Επικαιροτητα

Κομβική συνεδρίαση των δημάρχων για τα σκουπίδια

H κρίσιμη και πολυαναμενόμενη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, της 12ης Σεπτεμβρίου στην Τρίπολη, ξεκίνησε με...προσυνεδρίαση, σε επίπεδο δημάρχων,  στο Παλαιό Δημαρχείο Τρίπολης.

 

Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, κ. Γρυπιώτης, στο Πνευματικό Κέντρο πια, αναφέρθηκε στη σύμβαση υπό εξέταση από το συμβούλιο, τονίζοντας ιδιαίτερα τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης περί βελτίωσης των όρων της.

 

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Καφαντάρης επεσήμανε πως η αρμοδιότητα για τη διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να παραμείνει στον α' βαθμό αυτοδιοίκησης, λέγοντας παράλληλα πως υφίσταται ο κίνδυνος να υπάρξει νομοθέτηση από πλευράς της κυβερνήσεως που θα αφαιρεί την αρμοδιότητα αυτή.

 

Η πρόταση που φαίνεται να προωθείται από το Δ.Σ του ΦΟΔΣΑ είναι να ψηφιστεί η κύρωση της σύμβασης, με προϋποθέσεις.

 

Σε αυτό αντέδρασε ο Δήμαρχος Κορίνθου, ο κ. Πνευματικός, λέγοντας, χαρακτηριστικά, πως δεν είναι σύννομο κάτι τέτοιο- "Δεν υπάρχει σύμβαση υπό προϋποθέσεις" είπε μεταξύ άλλων..Δήλωσε δε πως θα αποχωρήσει κατά την ψηφοφορία για να μη νομιμοποιήσει τη διαδικασία. Στη δεύτερή του τοποθέτηση, ο κ. Πνευματικός χαρακτήρισε τη σύμβαση "πολλαπλώς παράνομη" και αποχώρησε, όπως είχε προαναγγείλει.

 

Απαντώντας, μάλιστα, σε δηλώσεις της κ. Νικολάκου, της Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, είπε πως την αρμοδιότητα για τα απορρίμματα, ο ίδιος την άσκησε για χρονικό διάστημα μικρότερο των έξη μηνών!

 

Ο κ. Παυλής, ο Δήμαρχος Τρίπολης, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Δήμαρχος Πύλου, δήλωσε πως δεν τίθεται θέμα εκβιασμού-"Αν δεν συμφωνήσετε, η αρμοδιότητα θα πάει σε άλλους"-, πως πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το "παραμύθι", καθώς μόνο ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης μπορεί να χειριστεί τα απορρίμματα, σύμφωνα με το νόμο.

 

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Νίκας, ανέφερε την προσωπική του εμπειρία από πρόσφατη επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία και, όπως είπε, "Ντράπηκα για εμάς", καθώς περιέγραψε ως πρότυπη πανευρωπαϊκά τη διαχείριση απορριμμάτων της παραπάνω Περιφέρειας του ελληνικού κράτους.

 

Όσον αφορά το Δήμο Καλαμάτας, ο κ. Νίκας δήλωσε πως όποια προσπάθεια κι αν γίνει περί τοπικής διαχείρισης, όταν θα ξεκινήσει η αντίστοιχη κεντρική, θα πρέπει να πάνε όλοι οι Δήμοι σε μια ενιαία λογική.

 

Επιπρόσθετα, ο κ. Νίκας αναφέρθηκε και στις πολιτικές προεκτάσεις του προβλήματος, αποδίδοντας την καθυστέρηση στην Κυβέρνηση αλλά και σε προσωπικές φιλοδοξίες διαφόρων πολιτικών παραγόντων, αυτοδιοικητικών και όχι μόνο... 

 

Τέλος, ο κ. Νίκας επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του arcadia 938, περί επίσκεψης του Πρωθυπουργού, κ. Τσίπρα, στην Τρίπολη στις 13 και 14 Νοεμβρίου!

 

Ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών, κ. Καμπόσος, μίλησε περί "νεφελώδους τοπίου" εξαρχής, ότι υπήρξε προσπάθεια εξαπάτησης των δημάρχων από κυβερνήσεις ενώ αναφέρθηκε και στον δικό του διαγωνισμό περί της τοπικής διαχείρισης, υπεραμυνόμενος του δικαιώματός του να υλοποιήσει τον δικό του σχεδιασμό, λέγοντας πως "Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε το χατήρι κανενός".

 

Επιπρόσθετα, ο κ. Καμπόσος, για ακόμη μια φορά, αμφισβήτησε το κόστος της διαχείρισης, όπως αυτό περιγράφεται στη σύμβαση της ΣΔΙΤ.

 

Τέλος, μιλώντας για "λογαριασμό του" όπως είπε, δήλωσε πως δεν προτίθεται να ψηφίσει.

 

 

Ο Δήμαρχος Σπάρτης, κ. Βαλλιώτης, συμφώνησε με τον κ. Παυλή περί αρμοδιότητας- "Κανείς δεν μπορεί να μας την πάρει, μόνο αν την εκχωρήσουμε, θα την χάσουμε". 

 

Επίσης, δήλωσε πως δεν πρέπει να ψηφιστεί η προγραμματική σύμβαση και να προχωρήσει ο ΦΟΔΣΑ σε αποκλειστικά δικό του σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, κεντρική και τοπική.

 

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας, κ. Γιαννόπουλος, μιας περιοχής που αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα με τα απορρίμματα, είπε πως τίθεται πλέον ζήτημα αξιοπιστίας του αυτοδιοικητικού χώρου. Ουσιαστικά, ο κ. Γιαννόπουλος υποστήριξε πως δεν υπάρχει χρόνος για περαιτέρω κωλυσιεργεία, ενώ είπε πως ο ΦΟΔΣΑ, ως συνδικαιούχος στη σύμβαση, μπορεί να αλλάξει στο μέλλον τους όρους προς το καλύτερο. Αυτό δηλαδή που αμφισβητείται έντονα από τους Δημάρχους που διαφωνούν με την ψήφιση της σύμβασης.

 

 Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν η έγκριση της προγραμματικής σύμβασης- υπό την προϋπόθεση της υλοποίησης των κυβερνητικών δεσμεύσεων-, κατά πλειοψηφία, με ψήφους 22 υπέρ και 17 κατά. Υπήρξαν τρεις αποχωρήσεις. 

 

Οι κ. Παυλής, Κακλαμάνος καθώς και η κ. Γιαννούλη ψήφισαν "όχι". Η διαδικασία ήταν αυτή της ονομαστικής ψηφοφορίας. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.