Επικαιροτητα

Μπάχαλο με τη συλλογή αποδείξεων

Δεν θα περιλαμβάνεται τελικά διάταξη που θα καθιστά υποχρεωτική την προσκόμιση αποδείξεων από τους φορολογούμενους, για να μην χάσουν το αφορολόγητο ποσό για τα εισοδήματα του 2015 στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.



Το υπουργείο Οικονομικών, παρά τον αρχικό σχεδιασμό του, δεν θα συμπεριλάβει όπως φαίνεται τη ρύθμιση αυτή, με κύκλους του υπουργείου να διευκρινίζουν πως οι φορολογούμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να συγκεντρώνουν αποδείξεις για τις φορολογικές δηλώσεις που θα γίνουν τον Φλεβάρη.


Ωστόσο, μένει να ανακοινωθεί τι θα ισχύσει τελικά.


Αλαλούμ επικράτησε χθες, αφού κατά τη διάρκεια της ημέρας κυκλοφόρησε το σενάριο ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να αρχίσουν τη συλλογή αποδείξεων για τα εισοδήματα του 2015, όπως προβλέπεται από τις παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.


Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι δεν θα επιβληθεί το πρόστιμο 22% σε όσους δεν συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις για το 2015 (αξίας 10% του φετινού εισοδήματος).


Σημειώνεται ότι η βάση της νομοθεσίας, η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού με την υποχρεωτική συλλογή και προσκόμιση αποδείξεων από το φορολογούμενο αφορά μέχρι και τα εισοδήματα του 2014. Για το 2015 υπήρχε νομοθετική εκκρεμότητα.


Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι εξακολούθησαν κατά τη διάρκεια του έτους να συγκεντρώνουν αποδείξεις από τις αγορές τους.


Το "μαρτύριο", πάντως, της συλλογής αποδείξεων θα σταματήσει από το 2016, οπότε η έκπτωση φόρου λόγω αποδείξεων θα δίνεται μόνο εφόσον οι δαπάνες γίνονται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.


Αλεξιάδης: Από το 2016 το αφορολόγητο θα ισχύει για αγορές με πλαστικό χρήμα


"Βεβαίως και θα φέρουμε διάταξη για να "κτίσουμε" το αφορολόγητο πλέον με αποδείξεις με χρήση πλαστικού χρήματος και τραπεζικών συναλλαγών", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, αναφερόμενος στο νέο σύστημα που θα ισχύσει από το 2016.


"Θα εξαιρέσουμε άτομα από μια ηλικία και πάνω και αυτούς που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε νησιά", είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι "για την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, θα πάμε σ' αυτά τα πράγματα".


Ο κ. Αλεξιάδης διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει αναδρομική φορολόγηση για τα εισοδήματα του 2015. "Δεν υπάρχει πουθενά σκέψη", είπε, "για αλλαγή στη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2015. Θέλω να προλάβουμε τις δηλώσεις, αν πάμε να κάνουμε αλλαγές τώρα δεν θα προλάβουμε".

 

ΠΗΓΗ: real.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.