2002 - Γαλάνη, Τσανακλίδου

2002 - Οπωσδήποτε παράθυρο - Νίκου Αντύπα, Λίνα Νικολακοπούλου (διάφοροι)

2002 - Θα το μετανιώσεις - Γαλάνη, Τσανακλίδου

2004 - Μη φεύγεις - Κίτρινα ποδήλατα, Τσανακλίδου

2004 - Πρώτη πράξη ηχογραφήσεις 1974-78 - Τσανακλίδου Τάνια

2005 - Δύο χρόνια Μετρό - Τσανακλίδου Τάνια

2005 - Ποτέ όπως πριν - Μανώλης Φάμελλος (διάφοροι)

2005 - Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2005 - (Διάφοροι)

2006 - Δεν ξέρω πόσο σαγαπώ - Συναυλία για την Βίκυ Μοσχολιού (διάφοροι)

2006 - Ήρωες με καρμπόν - Μαχαιρίτσας (διάφοροι)

2006 - Πλάνο εξόδου - Νίκος χαλβατζής, Μάλαμας, Τσανακλίδου, Τσάτσου, Μιχαήλ

2007 - Τα ερωτικά - Τάνια Τσανακλίδου

2007 - 14 μεγάλα τραγούδια - Τάνια Τσανακλίδου

2009 - Προσωπογραφία - Τάνια Τσανακλίδου

2011 - Παλιές αγάπες και τραγούδια μεθυσμένα - Τάνια Τσανακλίδου

2012 - Όλα τα ναι του κόσμου .- (διάφοροι)

 

Πηγές: el.wikipedia.org/newsbeast.gr/lifo.gr/ishow.gr/protothema.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.