Επικαιροτητα

Κρητικοί και Αρκάδες γίνονται... ένα!

Εκδήλωση στην Ηλιούπολη για το ντοκιμαντέρ "Καλή Συκιά – Πυρπόληση γυναικών από τους Γερμανούς".

 

Μια ξεχωριστή εκδήλωση, με τίτλο "Η Εθνική Αντίσταση 1940 - 44 κατά των Ναζί", συνδιοργάνωσαν και πραγματοποίησαν οι Σύλλογοι Αρκάδων και Κρητών Ηλιούπολης, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης.

 

Πυρήνας της εκδήλωσης ήταν η προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ "Καλή Συκιά: Πυρπόληση γυναικών από τους Γερμανούς Νότιο Ρέθυμνο - Κρήτη, Γερμανική Κατοχή 1941-1944", παραγωγής των δημοσιογράφων - ερευνητών Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, σε σκηνοθεσία του Τάσου Μπιρσίμ και αφήγηση Παναγιώτη Μυλωνά.

 

Το ντοκιμαντέρ, που κατέγραψε μαρτυρίες των τότε παιδιών του χωριού, σημερινών ηλικιωμένων, που έζησαν τη θηριωδία των Γερμανών ναζί και είδαν τις μητέρες τους και άλλες γυναίκες να καίγονται ζωντανές, σκόρπισε ρίγη συγκίνησης σε όλους τους παρευρισκόμενους. 

 

Παράλληλα προβλήθηκε και ένα βίντεο του Συλλόγου Αρκάδων Ηλιούπολης για τις θηριωδίες των Γερμανών στην Αρκαδία, ενώ τα χορευτικά συγκροτήματα και οι ορχήστρες των δυο συλλόγων, παρουσίασαν χορούς και τραγούδια από την Αρκαδία και την Κρήτη.

 

Η προβολή του ντοκιμαντέρ της Καλής Συκιάς επαναλαμβάνεται σήμερα Δευτέρα στις 19.30, στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου του δήμου Σπάρτης, σε εκδήλωση που διοργανώνει ο σύνδεσμος Γορτυνίων.

 

ΠΗΓΗ: cretalive.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.