Επικαιροτητα

Ηλεκτροσόκ για τις μονάδες του λιγνίτη

Αναβρασμό στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ και αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες φέρνει η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, με τοπικούς βουλευτές της Μακεδονίας να κάνουν λόγο για "ξεπούλημα", και τη ΓΕΝΟΠ να διοργανώνει σήμερα συλλαλητήριο στη Μεγαλόπολη, προαναγγέλλοντας νέες κινητοποιήσεις.

 

Είναι ωστόσο πασιφανές ότι αρκετοί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική στη ΔΕΗ, κάνουν τους "επαναστάτες" εκ του ασφαλούς, αφού όπως έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν, όταν έρχεται η ώρα της ψηφοφορίας, όλοι συντάσσονται με την κομματική γραμμή.

Το είπε όσο πιο ξεκάθαρα μπορούσε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Κώστας Σέλτσας

Ερωτηθείς σχετικά με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, τη χαρακτήρισε "ξεπούλημα", όταν όμως του ζητήθηκε να απαντήσει τι θα κάνει όταν θα έρθει η ώρα ψήφισης της συμφωνίας στη Βουλή, γύρω στον Φεβρουάριο - Μάρτιο του 2018, παρέπεμψε στο τι θα πει το κίνημα. "Θα λάβουμε συλλογικά την απόφαση", είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Φλώρινας, προσθέτοντας ότι "αν η κοινωνία παραμείνει στους καναπέδες με το κομπιούτερ της τηλεόρασης, δεν θα γίνει τίποτα, αν βγει στους δρόμους, πιστεύω ότι σε μεγάλη κλίμακα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα".

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης

Αφενός είπε ότι "η ΔΕΗ μικραίνει με αυτή τη συμφωνία που επιβάλλεται, δεν επιλέγεται από την κυβέρνηση", ωστόσο απέφυγε να απαντήσει στο τι θα κάνει όταν έρθει η ώρα να την ψηφίσει. Οσο για τον Δημήτρη Σεβαστάκη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Σάμο, απέδωσε την πώληση των μονάδων στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και παρέπεμψε στην ανάγκη "πράσινης" στροφής της ΔΕΗ, κ.ο.κ

ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ

Σήμερα στο μεταξύ είναι προγραμματισμένο το συλαλλητήριο της ΓΕΝΟΠ στη Μεγαλόπολη, όπου το "παρών" αναμένεται να δώσει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού. Οπως ακριβώς και οι συνάδελφοί του της Μακεδονίας, έτσι κι αυτός εξέφρασε πρόσφατα δημοσίως την αντίθεσή του στην πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, δίχως όμως να έχει απαντήσει στο τι θα κάνει την ώρα της ψηφοφορίας. Τυχαίο δεν είναι ότι ενώ στο συλαλλητήριο της Δευτέρας στη Φλώρινα, έδωσαν το "παρών" οι κοζανίτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μίμης Δημητριάδης και Θέμης Μουμουλίδης, ουδείς εξ αστών πήρε τον λόγο, παρά άκουγαν σιωπηλοί τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Γιώργο Αδαμίδη να επιτίθεται στην κυβέρνηση για την αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων

Και ενώ από ημέρα σε ημέρα αναμένεται η προκήρυξη από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες του market test, δηλαδή της διαδικασίας που θα τεστάρει το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον για τους λιγνίτες της ΔΕΗ, τα ερωτήματα για το μέλλον της επιχείρησης παραμένουν αναπάντητα

Ακόμη και στο καλό σενάριο, που εκδηλωθεί ενδιαφέρον και βρεθεί αγοραστής, το πιθανότερο είναι ότι τα χρήματα που θα εισπράξει η ΔΕΗ (το 2019), δεν θα αρκούν για να βελτιώσουν την ρευστότητά της. Και η επόμενη ημέρα θα τη βρει μικρότερη, αλλά με παρόμοια μεγάλα προβλήματα σαν τα σημερινά. Διότι για να συμβεί το αντίθετο, θα πρέπει αφενός να μπορέσει η επιχείριση να μειώσει δραστικά τα επόμενα χρόνια τα ληξιπρόθεσμα προς αυτήν χρέη, ύψους 2,5 δισ ευρώ, αφετέρου να μπουν έσοδα από καινούργιες πηγές στο ταμείο της (από εξωστρεφείς κινήσεις στα Βαλκάνια, είσοδο σε νέες δραστηριότητες, δυναμική επανάκαμψη στις ΑΠΕ, κ.ά.).

Στα μεν ανεξόφλητα χρέη, η όποια μείωση δεν θα είναι θεαματική αλλά αργή, ακολουθώντας την πορεία βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας, οι δε νέες πηγές εσόδων δεν αναμένεται να αποδώσουν παρά έπειτα από χρόνια.

 

Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.