Επικαιροτητα

Ποινές για όσους δεν πλήρωσαν τέλη κυκλοφορίας

Το πρόστιμο είναι ίσο με το ύψος των τελών που θα έπρεπε να είχε εξοφληθεί - Ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει τη ρύθμιση ύστερα από ένα μήνα με την πάγια ρύθμιση σε 24 δόσεις, αλλά επιβαρύνεται με τους προβλεπόμενους τόκους.

 

 

Την περασμένη Παρασκευή έληξε η παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2016, και όσοι δεν τα πλήρωσαν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα αλλά και με την απαγόρευση της μεταβίβασης του οχήματός τους θα βρεθούν όσοι ιδιοκτήτες ΙΧ δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας.

 

Το πρόστιμο είναι ίσο με το ύψος των τελών που θα έπρεπε να είχε εξοφληθεί. Για παράδειγμα, αν κάποιος ιδιοκτήτης ΙΧ θα έπρεπε να είχε πληρώσει τέλη κυκλοφορίας ύψους 85,50 ευρώ, τώρα θα πρέπει να πληρώσει 171 ευρώ.

 

Γι' αυτήν την οφειλή ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα να τη ρυθμίσει ύστερα από ένα μήνα με την πάγια ρύθμιση σε 24 δόσεις, αλλά η βεβαιωθείσα οφειλή επιβαρύνεται με τους προβλεπόμενους τόκους.

 

Ωστόσο έως και την οριστική εξόφληση του ποσού ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να μεταβιβάσει το όχημα του. Δηλαδή, για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του οχήματος δεν αρκεί η βεβαίωση των τελών ή η υπαγωγή τους σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά θα πρέπει να έχει εξοφληθεί ολοσχερώς η οφειλή.

 

Τι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία:

 

1) Τα τέλη κυκλοφορίας είναι «ετήσια» και «αδιαίρετα», οφείλονται για ολόκληρο το έτος, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα κυκλοφορίας του οχήματος εντός του έτους.

 

2) Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των τελών κυκλοφορίας για ΙΧ αυτοκίνητο, προβλέπεται πρόστιμο ίσο με τα οφειλόμενα τέλη, δηλαδή το συνολικό ποσό που πρέπει να πληρώσει ο κάτοχος του οχήματος ισούται με το διπλάσιο των αναλογούντων τελών κυκλοφορίας. Π.χ. αν ένας κάτοχος ενός Ι.Χ. αυτοκινήτου 1.750 κυβικών εκατοστών παλαιότητας 8 ετών δεν πληρώσει μέχρι τις 8 Ιανουαρίου τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας των 320 ευρώ, θα χρεωθεί με πρόστιμο ύψους 320 ευρώ και θα πρέπει πλέον να καταβάλει συνολικά 640 ευρώ!

 

3) Από τη στιγμή που βεβαιώνεται χρέος αποτελούμενο από το αναλογούν ποσό τελών κυκλοφορίας και από το προβλεπόμενο πρόστιμο, ο κάτοχος του οχήματος πρέπει να εξοφλήσει εφάπαξ το συνολικό ποσό τελών και προστίμου μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση. Εάν η προθεσμία αυτή παρέλθει και δεν πληρωθεί το οφειλόμενο ποσό τότε αυτό καθίσταται ληξιπρόθεσμο και επιβαρύνεται περαιτέρω με μηνιαίους τόκους. Μπορεί δε να ρυθμιστεί έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, με βάση την «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013. Η πάγια ρύθμιση προβλέπει 12 δόσεις για τις περισσότερες οφειλές και 24 δόσεις για τις έκτακτες οφειλές, όπως είναι αυτή από τα προσαυξημένα τέλη κυκλοφορίας.

 

4) Δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση και τα τέλη κυκλοφορίας προηγουμένων ετών, τα οποία τυχόν οφείλονται για το χρόνο που το όχημα βρισκόταν στην κατοχή του μεταβιβάζοντος, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπομένων από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, προστίμων.

 

Πηγή: newmoney.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.