Επικαιροτητα

Αφιέρωμα στο υπαίθριο γυμναστήριο Τρίπολης

Η εφημερίδα "Εθνος" στο ένθετό της Runner παρουσιάζει τα οφέλη που έχει η άσκηση στην ύπαιθρο...



Είναι γυμναστική χωρίς γυμναστήριο. Σε ρυθμούς, ωράρια και διάρκεια προσαρμοσμένα στον κάθε αθλούμενο. Δωρεάν, κοντά στο φυσικό περιβάλλον και ευέλικτο, το δίκτυο GymPark είναι το υπαίθριο γυμναστήριο της γειτονιάς.

Λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο επί επτά ημέρες την εβδομάδα και υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο κάθε μονάδα του εξυπηρετεί ημερησίως περισσότερους από 200 αθλούμενους.

Τα υπαίθρια γυμναστήρια, ενίοτε τοποθετημένα σε μέρη με θέα που ξεκουράζει το μάτι, περιλαμβάνουν όργανα γυμναστικής που καλύπτουν ένα πλήρες και ισορροπημένο πρόγραμμα αερόβιας άσκησης και ενδυνάμωσης.

Τα όργανα είναι τοποθετημένα σε πάρκα, πλατείες, παραλίες και άλλους ελεύθερους χώρους. Συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν περισσότερα από 75 υπαίθρια γυμναστήρια GymPark και κατά πάσα πιθανότητα στο πιο κοντινό σας θα συναντήσετε αρκετούς ανθρώπους από τη γειτονιά.

Στην Ευρώπη η GymPark δραστηριοποιείται σε συνολικά επτά χώρες, στις οποίες έχει αναπτύξει ένα δίκτυο περισσότερων από 170 υπαίθριων γυμναστηρίων τα οποία προσφέρουν καθημερινά δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε 400.000 χρήστες.

Η χρήση των οργάνων θεωρείται ασφαλής για όλες τις ηλικίες από την εφηβεία και άνω ενώ φέρουν ειδικές οδηγίες για τον σωστό τρόπο εκτέλεσης της κάθε άσκησης.

Μέσα από την ιστοσελίδα www.gympark.gr οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν με τη βοήθεια ειδικού χάρτη τα κοντινότερα υπαίθρια όργανα γυμναστικής ενώ ειδική εφαρμογή διατίθεται και για συσκευές android...

Πρόγραμμα αερόβιας γυμναστικής

1. Επιλέξτε το ποδήλατο, το stepper και το όργανο βάδισης αέρος.

2. Γυμναστείτε για 15-20 λεπτά με το καθένα από τα δύο όργανα.

3. Ο ρυθμός εκτέλεσης των ασκήσεων εξαρτάται από την προηγούμενη προπονητική σας κατάσταση. Βρείτε τον ιδανικό ρυθμό για να κάψετε λίπος και να βελτιώσετε την καρδιοαναπνευστική με τον εξής τρόπο: Από το 220 αφαιρέστε την ηλικία σας. Αν για παράδειγμα είστε 40 ετών, οι σφυγμοί σας δεν θα πρέπει να ανέβουν περισσότερο από τους (220-40) 180. Αν θέλετε να κάψετε λίπος με ασφάλεια θα πρέπει κατά τη διάρκεια της άσκησης οι σφυγμοί σας να κυμαίνονται στο 50-70% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας αν είστε μεταξύ 15 και 45 ετών και στο 50% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας για ηλικίες από 45 ετών και άνω.

4. Εκτελέστε το πρόγραμμα τρεις φορές την εβδομάδα.

Πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης για μέση - πόδια - κοιλιακούς

1. Πριν ξεκινήσετε το πρόγραμμα, κάντε προθέρμανση με οποιοδήποτε όργανο αερόβιας άσκησης (ποδήλατο, stepper, βάδισης αέρος).

2. Εχοντας διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες ξεκινήστε τις ασκήσεις στο όργανο ελλειπτικής κίνησης ποδιών. Εκτελέστε τρία σετ διάρκειας ενός λεπτού το καθένα. Μεταξύ των τριών σετ αφήστε διάστημα 30 δευτερολέπτων. Ξεκουραστείτε 2-3 λεπτά.

3. Μετακινηθείτε στο όργανο έκτασης ποδιών και εκτελέστε τρία σετ των 12 έως 15 επαναλήψεων βγάζοντας σωστή αναπνοή κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αφού τελειώσετε πηγαίνετε στο όργανο εκτάσεων και επαναλάβετε τρία σετ των 12 έως 15 επαναλήψεων. Ξεκουραστείτε 2-3 λεπτά.

4. Προχωρήστε στον πάγκο των κοιλιακών και δοκιμάστε τρία σετ των 20 επαναλήψεων με διάλειμμα 15-20 δευτερολέπτων μεταξύ τους.

5. Εκτελέστε το πρόγραμμα τρεις φορές την εβδομάδα.

10 κίνητρα για να γυμναστείς σύμφωνα με τα GymPark

1. Σκέψου πώς θα αισθανθείς μετά τη γυμναστική. Ο αθλητισμός προσφέρει αίσθημα ευεξίας και αυτοπεποίθησης. Δοκίμασέ το την πρώτη φορά και κράτα το συναίσθημα ως οδηγό για τις επόμενες

2. Κοινωνικοποίηση. Βγες από το σπίτι, γνώρισε νέους ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα και τόνωσε τις διαπροσωπικές σου σχέσεις. Στο παρκάκι ή στο γυμναστήριο της γειτονιάς είναι πολύ πιθανό να συναντήσεις γνωστούς ή φίλους που αθλούνται επίσης. Κανονίστε μια κοινή ώρα συνάντησης για γυμναστική. Θα γίνει πιο ευχάριστο και ο ένας θα παρακινεί τον άλλο για να τηρηθεί το πρόγραμμά σας.

3. Είναι χρόνος για τον εαυτό σου. Την ώρα που οι περισσότεροι άνθρωποι πασχίζουν για να ευχαριστήσουν τους άλλους και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της οικογένειας, της δουλειάς, της σχέσης τους συχνά παραβλέπουν να ευχαριστήσουν τον εαυτό τους. Αφιέρωσε τουλάχιστον μια ώρα της ημέρας αποκλειστικά σε εσένα και τις ανάγκες του εαυτού σου.

4. Μέτρα τις θερμίδες που καις. Αν μετράς τις θερμίδες που καταναλώνεις, γνωρίζεις ότι όσο περισσότερο γυμνάζεσαι τόσο πιο πολλές θερμίδες καις. Δες τη γυμναστική ως μια καλή ευκαιρία να χαθούν τα περιττά κιλά που «ξέμειναν» από τον χειμώνα...

5. Πάνω από όλα διασκέδασέ το. Η γυμναστική θα πρέπει να είναι διασκεδαστική. Αν δεν είναι, δοκίμασε κάποια άλλη δραστηριότητα που θα σε διασκεδάζει. Οτιδήποτε αρκεί να μην επιστρέψεις στον καναπέ.

6. Περιοδικά. Κάποιοι βρίσκουν κίνητρο για να γυμναστούν όταν διαβάζουν περιοδικά φυσικής κατάστασης. Δοκιμάστε το, ίσως αυτός ο τρόπος να λειτουργεί και σε σένα.

7. Ανακούφιση από το στρες. Πέρασες μια δύσκολη μέρα στη δουλειά. Βγες έξω, περπάτα έως το πλησιέστερο GymPark και εκτονώσου με γυμναστική. Η διαφορά στο τέλος της άσκησης θα είναι εμφανής.

8. Ωρα για περισυλλογή. Η γυμναστική μπορεί να σου δώσει τη δυνατότητα να αφοσιωθείς σε ό,τι σε απασχολεί, να τα σκεφτείς πιο διεξοδικά και να βρεις λύσεις. Ιδανικά για την περίπτωση αυτή είναι τα GymPark που φιλοξενούνται μέσα σε δημοτικά άλση όπως του Περιστερίου, της Φιλοθέης, της Εκάλης, της Πάτρας, του Ψυχικού, της Πεύκης, της Τρίπολης, του Λουτρακίου και της Στυλίδας.

9. Θέσε στόχους. Βάλε έναν στόχο για το βάρος σου, το πόσες φορές θα γυμναστείς αυτό τον μήνα ή πόσα km θα διανύσεις αυτή την εβδομάδα. Το να θέτουμε και να επιτυγχάνουμε στόχους είναι σημαντικό κίνητρο.

10. Δωράκια. Αν καταφέρεις να γυμναστείς συνεχόμενα για κάποιες μέρες επιβράβευσε τον εαυτό σου.

ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ...

- Μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας συμβουλεύσει με ποιον τρόπο θα πρέπει να αθληθείτε.

- Να θυμάστε ότι η χρήση των οργάνων γίνεται χωρίς καμία επίβλεψη. Συνεπώς πρέπει να είστε προσεκτικοί ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες χρήσης των μηχανημάτων. Αν κατά τη διάρκεια της άσκησης αισθανθείτε κάποια ενόχληση διακόψτε αμέσως την άσκηση.

- Η χρήση των οργάνων απαγορεύεται αυστηρά σε άτομα με καρδιακά προβλήματα, αρτηριακή πίεση ή προβλήματα ισορροπίας.

- Να θυμάστε ότι πρέπει πάντα να προθερμαίνεστε πριν από τη χρήση των μηχανημάτων και να αφήνετε διαστήματα χαλάρωσης 2-3 λεπτών μετά την ολοκλήρωση της κάθε άσκησης.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.