Σαν Σημερα: Προσωπα

Σίγκμουντ Φρόυντ: Ο πατέρας της ψυχανάλυσης

Ένας από τους πιο βαθυστόχαστους αναλυτές του 20ου αιώνα, που προκάλεσε για τα επόμενα χρόνια της ζωής του αλλά και μέχρι τις μέρες μας, έντονο διάλογο για τις επιστημονικές θεωρίες που είχε διατυπώσει. Ο Σίγκμουντ Φρόυντ γεννήθηκε σαν σήμερα.

 

 Οι άγνωστες πτυχές της ζωής του Φρόυντ

Στις 6 Μάη του 1856, ήρθε στον κόσμο ο Αυστριακός ψυχίατρος και θεμελιωτής της ψυχαναλυτικής σχολής στον τομέα της ψυχολογίας, Σίγκμουντ Φρόυντ. Μέχρι τον θάνατό του στις 23 Σεπτεμβρίου του 1939 αλλά και αργότερα, οι ριζοσπαστικές του ιδέες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου μυαλού, παρόλο που έθεσαν τις θεμελιώδεις βάσεις της επιστήμης της ψυχολογίας, δίχασαν την επιστημονική κοινότητα. 

 

Με αφορμή την επέτειο από τον θάνατο του μεγάλου ψυχαναλυτή, το History είχε προχωρήσει στη δημοσίευση άγνωστων στοιχείων και πληροφοριών για τη ζωή του. Γνωρίζατε ότι παρά την ευρεία αναγνώριση του έργου του από το κοινό, η “Ερμηνεία των Ονείρων” ήταν αρχικά μια εμπορική επιτυχία; Το βιβλίο του Φρόυντ που θεωρείται ως η πιο σπουδαία δουλειά του είχε πολύ λίγη αναγνώριση όταν δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1899, πουλώντας μόλις 351 αντίτυπα σε έξι χρόνια. Η δεύτερη έκδοση για το βιβλίο του δεν κυκλοφόρησε καν μέχρι το 1909. 

 

Ο καναπές

Στη συνέχεια όμως γνωρίζουμε πόσο επιτυχημένος έγινε αλλά αγνοούμε πως ο διάσημος καναπές του ήταν δώρο από έναν ασθενή που του χρωστούσε ευγνωμοσύνη. Όταν άρχισε να χρησιμοποιεί τη “διαλεκτική θεραπεία” κατά τη διάρκεια της ψυχανάλυσης, ο Φρόυντ καλούσε τους ασθενείς του να ξαπλώνουν στον περίφημο καναπέ του που ήταν δώρο από αυτόν τον ασθενή ως μια πιο "επίσημη" πράξη αντί για "ευχαριστώ". Ο ίδιος όπως πάντοτε, φυσικά καθόταν και παρατηρούσε τον ομιλητή από την πολυθρόνα του, κρατώντας σημειώσεις.  

 

Η κοκαΐνη

Επόμενη, όχι και τόσο άγνωστη αλήθεια γύρω από τον Φρόυντ είναι πως πίστευε για την κοκαΐνη ότι είναι ένα θαυματουργό φάρμακο. Κατά τη δεκαετία του 1880, ο Φρόυντ έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ένα όχι τόσο γνωστό αλλά νόμιμο φάρμακο που χρησιμοποιούσε ένας Γερμανός στρατιωτικός γιατρός για να αναζωογονήσει τους ταλαιπωρημένους στρατιωτικούς. Το φάρμακο ήταν η κοκαΐνη και ο Σίγκμουντ Φρόυντ άρχισε από νωρίς να πειραματίζεται με τα “θεραπευτικά οφέλη” της σε μια έγγραφη αναφορά του το 1884 με τίτλο “Περί Κοκαΐνης”, την οποία χαρακτήριζε ως έναν “ύμνο σε αυτή τη μαγική ουσία”. 

 

Ο Φρόυντ εκστασιασμένος από τον ενθουσιασμό, άρχισε να μοιράζει το “φάρμακο” σε φίλους, γνωστούς, σε όσους έκρινε ότι το είχαν ανάγκη μέχρι που παρατήρησε φαινόμενα εθισμού που οδηγούσαν μέχρι και σε θάνατο. Συνέχισε ωστόσο, να χρησιμοποιεί ο ίδιος το φάρμακο για τη ρινική φλεγμονή, τις ημικρανίες και την κατάθλιψη μέχρι τα μέσα του 1890. Ανάμεσα στα παράξενα της ζωής του, ο σπουδαίος ψυχαναλυτής είχε μελετήσει και τη σεξουαλική ζωή των χελιών. Όσο σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, είχε ασχοληθεί παράλληλα με τη ζωολογία.

 

Τα χέλια

Σε ένα από τα πολλά ερευνητικά του ταξίδια, κάπου στην Τεργέστη είχε εντρυφήσει στην αναπαραγωγή των χελιών με τον καθηγητή να του αναθέτει να κάνει έρευνα ειδικά για τα αρσενικά αναζητώντας τους όρχεις τους. Μετά από πολλές ώρες μελέτης και ανατομίας, ο Φρόυντ κατέληξε στο συμπέρασμα πως “όλα τα χέλια που έχουν ερευνήσει, είναι θηλυκά”. Και μετά την ενασχόλησή του με τη ζωολογία, ήρθε η στιγμή να μάθουμε πως ο αγαπημένος ψυχαναλυτής του 20ου αιώνα είχε αρνηθεί 100000 δολάρια από ένα Αμερικανό μεγιστάνα του Χόλιγουντ. 

 

Απορρίπτει το σενάριο 

Μετά το 1925, η φήμη του Φρόυντ είχε αρχίσει να εξαπλώνεται δυναμικά με αποτέλεσμα ο παραγωγός ταινιών, Σάμιουελ Γκόλντγουιν να του προσφέρει 100000 δολάρια για να γράψει ή έστω να προσφέρει τις συμβουλές του για τη συγγραφή ενός σεναρίου με τίτλο, “οι μεγάλες ιστορίες αγάπης στον κόσμο”. Ο Φρόυντ δεν δέχτηκε όπως είχε κάνει ξανά άλλωστε αλλά εκείνη τη φορά με 25000 δολάρια που του είχε προσφέρει ακριβώς μια χρονιά πριν, ο εκδότης της εφημερίδας Chicago Tribune για μια ψυχολογική ανάλυση για τους δυο διάσημους εγκληματίες της εποχής που θα δικάζονταν σε λίγο καιρό, Λέοπολντ και Λομπ.

 

Οι Ναζί "καίνε" τον Φρόυντ

Προς το τέλος της ζωής του, ο Φρόυντ κυνηγήθηκε από τους Ναζί για τα βιβλία του που τελικά κάηκαν το 1933 μεταξύ άλλων, από το ναζιστικό καθεστώς. Όπως είχε σχολιάσει ο ίδιος, “Έχουμε προοδεύσει. Στον Μεσαίωνα θα έκαιγαν εμένα”. Ο Σίγκμουντ Φρόυντ πέθανε λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ οι τέσσερις αδερφές του που έμειναν στη Βιέννη οδηγήθηκαν και πέθαναν μέσα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. 

 

Το κάπνισμα

Ήταν μανιώδης καπνιστής και είχε χειρουργηθεί πάνω από τριάντα φορές για αφαίρεση όγκων. Ο εθισμός ξεκίνησε μετά το πρώτο τσιγάρο που έκανε σε ηλικία είκοσι χρονών. Καθημερινά κάπνιζε πάνω από είκοσι πούρα και παρά τις ανησυχητικές προειδοποιήσεις των γιατρών, έλεγε πως η συγκεκριμένη συνήθεια αυξάνει την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητά του. Το 1923, μετά από πολλούς όγκους στο στόμα οι γιατροί του αφαίρεσαν ένα μεγάλο μέρος από το σαγόνι του. Προχώρησε συνολικά σε 33 χειρουργικές επεμβάσεις μέσα στο διάστημα 16 χρόνων αλλά ποτέ δεν σταμάτησε το κάπνισμα. 

 

Η "αυτοκτονία"

Γνωρίζατε ότι πιθανότατα στην αυτοκτονία του Φρόυντ υπήρχε συνεργός; Όταν το 1939 είχε διαγνωστεί με καρκίνο του στόματος, λίγους μήνες μετά άρπαξε το χέρι του γιατρού και φίλου του, Μαξ Σουρ, υπενθυμίζοντας του μια παλαιότερη υπόσχεση που του είχε δώσει, “να μην τον βασανίσει χωρίς λόγο”. Πιστεύεται πως του είχε πει, “τώρα πια αυτό που ζω, δεν είναι παρά βασανιστήρια χωρίς λίγο”. Μετά την άδεια της κόρης του ιδρυτή της ψυχανάλυσης, Άννα, ο γιατρός του χορήγησε μια υπερβολική δόση μορφίνης με ένεση για να ανακουφιστεί από τους υπερβολικούς πόνους. Ο Φρόυντ έπεσε σε κώμα και δεν ξύπνησε ποτέ.

 

Εμείς γνωρίζουμε όμως πως γεννιέται κάθε ημέρα μέσα από τις σελίδες των βιβλίων του, μιλώντας για έννοιες όπως είναι το ασυνείδητο, οι πρωταρχικές σκηνές των ονείρων, η απώθηση, η παιδική σεξουαλικότητα.

 

 Πηγές: pathfinder.gr/tvxs.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.