Επικαιροτητα

Στη Βυτίνα σχεδιάζουν και πρωτοπορούν

Μια ακόμη πολυδιάστατη προσπάθεια ετοιμάζονται να ξεκινήσουν στον Πρότυπο Τριανταφυλλίδειο Σταθμό Ορεινής Οικονομίας Βυτίνας - Κρατικό Κτήμα Βυτίνας. Αφού ο στόχος παραμένει πάντα ένας: η εξέλιξη του Κτήματος, χωρίς κρατική ενίσχυση.

 

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Γεωργικής Ανάπτυξη Ν Αρκαδίας & του Κρατικού Κτήματος Βυτίνας, Πιέρρος Δημάκος, ετοιμάζει μια σειρά από κινήσεις. έχοντας βάλει σαν πρωταρχικό στόχο να αποκαταστήσει τη ζημιά του 2006 από τον παγετό, που κατέστρεψε 40 στρέμματα αμπελώνες.

Η διαφορά του σήμερα με το τότε είναι, όπως μας αποκαλύπτει, οι ποικιλίες που θα φυτευτούν, αφού "οι ποικιλίες που θα μπούνε θα είναι γηγενείς. Πρόκειται για ποικιλίες αμπελιών της Ορεινής Αρκαδίας που στην ουσία είναι ένα είδος ορεινού Ροδίτη και ο τελικός στόχος είναι η δημιουργία αποσταγμάτων των οποίων η πώληση θα φέρει έσοδα στο κρατικό κτήμα". Μαζί με αυτή την καλλιέργεια, θα δημιουργηθεί το αποσταγματοποιείο και ένα μικρής κλίμακας οινοποιείο, για τον χειρισμό των προϊόντων.

Δράσεις Παράλληλα, στο κτήμα Βυτίνας θα υπάρξει καλλιέργεια που θα αφορά το περίφημο τσάι Μαίναλου, για το οποίο δεν υπάρχει πολλαπλασιαστικό υλικό, δίνοντας μία ακόμη δυνατότητα εσόδων για το κτήμα. Για την καλλιέργεια αυτή θα χρειαστούν στην αρχή έξι στρέμματα και θεωρείται αρκετή η παραγόμενη ποσότητα για να διοχετευθεί στην αγορά.

Στις δράσεις που θα καταγραφούν είναι και η δημιουργία ενός βυσσινόκηπου, όπου θα καλλιεργείται βύσσινο Αρκαδίας, έκτασης δέκα στρεμμάτων. Απώτερος στόχος είναι το κτήμα να είναι ένας επισκέψιμος χώρος, χωρίς χρηματικό αντίτιμο.

Όπως μας αποκάλυψε ο κ. Πιέρροε, εάν δεν γίνει εφικτό να προσληφθούν εργάτες, τότε θα γίνει μία σύμπραξη με ολιγομελείς ομάδες παραγωγών, οι οποίες θα αναλάβουν την καλλιέργεια και θα έχουν το νόμιμο μερίδιό τους.

 

Εφημερίδα "ΥΠΑΙΘΡΟΣ"

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.