Σαν Σημερα: Προσωπα

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡAΚΑΛΟΣ: Ο Ολυμπιονίκης από τη... Δημητσάνα! (VIDEO)

Στην ελληνική μυθολογία, ο Τηλέμαχος ήταν ο γενναίος γιος του Οδυσσέα. Κι όμως, στην ελληνική πραγματικότητα ο Τηλέμαχος ήταν Ολυμπιονίκης. Και μάλιστα, από την Αρκαδία. 

 

 

Ο λόγος για τον Τηλέμαχο Καράκαλο. Γεννημένος το 1866 στη Δημητσάνα, έφτασε με το... σπαθί του - κυριολεκτικά και μεταφορικά - μέχρι το βάθρο των Ολυνμπιακών Αγώνων. Μάλιστα, όχι όποιων κι όποιων. Των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αθήνα. 

 

Σαν σήμερα, 15 Ιουνίου 1951, πλήρης ημερών και με πολύ σημαντική διαδρομή στην αθλητική ζωή του, αλλά και στην επαγγελματική, έφυγε από τη ζωή. Με Ολυμπιακό μετάλλιο, όπως είπαμε, αλλά και με παράσημο, λόγω της συμμετοχής του σε δύο πολέμους!

 

Αγωνίστηκε σε άλλους τόσους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1896, στην Αθήνα, πήρε το αργυρό μετάλλιο στους αγώνες σπαθασκίας φιλάθλων. Στις 8 Απριλίου στο Ζάππειο Μέγαρο, νίκησε τρεις αντιπάλους του και έχασε μόνο από έναν άλλο Ελληνα αθλητή. Επίσης Αρκά. Τον Ιωάννη Γεωργιάδη, για τον οποίο το arcadiasports.gr είχε κάνει αφιέρωμα στις 17 Μαΐου, ημέρα που εκείνος είχε φύγει από τη ζωή. Ο Γεωργιάδης, λοιπόν, τότε είχε πάρει το χρυσό. Ο Καράκαλος, αξιωματικός, συνταγματάρχης του πυροβολικού τότε, είχε πάρει το αργυρό... 

 

Ο αθλητής της Αθηναϊκής Λέσχης από τη Δημητσάνα πήρε μέρος και στους Αγώνες του 1900, στο Παρίσι. Εκεί, όμως, όπως και ο Γεωργιάδης, αποκλείστηκαν από τους κριτές για αντικανονικά χτυπήματα. Στην πόλη του φωτός, όμως, επέστρεψε το 1908, για να κερδίσει το πρώτο βραβείο σε αγώνα τριγωνικού ξίφους. 

 

Ο Τηλέμαχος Καράκαλος έναν χρόνο μετά το Ολυμπιακό μετάλλιο, έλαβε μέρος στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο, ενώ συμμετείχε ως αξιωματικός και στον πόλεμο του 1912. Εναν χρόνο μετά, το 1913, διορίστηκε καθηγητής της στρατιωτικής ιστορίας και γεωγραφίας στη Σχολή Ευελπίδων. 

 

Στη διαδρομή του, όμως, φρόντισε να συνδυάσει τον αθλητισμό με το επάγγελμά του. Μετά την επιστροφή του από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι έγραψε το βιβλίο "Εισαγωγή της γυμναστικής στο στράτευμα". Δικά του είναι και τα έργα "Στρατιωτική Ιστορία" και "Στρατιωτική Γεωγραφία". Αποστρατεύτηκε το 1917.

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.