Επικαιροτητα

Οι δύο "νύφες" της ΔΕΗ

Από... σταχτοπούτες σε... πριγκίπισσες μεταμορφώνονται οι δύο λιγνιτικές μονάδες του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Αμυνταίου της ΔΕΗ, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον επενδυτών για απόκτησή τους, συμμετέχοντας σε κοινοπρακτικό σχήμα με τη δημόσια εταιρεία.

 

Αγνωστο παραμένει, από την άλλη πλευρά, αν θα βρεθούν εταιρείες για την απόκτηση των άλλων τεσσάρων μονάδων που πωλούνται και πρόκειται για τις δύο της Μελίτης στη Φλώρινα (μία συν μία άδεια κατασκευής) και τις άλλες δύο της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με πληροφορίες της "Επένδυσης", η ΔΕΗ φέρεται να έχει βολιδοσκοπηθεί για τις δύο μονάδες του Αμυνταίου από μεγάλους ενεργειακούς και βιομηχανικούς ομίλους της χώρας, οι οποίοι έχουν και συνεργασίες με Σένους επενδυτές προκειμένου να μπουν στην παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη.

Ο ΑΗΣ Αμυνταίου, αν και είναι από τους παλιούς σταθμούς της Δημόσιας Επιχείρησης και έχει μόλις 17.500 ώρες λειτουργίας πριν σβήσουν τα φουγάρα του, εν τούτοις με βάση τη συμφωνία κυβέρνησης δανειστών παραμένει στο χαρτοφυλάκιό της και έχει τη δυνατότητα να τον αξιοποιήσει ελεύθερα. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε η διοίκηση και το υπουργείο Ενέργειας έχουν ζητήσει άδεια από την Κομισιόν προκειμένου να αυξηθούν στις 32.000 οι εναπομείνασες ώρες λειτουργίας, προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος μεταβατικός χρόνος ώσπου να αξιοποιηθεί επιχειρηματικά.

Οι δύο λιγνιτικές μονάδες εγκατεστημένης ισχύος από 300 Μ W η κάθε μία, για να πληρούν τις απαιτούμενες και αυστηρές ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές προδιαγραφές χρειάζονται επενδύσεις της τάξης των 100.000.000, ίσως και 200.000.000 ευρώ. Αν γίνουν αυτές, τότε θα μπορέσει να λειτουργήσει για άλλα τουλάχιστον 15 χρόνια, λένε οι εκτιμήσεις ειδικών της ΔΕΗ. Παράλληλα, τα κοιτάσματα λιγνίτη που διαθέτει ο ΑΗΣ Αμυνταίου είναι ακόμη πλούσια, παρά την πρόσφατη καταστροφή που υπέστη το ορυχείο.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για τη σύνθεση του καλαθιού των μονάδων της Δημόσιας Εταιρείας που θα βγουν σε διεθνή διαγωνισμό απέρριψε τις δύο μονάδες του Αμυνταίου, καθώς τις έκρινε επενδυτικά ασύμφορες λόγω της παλαιότητάς τους.

Ελληνικοί όμιλοι Πηγές λοιπόν, θέλουν την εταιρεία και την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας να έχουν γίνει αποδέκτες των πρώτων επενδυτικών προθέσεων από εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους για τον ΑΗΣ Αμυνταίου. Πρόκειται για τον Όμιλο Κοπελούζου με την κινεζική Shenhua, οι οποίοι έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να επενδύσουν σε λιγνιτικές μονάδες, έναν όμιλο κατασκευαστικό που δραστηριοποιείται και στην ενέργεια, και από δύο βαριές βιομηχανίες.

Οι προτάσεις που έχουν γίνει αφορούν στο ενδεχόμενο σύστασης κοινοπραΣίας με τη ΔΕΗ, με τη Δημόσια Επιχείρηση να έχει χαμηλό ποσοστό συμμετοχής.

Οσον αφορά την προσέλκυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον ΑΗΣ Αμυνταίου, αν και παλιά μονάδα, αυτή έχει να κάνει με σχέδιο για την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη με διμερή συμβόλαια που θα συναφθούν με βιομηχανίες. Επιπλέον, οι δύο συγκεκριμένες μονάδες χρειάζονται λιγότερες επενδύσεις σε σχέση, για παράδειγμα, με την απόκτηση της άδειας κατασκευής της δεύτερης στη Μελίτη, η οποία θα χρειαστεί κεφάλαια τουλάχιστον 600.000.000-700.000.00 ευρώ. Οσο για τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης, η μία έχει λίγα χρόνια ζωής, άλλα οκτώ, ενώ και το υπάρχον κοίτασμα δεν επαρκεί για μακροπρόθεσμη επένδυση.

Οπως και να έχει, τόσο για τις μονάδες της Μεγαλόπολης και της Μελίτης που θα βγουν σε διεθνή διαγωνισμό όσο και για εκείνες του Αμυνταίου, που θέλει να αΣιοποιήσει επενδυτικά η ΔΕΗ, ένα μεγάλο ζητούμενο είναι η σχεδιαζόμενη ενεργειακή πολιτική της ΕΕ.

Οι κοινοτικές κατευθύνσεις είναι η απανθρακοποίηση της παραγωγής και της οικονομίας, ενώ για τον λόγο αυτό γίνεται και πιο αυστηρό το καθεστώς των ρύπων.

 

Εφημερίδα "ΕΠΕΝΔΥΣΗ" 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.