Επικαιροτητα

Απάτη με τραπεζικά δάνεια

Ακολουθούσαν μεθοδολογία τύπου νιγηριανής άπατης καθώς αλίευαν τα θύματα τους μέσω του διαδικτύου και αφού τα έπειθαν για δήθεν έκδοση χαμηλότοκων δανείων απαιτούσαν διάφορα χρηματικά ποσά για υποτιθέμενα έξοδα φακέλου...

 

 

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων με σκοπό την καταπολέμηση και δίωξη παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων, εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, για υποτιθέμενη χορήγηση δανείων.

 

Στο πλαίσιο αυτό σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, σε βάρος 68χρονης ημεδαπής, 47χρονου ημεδαπού (μητέρα και γιος) και ενός αλλοδαπού, που αναζητείται.

 

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία που ακολουθούσαν παραπλανούσαν τους ενδιαφερόμενους, υποσχόμενοι ψευδώς ότι προσφέρουν άμεσα και εύκολα δάνεια, με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο και ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής.

 

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε υστέρα από καταγγελία 59χρονου ημεδαπού, σύμφωνα με την οποία ευρισκόμενος σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, εντόπισε στο διαδίκτυο αγγελία που αφορούσε στη χορήγηση τραπεζικών δανείων με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. 

 

Στη συνέχεια επικοινώνησε τηλεφωνικά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ημεδαπό, κάτοικο εξωτερικού, με τον οποίο συμφώνησαν στην έκδοση δανείου, αρχικά ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, με την καταβολή από μέρους του καταγγέλλοντα (350) ευρώ, που αντιστοιχούσε σε προκαταβολή για υποτιθέμενα έξοδα φακέλου. 

 

Το τελικό ποσό των υποτιθέμενων εξόδων φάκελου θα προέκυπτε κατά την συνάντηση του με συνεργάτιδα στην Ελλάδα.

 

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος άμεσα διενήργησε προανάκριση, προς διερεύνηση των καταγγελλομένων και εξακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας των δραστών.

 

Στο πλαίσιο της προανάκρισης, διενεργήθηκε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή έρευνα των διαθέσιμων ψηφιακών στοιχείων και δεδομένων, με αποτέλεσμα την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό της 68χρονης ημεδαπής, που δραστηριοποιούταν στην Ελλάδα. 

 

Στη συνεχεία ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του 47χρονου ημεδαπού, κατοίκου εξωτερικού, για λογαριασμό του οποίου δρούσε η 68χρονη. Επιπλέον στην υπόθεση εμπλέκεται και ένας αλλοδαπός, συνεργάτης του 47χρονου, τα στοιχεία του οποίου διερευνώνται. 

 

Όπως προέκυψε ότι ο 47χρονος αλίευε τα θύματα του, μέσω διαδικτύου και στη συνέχεια αφού τα έπειθε για την έκδοση χαμηλότοκων δανείων, τα καθοδηγούσε να απευθυνθούν στην συνεργάτιδα του, η οποία αναλάμβανε την παραλαβή των «εξόδων φακέλου» και την αποστολή των χρημάτων σε αυτόν. 

 

Σε έρευνα που έγινε χθες (08-12-2015), στην οικία της 68χρονης στην Αθήνα, ταυτοποιήθηκε η παράνομη δράση της και βρέθηκαν σχετικά στοιχεία μεταφοράς χρημάτων από διάφορα πρόσωπα. Επιπλέον βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο, το οποίο θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις και την ολοκληρωμένη ψηφιακή διερεύνηση της υπόθεσης.

 

Η σχηματισθείσα για την υπόθεση δικογραφία τακτικής διαδικασίας, θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ για τον 47χρονο ενημερώθηκαν, οι αρμόδιες αλλοδαπές Αρχές, μέσω της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, για τις δικές τους ενέργειες.

 

Στο πλαίσιο αυτό παρακαλούνται οι πολίτες, προκειμένου να αποφεύγουν περιστατικά εξαπάτησης τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην πείθονται από απατηλές υποσχέσεις και σε ανάλογες περιπτώσεις να επικοινωνούν με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

 

• Τηλεφωνικά: 111 88

• Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID

• Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.