Επικαιροτητα

Ξενάγηση Προσκόπων στην προστατευόμενη περιοχή του Πάρνωνα

Στο πλαίσιο της 5ης Πανελλήνιας Μεγάλης Δράσης του Κλάδου Ανιχνευτών "ΕΛΠΙΔΑ 2017", που διοργανώνουν ο Έλληνες Πρόσκοποι και πραγματοποιείται από 4 έως 14 Αυγούστου 2017 στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου.

 

Ομάδα προσκόπων από όλη την Ελλάδα βρέθηκε στην προστατευόμενη περιοχή του Πάρνωνα από 5 έως 8 Αυγούστου 2017.

 

Περισσότεροι από 120 Ανιχνευτές και ενήλικες συνοδοί είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο βουνό του Πάρνωνα, να έρθουν σε επαφή με τα φυσικά μνημεία της περιοχής και να γνωρίσουν την πολιτιστική και λαογραφική παράδοση των χωριών της περιοχής.

 

Το Σάββατο 5 Αυγούστου, μέλη από το προσωπικό και ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης κ. Δημήτριος Μήλιος, καλωσόρισαν τους προσκόπους στο οροπέδιο του Πάρνωνα. Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στο οροπέδιο, ο Πρόεδρος του Φορέα αναφέρθηκε στην σημαντική βιοποικιλότητα της περιοχής, στον ρόλο, στις αρμοδιότητες αλλά και στις δράσεις του Φορέα στην προστατευόμενη περιοχή.

 

Τη Δευτέρα 7 Αυγούστου, προσωπικό του Φορέα υποδέχτηκε την ομάδα των προσκόπων στους χώρους του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καστάνιτσας και τους ενημέρωσε για την ιστορία, για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του χωριού, για την Τσακώνικη διάλεκτο, αλλά και για τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας που απαντούν στον Πάρνωνα. Η ξενάγηση συνεχίστηκε στην Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων που βρίσκεται στο υπόγειο του Κέντρου, όπου οι πρόσκοποι ενημερώθηκαν για τα παραδοσιακά επαγγέλματα της περιοχής τα οποία είναι απόλυτα συνυφασμένα με το δάσος και κάποια από αυτά ασκούνται έως και τις μέρες μας από τους κατοίκους της Καστάνιτσας.

 

Στην συνέχεια οι πρόσκοποι επισκέφθηκαν την εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου πληροφορήθηκαν για την ιστορία του Ναού από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης και τον αντιπρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Καστάνιτσας κ. Αντωνίου Γιώργο και είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το περίτεχνο τέμπλο ρώσικης τεχνοτροπίας που κοσμεί τον Ιερό Ναό. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη διανομή ενημερωτικών εντύπων (φυλλάδια, οδηγοί, χάρτες κ.λ.π.) του Φορέα για την προστατευόμενη περιοχή και από τους υπεύθυνους της ομάδας των προσκόπων προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα προς το προσωπικό του Φορέα.

 

Κατά την διάρκεια της παραμονή τους στον Πάρνωνα είχαν την ευκαιρία να διανυκτερεύσουν στα χωριά της Σίταινας και της Καστάνιτσας προσφέροντας βοήθεια σε διάφορες ξύλινες κατασκευές. Οι πρόσκοποι δέχτηκαν την φιλοξενία των κατοίκων, των Συλλόγων και την συνδρομή του προσωπικού του Φορέα στις μετακινήσεις τους και αναχώρησαν από τον Πάρνωνα για την Αρχαία Ολυμπία με τις καλύτερες αναμνήσεις.

 

 

Δείτε φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.