Επικαιροτητα

Σε πρώτο πλάνο για τον ΑΣΚ Αρκαδίας βύσσινο και κεράσι

Οι πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των δύο προϊόντων που ανθούν στην αρκαδική γη!



Αντεπίθεση για την αναβάθμιση του βύσσινου Τεγέας (Αρκαδίας), αλλά και του κερασιού, τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στην εξωτερική, σχεδιάζει ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας, προκειμένου αυτά τα προϊόντα να αποτελέσουν μία οικονομική λύση για τους παραγωγούς.

Ο γραμματέας του συνεταιρισμού, Γιώργος Γκάνιος, κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, ανέφερε ότι "στη δεκαετία του 1980, το βύσσινο είχε μεγάλη ανάπτυξη, αφού είχε προηγηθεί η δεκαετία του 1970 που οι εξαγωγές βρίσκονταν στο ζενίθ, κυρίως στη Γερμανία.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, εμφανίστηκε στη Λάρισα μια θυγατρική εταιρεία ενός γερμανικού οίκου, η οποία άρχισε να εμπορεύεται βύσσινο, δεσμεύοντας στο ξεκίνημά της δέκα εταιρείες, που εμπορεύονταν και αυτές βύσσινο με ποινικές ρήτρες, που στο τέλος μοιραία τις οδήγησαν στο κλείσιμο.

Τότε, για μία δεκαετία η ΕΛΒΑΚ μονοπώλησε την αγορά και η τιμή του βύσσινου έπεσε πολύ χαμηλά. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν κινητοποιήσεις.

Μπροστά στο αδιέξοδο, το 1984, το κράτος στήριξε συνεταιρισμούς που πήραν βύσσινο –και αυτό έγινε στην Αργολίδα, στην Αρκαδία και στη Λακωνία– για να σωθεί το προϊόν.

Στη συνέχεια, η ΕΛΒΑΚ απέσυρε το ενδιαφέρον της από την Αρκαδία και προσπάθησε να καλλιεργήσει βυσσινιές στη Θεσσαλία, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των οποίων, όμως, ήταν πολύ κατώτερα από το βύσσινο Αρκαδίας.

Την ίδια εποχή, επιδοτήθηκε το ξερίζωμα της βυσσινιάς από την ΕΕ, με αποτέλεσμα να ξεριζωθούν πάρα πολλά στρέμματα. Παρά τις επιδοτήσεις, πολλοί Αρκάδες επέμειναν στην καλλιέργεια.

Μέσα από αυτήν τη διαδρομή, φτάσαμε στη δεκαετία του 2000, που το βύσσινο στη νωπή αγορά είχε αγοραστική αξία".

Τα χρόνια της κρίσης, όμως, έφεραν τη μείωση στην κατανάλωση και τα προβλήματα με παράλληλη μείωση της παραγωγής. Στην παράλληλη πορεία, βρίσκεται και το κεράσι Αρκαδίας, που αποτελούσε μία, επίσης, προσοδοφόρα καλλιέργεια, αλλά κινδύνεψε από παιχνίδια εμπόρων.

Απέναντι σε αυτά τα προβλήματα που απείλησαν το βύσσινο, το λευκό κεράσι, αλλά και το κανονικό κεράσι, ο συνεταιρισμός μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι και άρχισε να χαράσσει στρατηγική στήριξης των προϊόντων.

Ο Γιώργος Γκάνιος αναφέρει ότι "ο συνεταιρισμός, αφού έψαξε την αγορά, έκανε συγκέντρωση βύσσινου, διοχέτευσε 150 τόνους στη Βιομηχανία Χριστοδούλου και το υπόλοιπο στην αγορά.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχει το βύσσινο Τεγέας (Αρκαδίας) είναι τέτοια που μας οδηγούν στο να κινηθούμε να αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), ώστε να αποκτήσει υπεραξία. Παράλληλα, έχουν αρχίσει οι επαφές με αγορές του εξωτερικού".

Επένδυση σε εξοπλισμό

Το σημαντικότερο όλων είναι η απόφαση για επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό, ώστε το προϊόν να έχει όλες τις προδιαγραφές για να βγει στη νωπή αγορά.

Αυτό ισχύει και για το νωπό κεράσι που ήδη μπαίνει και στην αγορά των μεγάλων σούπερ μάρκετ. Όπως δήλωσε ο Γιώργος Γκάνιος, "η ολοκλήρωση όλων των ενεργειών για το βύσσινο και το κεράσι θα φέρει την οικονομική στήριξη στους παραγωγούς, αλλά και την αύξηση της καλλιέργειας".

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αρκαδία καλλιεργούνται 1.686 στρέμματα κεράσια και 661 στρέμματα βύσσινο.

Πηγή: ypaithros.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.