Επικαιροτητα

H "ξηρή καταιγίδα" απειλεί και την Αρκαδία

Το φαινόμενο που ευθύνεται για τον θάνατο 62 ανθρώπων στην Πορτογαλία μας έχει... χτυπήσει στο παρελθόν!



Η Αρκαδία σύμφωνα με τους μετεωρολόγους είναι μία από τις 6 επικίνδυνες περιοχές της χώρας μας όπου μπορεί να εμφανιστεί το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Συγκεκριμένα, Θάσος, Εύβοια, Χαλκιδική, Αρκαδία αλλά και οι περιοχές του Παγασητικού και του  Αργολικού Κόλπου είναι τα πλέον επικίνδυνα μέρη της Ελλάδας για την εμφάνιση ξηρών και θερμικών καταιγίδων.

Κύρια χαρακτηριστικά τους, είναι η απουσία βροχής και η πτώση κεραυνών. Και ευνόητο είναι πως είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για πρόκληση πυρκαγιών σε δάση, κυρίως σε συνθήκες καύσωνα και μετά από σχετικά μεγάλη περίοδο ξηρασίας.

Κι εδώ στα μέρη μας αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά καθώς στην "ξηρή καταιγίδα" οφειλόταν η φωτιά που έκαψε το Μαίναλο τον Αύγουστο του 2000!

Αυτό που συμβαίνει κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι κατά τις ημέρες ενός καύσωνα ο αέρας κοντά στην επιφάνεια του εδάφους θερμαίνεται, ανεβαίνει προς τα επάνω, αυξάνεται η σχετική του υγρασία και δημιουργεί άσπρα νέφη τα οποία μετά γίνονται μαύρα καθώς δημιουργείται η καταιγίδα.

Όταν τα νέφη υγροποιηθούν, αρχίζει να πέφτει βροχή, η οποία στην πορεία προς το έδαφος, όμως, εξατμίζεται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του αέρα εξαιτίας του καύσωνα στα χαμηλότερα στρώματα. Οι κεραυνοί όμως φτάνουν ως το έδαφος όπου βρίσκουν ξηρά υλικά τα οποία αναφλέγονται εύκολα.

Αυτό που παίζει ιδιαίτερο ρόλο, είναι ότι οι κεραυνοί μπορούν να εμφανισθούν αρκετά μακριά σε ακτίνα πέντε με δέκα χιλιομέτρων εκεί όπου δεν βρέχει. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ατμοσφαιρικός ηλεκτρισμός δεν αναπτύσσεται μόνο στο σημείο της βροχόπτωσης.

Πηγή: presspublica.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.