Επικαιροτητα

ΤΡΙΠΟΛΗ: Τι ζητά για τα απορρίμματα ο ΣΥΡΙΖΑ

Τη Δευτέρα 11.01.16 συνεδρίασε το Συντονιστικό της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ του Δήμου Τρίπολης. Μεταξύ των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης ήταν και οι εξελίξεις, που αφορούν τη διαχείριση των Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

 

 

Το Συντονιστικό θεωρεί θετική έκβαση την απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής, που ελήφθη στις 30.12.15 και αφοράτην επανεξέταση των όρων της σύμβασης ΣΔΙΤ μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της εταιρείας ΤΕΡΝΑ, θέτοντας ουσιαστικούς και δεσμευτικούς όρους για:

 

1. Τη μείωση του κόστους παράδοσης των απορριμμάτων από τους Δήμους στις μονάδες της εταιρείας. Κόστος, που επωμίζονται οι πολίτες και το οποίο προβλέπεται να είναι 80,50ευρώ ανά τόνο χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ και τα έξοδα μεταφοράς.

2. Τη μείωση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας, την οποία είναι υποχρεωμένοι να παραδίδουν οι Δήμοι στην εταιρεία από τους 150.000 τόνους, που προβλέπεται.

3. Τη μείωση της χρονικής ισχύος της σύμβασης από τα 28 έτη, που προβλέπεται.

4. Την αύξηση κατά δύο των προβλεπόμενων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, δηλαδή τη δημιουργία μία μονάδας ανά Νομό.

 

Το Συντονιστικό της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ του Δήμου Τρίπολης, συμφωνεί με το Ψήφισμα,το οποίο εκδόθηκε από την Περιφερειακή Σύσκεψη Αυτοδιοικητικών στελεχών Α΄ και Β΄ βαθμού σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων που διεξήχθη την Κυριακή 10 Ιανουαρίου στην Τρίπολη. Το εν λόγω Ψήφισμα ζητεί:

 

- Να αναθεωρηθεί ο Περιφερειακός σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, ώστε να συνάδει με τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό (ΕΣΔΑ) που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Κοινοβούλιο και να ολοκληρωθούν τα Τοπικά σχέδια διαχείρισης από τους Δήμους.

- Να απορριφθεί εξ’ ολοκλήρου η προς υπογραφή σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της ΤΕΡΝΑ για λόγους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, θεσμικούς και οικονομικούς αφού επιβαρύνει δυσβάστακτα τα νοικοκυριά της Περιφέρειας.

- Να χρηματοδοτηθούν και να βοηθηθούν άμεσα οι Δήμοι και οι Φορείς τους για την υλοποίηση της εναλλακτικής πρότασης σύμφωνης με τον νέο ΕΣΔΑ (διαλογή στη πηγή, ανακύκλωση, ανάκτηση των χρήσιμων υλικών, κομποστοποίηση και κατασκευή χώρων υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.