Επικαιροτητα

ΣΜΥΡΝΗ: Γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια μετά από 94 χρόνια

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα ο αγιασμός των υδάτων για τα Θεοφάνεια στη Σμύρνη. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που καθαγιάστηκαν τα ύδατα μετά την καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων, 94 χρόνια πριν.

 

Ο χρόνος γύρισε πίσω, στα χρόνια πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή, σήμερα, 6 Ιανουαρίου του 2016.

 

Για πρώτη φορά μετά το 1922, πραγματοποιήθηκε με την άδεια των τουρκικών αρχών, η τελετή Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Σμύρνης, απέναντι από το παλιό ελληνικό προξενείο.

 

Είχε προηγηθεί η θεία λειτουργία στο ναό της Αγίας Φωτεινής.

 

Όπως είχε δηλώσει λίγες ημέρες νωρίτερα ο πατέρας Κύριλλος Συκής, αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, ιερατικός προϊστάμενος Αγίας Φωτεινής Σμύρνης, "στοίχημα" για την ορθόδοξη κοινότητα είναι να μπορεί να γιορτάζει τα Θεοφάνεια κάθε χρόνο.

 

"Είναι μια φιλοδοξία μας. Εφόσον δημιουργείται εδώ μια κοινότητα ορθόδοξη, θέλουμε να κάνουμε κάτι που θα έχει συνέχεια", τονίζει.

 

Σήμερα η ορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης αριθμεί περίπου 300 Έλληνες, και συνολικά, μαζί με τους ομόδοξους Ρώσους, Γεωργιανούς κτλ., φτάνει τα 7.000-8.000 άτομα.

 

Δείτε βίντεο ΕΔΩ.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.