Επικαιροτητα

Έκλεισε η συμφωνία για την ενέργεια - Ξεκινούν κινητοποιήσεις

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς για την ενέργεια, ωστόσο τα εμπόδια μέχρι την υλοποίησή τους, είναι πολλά και σημαντικά. Το προβλήματα είναι πολιτικά, κοινωνικά, αλλά και επιχειρηματικά.

 

Η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τους βουλευτές της ότι όλα γίνονται για καλό και οι ίδιοι με την σειρά τους να πείσουν τις τοπικές κοινωνίες, πράγμα κάθε άλλο παρά εύκολο. Το άλλο έχει να κάνει με τις πιθανές, αν όχι βέβαιες, αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Το άλλο έχει να κάνει με το τίμημα στους διαγωνισμούς και αν βέβαια θα υπάρξουν υποψήφιοι αγοραστές σε μονάδες με λιγνίτη, μία μορφή ενέργειας που η τάση είναι να αρχίσει να εγκαταλείπεται.

 

Τι έχει μπροστά της να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση;

 

Το πρώτο και το πλέον σοβαρό είναι οι αντιδράσεις συνδικαλιστών, εργαζομένων και τοπικών παραγόντων για τον διαγωνισμό πώλησης των μονάδων της Μελίτης στη Φλώρινα και της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία. Ήδη έχουν προγραμματιστεί συλλαλητήρια για σήμερα στην Φλώρινα και την Τετάρτη στην Τρίπολη. Ο πρόεδρος επίσης της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης έχει προαναγγείλει κλιμάκωση με κορύφωση των κινητοποιήσεων όταν πάνε στη Βουλή οι νομοθετικές διατάξεις για την πώληση των μονάδων.

 

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα, αφού οι αντιδράσεις είναι πολλές. Ήδη ο βουλευτής της Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού έχει ταχθεί αντίθετος στην πώληση των μονάδων της Μεγαλόπολης αν και βέβαια δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η τελική πολιτική του στάση όταν έλθει η ώρα της ψήφισης των νομοθετικών διατάξεων, που θα προβλέπουν την απόσχιση των μονάδων από τη δημόσια εταιρία.  Τα κυβερνητικά στελέχη θα επιδοθούν σε ένα πολιτικό "μασάζ" των βουλευτών και άλλων κομματικών στελεχών επιχειρηματολογώντας με το τέλος της διαδρομής της χώρας στη μνημονιακή εποχή καθώς και στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των μονάδων. Η επίτευξη ενός λογικού τιμήματος είναι επίσης κι ένα από τα πολιτικά χαρτιά που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση.

 

Οι θέσεις εργασίας είναι ένα άλλο θέμα. Ο υπουργός ήταν καθησυχαστικός, αλλά ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος τι θα συμβεί, όταν έρθει η ώρα των διαγωνισμών και τεθούν οι όροι από τους υποψήφιους αγοραστές. Πάντως θεωρείται εξαιρετικά επισφαλές να ισχυριστεί κάποιος ότι η επόμενη ημέρα για τους εργαζόμενους θα είναι η ίδια.

 

Οι υποψήφιοι αγοραστές

 

Το άλλο σημαντικό ζήτημα είναι βέβαια, αν οι προς πώληση μονάδες λιγνίτη βρουν υποψηφίους αγοραστές. Μέχρι στιγμής ενδιαφέρον φέρονται να έχουν εκδηλώσει κινεζικές ενεργειακές επιχειρήσεις, μία ιαπωνική αλλά και από την Τσεχία. Οι Έλληνες «παίκτες», οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ρεύματος με τους ξένους εταίρους τους, δεν έχουν τοποθετηθεί. Για την ακρίβεια έχουν υπονοήσει ότι αν δεν υπάρχουν και υδροηλεκτρικοί σταθμοί στο καλάθι των μονάδων τότε δεν υπάρχει συμφέρον να συμμετάσχουν.

 

Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν και από το γενικότερο περιβάλλον για τον λιγνίτη. Μία μορφή ενέργειας που τείνει να μειωθεί σημαντικά και αυτή η τάση αναμένεται να είναι διαχρονική.

 

Το market test ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα ωστόσο, όπως προκύπτει θα έχει πολλά στάδια μέχρι τον Ιούνιο. Οπότε δεν αποκλείεται παρασκηνιακά κυβερνητικά στελέχη αλλά και τεχνοκράτες της ΔΕΗ να επιδιώξουν την προσέγγιση ιδιωτών επενδυτών.

 

Πάντως στο υπουργεί Περιβάλλοντος δεν θέλουν να σκέπτονται το ενδεχόμενο να μην βρεθεί αγοραστής για τις λιγνιτικές μονάδες. Αν αυτό συμβεί, τότε είναι πολύ πιθανό οι θεσμοί να ζητήσουν ή πώληση και υδροηλεκτρικών σταθμών ή πώληση ενός σημαντικού μέρους της ΔΕΗ ως αυτόνομης επιχείρησης.

 

ΠΗΓΗ: newsit.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.