Επικαιροτητα

Ερευνα: Λιγότεροι μαθητές εγκατέλειψαν το σχολείο στην Αρκαδία

Η λεγόμενη σχολική διαρροή μειώθηκε στον νομό μας την ώρα που καταγράφονται με ακρίβεια τα ποσά που δαπανώνται από τα ελληνικά νοικοκυριά για... δωρεάν εκπαίδευση.



Το ιλιγγιώδες ποσό των 3,7 δισ. ευρώ δαπάνησαν τα ελληνικά νοικοκυριά το 2014 για την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Μόνο για φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, καθώς και για ιδιαίτερα μαθήματα ξόδεψαν 1,4 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 834 εκατ. ευρώ κόστισαν οι σπουδές σε ΑΕΙ μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής ή στο εξωτερικό.

Υπέρογκες είναι, όμως, και οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση οι οποίες άγγιξαν τα 5,6 δισ. ευρώ το 2014 χωρίς, ωστόσο, να πιάσουν τόπο. Οι ελλείψεις σε υποδομές στις σχολικές μονάδες της χώρας, κυρίως δε στα νηπιαγωγεία είναι τραγικές, ενώ το «πάγωμα» των μόνιμων διορισμών τα τελευταία χρόνια έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει «γερασμένο» εκπαιδευτικό προσωπικό.

Στα Γενικά Λύκεια, για παράδειγμα, η μέση ηλικία των εκπαιδευτικών είναι τα 47,5 έτη, στα Γυμνάσια 46,3 έτη και στα Επαγγελματικά Λύκεια τα 45,7 έτη.

Ετήσια έρευνα

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την ετήσια έρευνα για τα βασικά μεγέθη της εκπαίδευσης που διενήργησε το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Νίκο Παΐζη.

Τα βασικά σημεία της έρευνας είναι τα εξής:

• Η προετοιμασία για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ακριβή υπόθεση. Είναι ενδεικτικό ότι για δίδακτρα σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης δαπανήθηκαν 500,8 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 271 εκατ. ευρώ κόστισαν τα ιδιαίτερα μαθήματα.

Επίσης, στο ποσό των 660,1 εκατ. ευρώ έφθασαν οι ιδιωτικές δαπάνες για φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία δαπανήθηκαν 973, 3 εκατ. ευρώ.

• Τα έξοδα «τρέχουν» από το δημοτικό, ενώ δεν σταματούν ούτε με τη φοίτηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι ιδιωτικές δαπάνες για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση ανήλθαν σε 815 εκατ. ευρώ, για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε 1,63 δισ. ευρώ, ενώ 683 εκατ. ευρώ κόστισαν οι σπουδές σε ΑΕΙ μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής των φοιτητών και επιπλέον 150,9 οι σπουδές στο εξωτερικό.

• Η δημόσια δαπάνη για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι 1.528,9 ευρώ ανά μαθητή, ενώ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι οριακά υψηλότερη και αντιστοιχεί σε 1.588,0 ευρώ ανά μαθητή. Αν και τα ποσά που ξοδεύονται για την εκπαίδευση είναι τεράστια, εντούτοις τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά.

Το 2014 συνολικά 37.610 μαθητές από όλες τις βαθμίδες διέκοψαν αδικαιολόγητα τη φοίτησή τους με την πλειονότητα να αφορά τους φοιτούντες στην επαγγελματική εκπαίδευση, τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ, (40,9%) καθώς και τα γυμνάσια (34,8%). Η σχολική διαρροή στα γυμνάσια την περίοδο 2002-2014 ήταν υψηλότερη σε Ξάνθη, Δυτική Αττική, Έβρος, Βοιωτία και Ροδόπη και αντίθετα χαμηλότερη σε Γρεβενά, Ευρυτανία, Αρκαδία, Ιωάννινα και Πέλλα.

Πηγή: Ημερησία

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.