Σαν Σημερα: Προσωπα

Ο τραγουδοποιός Λουκιανός Κηλαηδόνης

Ο σύγχρονος Έλληνας τραγουδοποιός, αρχικά συνθέτης και στη συνέχεια στιχουργός και ερμηνευτής, ήρθε στη ζωή σαν σήμερα.

 

 

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης γεννήθηκε στην Κυψέλη και σπούδασε στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων. Στη συνέχεια φοίτησε στο τμήμα Αρχιτεκτονικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Όμως, ποτέ δεν άσκησε το επάγγελμα που σπούδασε αφού πάντα τον γοήτευε η μουσική.

 

Ο γνωστός τραγουδοποιός άρχισε την πορεία του στο χώρο της μουσικής στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν έγραψε τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της Κωστούλας Μητροπούλου "Η πόλη μας" και τα τραγούδια στον ομότιτλο δίσκο που κυκλοφόρησε, ερμήνευσαν η Βίκυ Μοσχολιού και ο Μανώλης Μητσιάς. Από τότε συνέχισε με πολλά τραγούδια και περισσότερη μουσική καθώς έγινε και συνθέτης και στιχουργός.

 

Μεγάλη του επιτυχία αποτέλεσε και η συναυλία που έδωσε στη Βουλιαγμένη, η οποία έγινε τον Ιούλιο του 1983 και συγκέντρωσε περισσότερα από 70.000 άτομα με κάποιους να εκτιμούν ότι ξεπέρασε ακόμη και τους 100.000. Στο πάρτι αυτό εμφανίστηκαν διαδοχικά αποβιβαζόμενοι με ταχύπλοα στην πλωτή εξέδρα, καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Γιώργος Νταλάρας, η Μαντώ κ.ά.

 

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι λόγω του πάρτι δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στην παραλιακή με αποτέλεσμα ο τραγουδοποιός να γίνει ο πρώτος καλλιτέχνης που έβγαλε τις συναυλίες από τα γήπεδα και τα θέατρα και τις μετέφερε σε φυσικό χώρο. Κι αυτό ήταν το "σουξέ" του όμως λάτρεψε και τις εμφανίσεις σε μικρούς κλειστούς χώρους.

 

Το 1999 δημιούργησε μαζί με τη σύζυγό του, Άννα Βαγενά, τη δική τους μουσική σκηνή, το "Μεταξουργείο". Πρόκειται για ένα μικρό πολυχώρο θεάματος που λειτούργησε πριν από δεκατρία χρόνια για πρώτη φορά και από τότε έκανε κάποιες εμφανίσεις σε αυτό.

 

Το καλοκαίρι του 2006 συνεργάστηκε με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ) πραγματοποιώντας συναυλίες στην Ελλάδα, το εξωτερικό καθώς και στο Ηρώδειο από όπου προέκυψε ένα διπλό cd με τίτλο «Μ’ Αγιόκλημα και γιασεμιά». Οι συναυλίες συνεχίστηκαν και το καλοκαίρι του 2007.

 

Πιστεύει μάλιστα, σύμφωνα με το περιβάλλον του, ότι είναι πολύ σημαντικό ο καλλιτέχνης να έχει άμεση επαφή με τον κόσμο γι΄αυτό και όταν κάνει κάτι, προτιμά τις μικρές σκηνές. 

 

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, σύμφωνα πάντα με τον κύκλο του, προτιμά να μένει στο σπίτι με τη σύζυγό του, να φροντίζει διαρκώς και να επιμελείται "Το Μεταξουργείο", Το οποίο δημιούργησε μαζί με τη σύζυγό του Άννα Βαγενά.

 

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης παρακολουθεί ειδήσεις και ενημερώνεται για την επικαιρότητα αλλά θέλει να διατηρεί χαμηλό προφίλ.

 

Ακούει τη μουσική του και κοιτάζει πως θα γίνει ο πολυχώρος καλύτερος. Πιστεύει ότι για να ασχοληθείς με τη μουσική, πρέπει να έχεις ιδιαίτερο ταλέντο και να μην το κάνεις μόνο επειδή προβάλλεται πολύ από τα μέσα.

 

Γνωρίζει όμως ότι είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα για τους νέους γι’ αυτό προτιμά, όταν τον ρωτούν, να μη δίνει συμβουλές. Η σύζυγός του δεν έλειψε ποτέ από το πλευρό του. Ούτε και οι δύο κόρες του φυσικά, η Γιασεμί και η Μαρία Κηλαηδόνη.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.