Επικαιροτητα

Οι μπαλαρίνες που "έκλεψαν" την παράσταση! (VIDEO)

Γιορτές και χορός είναι δυο λέξεις άρρηκτα συνδεδεμένες. Υπάρχουν όμως και κάποια είδη χορού που κλέβουν την... παράσταση!

 

Mε αφορμή λοιπόν τις ημέρες των γιορτών και τις πολύ όμορφες χορευτικές παραστάσεις που παρουσιάζονται σε όλο τον κόσμο η κάμερα του arcadia938.gr βρέθηκε στη σχολή Dance Point όπου και συνάντησε τη Δέσποινα Μπαμπά, υπεύθυνη της σχολής, προκειμένου να δούμε τις υποψήφιες μπαλαρίνες, στα πρώτα του βήματα!

 

 

Έτσι, γνωρίσαμε και το μπαλέτο αλλά και όλα του τα μυστικά. Μπαλέτο, λοιπόν, σημαίνει χορός, μουσική, θέατρο, έκφραση, φαντασία και δημιουργικότητα.

 

 

Τι είναι το μπαλέτο

 

Το μπαλέτο είναι ένα σχετικά πρόσφατο είδος χορού. Η ονομασία του προέρχεται από την ιταλική λέξη ballare (ballet), που σημαίνει ''χορεύω''. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 15ου αιώνα.

 

Με την πάροδο του χρόνου απόκτησε και ερασιτεχνική διάσταση. Αποτελεί την καταλληλότερη μορφή τέχνης για τη διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού, καλλιεργώντας το σωματικά και πνευματικά.

 

 

Σωματικά οφέλη

 

Τα παιδιά αποκτούν σωστή στάση σώματος, ευλυγισία, ισορροπία, αντοχή και δύναμη. Συγχρόνως, βελτιώνουν τον έλεγχο του σώματός τους αλλά και τον συντονισμό των κινήσεών τους. Χορεύοντας, κινητοποιούνται όλες οι μυϊκές ομάδες του σώματος , σφίγγουν οι κοιλιακοί μύες, δυναμώνει ο κορμός και γυμνάζονται πόδια και χέρια. Οι κινήσεις αποκτούν χάρη και αρμονία και γίνονται πιο εκλεπτυσμένες. Με το μπαλέτο το σώμα αναπτύσσεται ομοιόμορφα κι έτσι προλαμβάνονται παθήσεις της σπονδυλικής στήλης. Αποτελεί ιδανική άσκηση για παιδιά που έχουν πλατυποδία. Τέλος, τα παιδιά που έχουν ασχοληθεί με το μπαλέτο μπορούν να τα καταφέρουν εύκολα σε άλλα είδη χορού, αλλά και στον αθλητισμό.

 

Ψυχικά οφέλη

 

Το μπαλέτο είναι μια τέχνη μέσα από την οποία τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι μαθαίνουν να σέβονται και να αγαπούν το σώμα τους. Μέσα από το μπαλέτο  οι χορευτές εκφράζονται και εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους, ενώ παράλληλα αποκτούν αυτοέλεγχο και πειθαρχία. Μέσα από τα μαθήματα καλλιεργείται η φαντασία, η δημιουργικότητα και η κοινωνικότητα των παιδιών. Τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται και να δουλεύουν ομαδικά. Επιπλέον, η συμμετοχή σε παραστάσεις και εξετάσεις μαθαίνει τα παιδιά να διαχειρίζονται το στρες της έκθεσης στο κοινό, αλλά και την κριτική. Έτσι αποκτούν αυτοπεποίθηση, ένα χρήσιμο εργαλείο για όλη τους τη ζωή. Τέλος, μέσα από το μπαλέτο τα παιδιά εξοικειώνονται με διαφορετικούς ρυθμούς και καλλιεργείται η αγάπη τους για την κλασσική μουσική.

 

 

Η διαδικασία είναι χρονοβόρος και απαιτεί υπομονή, επιμονή και πειθαρχία. Στην Ελλάδα τα πιο διαδεδομένα συστήματα είναι το αγγλικό και το ρωσικό. 

 

Προκαταλήψεις

 

Δυστυχώς η κοινωνία μας αντιμετωπίζει το μπαλέτο με κάποιες προκαταλήψεις. Η πιο βασική από αυτές είναι ότι τα αγόρια δε χορεύουν μπαλέτο και αν χορέψουν μπαλέτο θα αναπτύξουν θηλυπρεπή συμπεριφορά. Στην ουσία το μπαλέτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε κάποιες χώρες χρησιμοποιείται σαν προπονητικό εργαλείο για άλλα αθλήματα. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα απαιτητικό για τους άνδρες και απαιτεί μεγάλη δύναμη και αντοχή. Σκεφτείτε ότι δε θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν παραστάσεις αν δε χόρευαν άντρες!

 

Μια άλλη προκατάληψη είναι ότι για να κάνει κάποιος μπαλέτο πρέπει να ξεκινήσει από μικρή ηλικία. Ευτυχώς, δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός σ' αυτόν που θέλει να ασχοληθεί με το μπαλέτο. Τα οφέλη του είναι ίδια σε όλες τις ηλικίες γι' αυτό και διαδίδεται πια όλο και περισσότερο ακόμα και στους ενήλικες.

 

Άλλη μία προκατάληψη είναι ότι το παιδί πρέπει να πληροί συγκεκριμένες σωματικές προδιαγραφές προκειμένου να ασχοληθεί με το μπαλέτο. Οποιοδήποτε παιδί όμως μπορεί να το δοκιμάσει, όπως κι αν είναι το σώμα του και όλοι οι γονείς πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι δε θα στείλουν την κόρη τους σε μία σχολή για να την κάνουν μπαλαρίνα, αλλά κυρίως για να αποκτήσει σωστή στάση στο σώμα της, στον τρόπο που περπατά και κινείται και φυσικά για να περάσει καλά... χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται να γίνει και μπαλαρίνα!

 

 

Μπαλέτο και Γυμναστική

 

Θέλοντας να αποσαφηνίσουμε δύο συγγενικές έννοιες, το μπαλέτο και τη γυμναστική, οφείλουμε να πούμε ότι και τα δύο γυμνάζουν το σώμα μας, είναι όμως τελείως διαφορετικά. Το μπαλέτο είναι τέχνη και περιλαμβάνει κι άλλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως την ηθοποιία και τη μιμητική. Το σώμα του χορευτή είναι η γλώσσα του και η μουσική το μέσο για να εκφραστεί. Στο χορό δεν υπάρχουν αγώνες, ούτε νικητές και χαμένοι. Στο μπαλέτο δεν έχει σημασία μόνο η ευλυγισία ή η δύναμη. Σημασία έχει να μπορούμε να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας ή ακόμα και να πούμε μια ολόκληρη ιστορία με το σώμα μας.

 

Ανυπόστατες Θεωρίες 

 

Τέλος, πολλοί θεωρούν ότι το μπαλέτο στραβώνει τα πόδια, κονταίνει, καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών... κι άλλα παρόμοια. Οι ίδιοι οι χορευτές είναι η απόδειξη ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει!!! Το μόνο που μπορεί να μας κάνει κακό είναι η βιασύνη να μάθουμε πράγματα που δεν είναι για το επίπεδό μας και την ηλικίας μας, η επιθυμία να εντυπωσιάσουμε τους γύρω μας κάνοντας υπερβολές και γενικότερα η κακή διδασκαλία.

 

Περισσότερα ατο video που ακολουθει...

 

 

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.