Επικαιροτητα

Τρίπολη: 8o Χορωδιακό Θρησκευτικό Φεστιβάλ (photos)

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017, το απόγευμα, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως  εκίνησε το "8ο Χορωδιακό Θρησκευτικό Φεστιβάλ Τριπόλεως", τό ὁποιο παρηκολούθησαν πλήθος Τριπολιτών.

 

Το "8ο Χορωδιακό Θρησκευτικό Φεστιβάλ Τριπόλεως" διοργανώνεται και φέτος υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Τριπόλεως και της Χορωδίας Τριπόλεως.

 Στις ως άνω εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν χορωδίες από Κορυδαλλό, Λαύριο, Λουτράκι, Μυτιλήνη, Πέλλα και Τρίπολη.

 Σημειώνεται, ότι το θρησκευτικό Φεστιβάλ είναι ένας θεσμός, που διεξάγεται με μεγάλη επιτυχία για 8η συνεχόμενη φορά στην πόλη μας και φέτος λαμβάνει χώρα στα πλαίσια του εορτασμού των Πολιούχων Τριπόλεως Δημητρίου και Παύλου.  

Το Φεστιβάλ άνοιξε ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ "Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΪΕΡΟΜΑΡΤΥΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Ο ΤΡΙΠΟΛΙΤΗΣ"

 

Λίγα λόγια για τον Βυζαντινό Χορό της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

 

Ο Βυζαντινός Χορός της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας "Ο Άγιος Νεοϊεροµάρτυς Λάζαρος ο Τριπολίτης" ξεκίνησε τη δραστηριότητά του ως "Μικτή Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας" το 2008 µε την ευλογία , την παρότρυνση και την στήριξη του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟΥ. Το 2012, έλαβε τη σηµερινή του επωνυµία. Σκοπός του Βυζαντινού Χορού είναι η µελέτη της βυζαντινής µουσικής και η διατήρηση της παραδόσεως στα αναλόγια.

Έχει συµµετάσχει σε πλήθος Ιερών ακολουθιών και σε εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως, ανάµεσά τους, στον Εσπερινό της Εορτής των Νεοµαρτύρων ∆ηµητρίου και Παύλου (2008) χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ, στις Χριστουγεννιάτικες, Πασχαλινές και Επετειακές εκδηλώσεις (2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013) της Ιεράς Μητροπόλεως. Έψαλε, επίσης, στην εκδήλωση των Γενικών Αρχείων του Κράτους κατά την παρουσίαση των Πρακτικών του Ιστορικού Συµποσίου για τον Νεοµάρτυρα ∆ηµήτριο (Μάρτιος 2009). Το 2009, η χορωδία εξέδωσε , µε τη χορηγία της Ιεράς Μονής Παναγίας Γοργοεπηκόου Νεστάνης, δίσκο ακτίνας (CD) µε την Α’ στάση των Χαιρετισµών της Παναγίας. Επιπλέον συµµετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Φλαρίου Καλαµάτας (2012), του Ιερού Ναού Αγίου Κοσµά του Αιτωλού της στρατιωτικής διοίκησης Πελοποννήσου (2014), στις επετειακές εκδηλώσεις για την συµπλήρωση 30 χρόνων Ἀρχιερατείας του σεπτού Ποιµενάρχη µας κ.κ, Αλεξάνδρου (2014), καθώς και στο 7ο Φεστιβαλ «Green Theater” στο Θέατρο Αρχαίων Κλεωνών (2016).

 Τη χορωδία, η οποία έχει ως µέλη νέους και νέες που αγαπούν τη Βυζαντινή Μουσική, διευθύνει ο Βασίλειος Γεωργαράς, Θεολόγος- Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής, Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως και ∆ιευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας & Κυνουρίας.

Ο ως άνω Βυζαντινός Χορός ἀπέδωσε με επιτυχία τους εξής ύμνους υπό την ∆ιεύθυνση του κ.  Βασιλείου  Γεωργαρά.

1. Την  α΄ και η θ΄ ωδή  του αναστάσιµου κανόνος. Ήχος α΄

2. «Αναστάσεως ηµέρα...»

   ∆οξαστικό των αίνων της Κυριακής του Πάσχα. Μέλος Πέτρου Πελοποννησίου.

   Ήχος πλάγιος του α΄.

3. « Το στερέωµα...»

    Εκλογή ψαλµικών στίχων, αναφερόµενη στους Αποστόλους.

   Μέλος Λυκούργου Αγγελόπουλου (+2014). Ήχος δ’ ( άγια).

4. «Σήµερον λαµπρώς εξέλαµψε...»

   ∆οξαστικό του εσπερινού της εορτής των Αγίων Νεοµαρτύρων ∆ηµητρίου και Παύλου. Ήχος πλάγιος του β΄.

5. Τον Τρισάγιον  ύµνον

   Μέλος Κυριακού Ιωαννίδου ( Καλογήρου). Ήχος πλάγιος  α΄

 

Αμέσως μετά ακολούθησε ο « ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ "ΧΟΡΩ∆ΙΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ".

 

Εν συνεχεία ακολούθησε  η ΧΟΡΩ∆ΙΑ ΛΑΥΡΙΟΥ.

 

Τέλος η πρώτη μέρα του Θρησκευτικού Φεστιβάλ έκλεισε με την  (ΜΙΚΤΗ) ΧΟΡΩ∆ΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ, λίγα λόγια για την Χορωδία Τρίπολης.

 

Η ΧΟΡΩ∆ΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ιδρύθηκε, ως Μικτό Τµήµα τον Μάρτη του 1985 από οµάδα Τριπολιτών Φίλων της Πολυφωνικής Μουσικής, µε σκοπό την προαγωγή του χορωδιακού τραγουδιού αλλά και γενικότερα της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής κίνησης της Τρίπολης και του ευρύτερου χώρου. Η ΧΟΡΩ∆ΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ έχει στο ενεργητικό της πάµπολλες εµφανίσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, µε πιο σηµαντικές της, µέχρι τώρα, πορείας της, η συνεργασία της µε τον αξέχαστο συνθέτη ∆. Λάγιο σε µελοποιηµένα ποιήµατα του Τριπολίτη ποιητή Κ. Καρυωτάκη, η παρουσία της στο θέατρο Ηρώδου του Αττικού στα πλαίσια του Αρκαδικού Ιδεώδους, η απόδοση του τροπαρίου της Κασσιανής τη Μ. Τρίτη στον Ι.Ν. ∆ιονυσίου του Αρεοπαγίτου, Πολιούχου Αθηνών, έργο του µεγάλου µας συνθέτη Μ. Θεοδωράκη, που συνέθεσε στην Τρίπολη, η συµµετοχή της στη τελετή λήξης των Ολυµπιακών Αγώνων καθώς και η συναυλία της στην Παναγία των Παρισίων. Επίσης επισκέφθηκε την Ιταλία, Τσεχία, Αυστρία, Ουγγαρία και Κωνσταντινούπολη. Εξάλλου εµπνεύστηκε και πραγµατοποίησε µε επιτυχία στην Τρίπολη (1991), το πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Χορωδιών (ΠΑ.ΣΥ.ΧΟ), µια ιδέα που καθιερώθηκε και έγινε πλέον θεσµός. Το 2014, η Χ.Τ. οργάνωσε και πραγµατοποίησε το 19ο ΠΑ.ΣΥ.ΧΟ.

Το καλλιτεχνικό σωµατείο διατηρεί τα παρακάτω τµήµατα:

1) Μικτή 45µελή χορωδία µε Μαέστρο τον καθηγητή µουσικής Μιχάλη Γαργαλιώνη.

2) Από το 2012 την 40µελή Νεανική χορωδία “LA VITA” µε Μαέστρο την καθηγήτρια Πιάνου, Ελένη Αλεξοπούλου.

3) Από το 2012 την 70µελή Παιδική χορωδία τα ‘Σπουργίτια’ µε Μαέστρο τον καθηγητή Μουσικής, ∆ιονύσιο Καραφωτιά.

4) Από το 2014 την προπαιδική χορωδία, µε Μαέστρο την καθηγήτρια Πιάνου, Ελένη Αλεξοπούλου.

Η Χορωδία Τρίπολης υπό την ∆ιεύθυνση του κ. Μιχάλη  Γαργαλιώνη παρουσίασε το εξής πρόγραμμα:

 

1. Απολυτίκιον Νεοµαρτύρων ∆ηµητρίου και Παύλου

   Χορωδιακή Επεξεργασία: Γιάννης Μεταλληνός

2. Απολυτίκιο Αγίου Βασιλείου

   Χορωδιακή Επεξεργασία: Γιάννης Ιωαννίδης

3. Άγιος ο Θεός

   Σύνθεση-Χορωδιακή Επεξεργασία: Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου

4. Άξιον Εστί

   Σύνθεση-Χορωδιακή Επεξεργασία: Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου

5. Του ∆είπνου σου του Μυστικού,

   Χορωδιακή Επεξεργασία: Μιχάλης Γαργαλιώνης

6. Άγιος Κυρίος Σαβαώθ

   Σύνθεση-Χορωδιακή Επεξεργασία: Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου

 

Το 8ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής συνεχίζεται  σήμερα  Σάββατο 20 Μαΐου 2017 την ίδια ώρα στον Μητροπολιτικό Ναό της Τριπόλεως.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.