Επικαιροτητα

Φονική ασθένεια καταστρέφει τα πλατάνια

Μια ανεπανόρθωτη φυσική καταστροφή συντελείται στο Νέδοντα, στα σημεία όπου διέρχεται τον Ταΰγετο.



Ειδικότερα, εκεί όπου ο δρόμος προς τη Νέδουσα είναι παράλληλα με το ποτάμι μπορεί εύκολα κανείς να αντικρίσει το μέγεθος της καταστροφής.

Πλάτανοι δεκαετιών έχουν παραδοθεί σε ασθένεια, που τους έχει νεκρώσει και πλέον στέκουν ξεραμένοι στο ποτάμι.

Άμεσα κάποια υπηρεσία πρέπει να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα, γιατί είναι θέμα χρόνου και οι τελευταίοι πλάτανοι να παραδοθούν στη φονική αρρώστια και να χαθεί για πάντα αυτό το μαγικό τοπίο.

Σύμφωνα με ειδικούς, η ασθένεια μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, που προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis platani, έχει πλέον επεκταθεί σε Αρκαδία, Αχαΐα, Ηλεία και Μεσσηνία, ενώ το 2010 διαπιστώθηκε και στη Θεσπρωτία, τα Ιωάννινα και την Ήπειρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το διαδίκτυο, το παθογόνο διαδίδεται, κυρίως, με τις ανθρώπινες δραστηριότητες και συγκεκριμένα από:

• εργαλεία κοπής και κλάδευσης δέντρων (αλυσοπρίονα, τσεκούρια, πριόνια, κ.λπ.). Για το λόγο αυτό απαγορεύεται το κλάδεμα πλατάνου χωρίς άδεια από το Δασαρχείο
• μηχανήματα εκσκαφής
• καυσόξυλα.

Στα γειτονικά δέντρα ο μύκητας μεταδίδεται με συνενώσεις των ριζών και στα ποτάμια με προσβεβλημένα δέντρα, των οποίων τα κλαδιά σπάζουν και μεταφέρονται με το υδάτινο ρεύμα. Επίσης, τα πλατάνια που πληγώνονται κατά τη διάρκεια πάσης φύσεως εργασιών είναι επιρρεπή στην προσβολή.

Πρόληψη πριν απ' όλα

Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη:

1. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την υλοτομία ή την κλάδευση πλατάνων θα πρέπει να απολυμαίνονται πριν και μετά τη χρήση τους.

2. Τα σκαπτικά μηχανήματα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ή έχουν χρησιμοποιηθεί σε περιοχές με πλατάνια θα πρέπει να πλένονται με επιμέλεια και να απολυμαίνονται.

3. Μη χρησιμοποίηση καυσόξυλων από προσβεβλημένα δέντρα πλατάνου. Τα ροκανίδια που παράγονται κατά την κοπή των ξύλων από προσβεβλημένα δέντρα μπορεί να μεταδώσουν την ασθένεια.

4. Όταν υπάρχει υποψία προσβολής από την ασθένεια (νεκρά ή ημίξηρα δέντρα πλατάνου), πρέπει να ειδοποιείται η Δασική Υπηρεσία.

5. Η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά, εάν διαπιστωθεί στα αρχικά στάδια της προσβολής.

Πηγή: tharrosnews.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.