Σαν Σημερα: Προσωπα

Σεγκολέν Ρουαγιάλ: Το μεγαλο κεφάλαιο του Γάλλου Προέδρου

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ είναι Γαλλίδα πολιτικός, υποψήφια του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2007. Γεννήθηκε σαν σήμερα 22 ΣΕπτεμβρίου το 1953 στη Σενεγάλη.

 

Σπούδασε στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης του Παρισιού. Έγινε δικαστής διοικητικών δικαστηρίων και το 1982 προσελήφθη στο επιτελείο του Φρανσουά Μιτεράν.

Διετέλεσε πολλές φορές βουλευτής. Ήταν Υπουργός Περιβάλλοντος στην Κυβέρνηση του Πιέρ Μπερεγκοβουά μεταξύ των ετών 1992 και 1993, υποψήφια Πρόεδρος του Γαλλικού Κοινοβουλίου, Υφυπουργός Παιδείας και Υφυπουργός Οικογένειας στην Κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν μεταξύ των ετών 2000 και 2002. Στις περιφερειακές εκλογές εξελέγη πρόεδρος περιφέρειας (αντίστοιχο του νομάρχη) με ποσοστό 55%.

Στις 16 Νοεμβρίου 2006 εξελέγη από τα μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος υποψήφια του κόμματος αυτού για τις Προεδρικές Εκλογές του 2007.

Σε επίσκεψή της στην Κίνα, στις 9 Ιανουαρίου 2007, έκανε αναφορά στην έλλειψη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στις 18 Μαΐου του 2008 η Ρουαγιάλ ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεσή της να διεκδικήσει την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Δεν έχει υπάρξει παντρεμένη. Συζούσε από τα τέλη της δεκαετίας '70 μέχρι το 2007 με τον νυν πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολλάντ μη καν έχοντας χρήση του νόμου περί της "πολιτικής ένωσης" (που επίσημα αναγνωρίζει τη συμβίωση δύο ατόμων ανεξαρτήτως φύλου), παρά την σχετική φημολογία που υπήρχε. Καρπός αυτής της συμβίωσης τα τέσσερα παιδιά τους, Τομά, Κλεμάνς, Ζυλιά και Φλορά.

Η δημόσια ανακοίνωση τερματισμού της σχέσης τους το βράδυ του 2ου γύρου των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου του 2007, ήρθε ως είδηση μέσω πρακτορείου ειδήσεων. Σύμφωνα με κατοπινά δημοσιεύματα του Guardian, η Ρουαγιάλ είχε ζητήσει από τον επί 30ετίας σύντροφό της να "εγκαταλείψει τον κοινό χώρο διαβίωσής τους και να αφοσιωθεί στο νέο του ερωτικό εδιαφέρον, το οποίο λεπτομερώς αναφέρεται στον Τύπο" της εποχής.  

ΠΗΓΗ: el.wikipedia.org

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.