Επικαιροτητα

winamp wmp real qt

Μια εβδομάδα σχολικών διακοπών μέσα στον χειμώνα

Οι Έλληνες ξενοδόχοι ζητούν την καθιέρωση μιας εβδομάδας σχολικών διακοπών μέσα στον χειμώνα, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών χωρών.

 

Επανέρχεται η πρόταση για "λευκή εβδομάδα" και στην Ελλάδα. Οι Έλληνες Ξενοδόχοι βάζουν ξανά στο τραπέζι την καθιέρωση μιας εβδομάδας σχολικών διακοπών μέσα στον χειμώνα, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών ένα βήμα παραπέρα για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, ο onoios έχει συρρικνωθεί στο 1/3 μέσα στην κρίση, την τόνωση των τοπικών οικονομιών στους λιγότερο ευνοημένους προορισμούς τns ηπειρωτικής χώρας, αλλά και τη βελτίωση τns εποχικότητας μέσα στον χειμώνα επιθυμούν να πάνε οι ξενοδόχοι, βάζοντας και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων την υιοθέτηση μιας "βδομάδας εναλλακτικού τουρισμού" με ολιγοήμερη σχολική ανάπαυλα, η οποία έχει καθιερωθεί στο εξωτερικό ως "λευκή εβδομάδα".

Η πρόταση, την οποία ήδη έχει καταθέσει στην υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, μέσα στο Δεκέμβριο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), έρχεται σε μια περίοδο που οι συνθήκες φαίνεται να έχουν ωριμάσει περισσότερο, εν μέσω των αριθμών-ρεκόρ στις διεθνείς αφίξεις, της αύξησης μέσα στο 2017 των τουριστικών εισπράξεων από το εξωτερικό, αλλά και του θορύβου όπου έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες για το φρένο που έβαλε το υπουργείο Παιδείας σε μερίδα σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό. Μια ακόμη θετική ένδειξη για την ωρίμανση των συνθηκών προκύπτει και από τα θετικά μηνύματα -για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια της κρίσης- κατά την περίοδο των εορτών, όπου οι πληρότητες στους χειμερινούς προορισμούς από ελληνικές οικογένειες κυμάνθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα, έστω και αν οι δαπάνες τους ανά την Ελλάδα προορισμούς παρέμειναν μειωμένες λόγω χαμηλότερου εισοδήματος και αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων. Γεγονός το οποίο δείχνει ότι η ελληνική οικογένεια θέλει να κάνει ολιγοήμερες αποδράσεις ανά την Ελλάδα, εκτός της παραδοσιακής, υψηλής σεζόν του Αυγούστου, κατά την οποία -και φέτος- υπήρξε πτώση στις διανυκτερεύσεις για τους ημεδαπούς τουρίστες, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία ins Ελληνικής Στατιστικής Apxns.

Η πρόταση Tns ΠΟΞ

Η καθιέρωση τns ολιγοήμερης σχολικής ανάπαυλας μέσα στον χειμώνα αποτελεί πάγιο αίτημα των Ξενοδόχων εδώ και πολλά χρόνια και "αν συνδυαστεί με την κατάλληλη προβολή, ανάδειξη, αλλά και την παροχή κινήτρων από πλευράς των τοπικών επιχειρήσεων, μπορεί να αποτελέσει σημαντική ένεση για την αύξηση της τουριστικής κίνησης και των τοπικών οικονομιών στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε περιοχές που προσφέρονται για χειμερινό τουρισμό, π.χ. γύρω από τα χιονοδρομικά κέντρα, αλλά και για δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού (περιπατητικός τουρισμός, ορειβασία, mountain bike κ.ά.)", επισημαίνει στο "business stories" ο πρόεδρος Tns Πανελλήνιας Ομοσπονδίαε Ξενοδόχων Γρηγόρης Tάσιος. "Η πρότασή μας έχει να κάνει ουσιαστικά με την υιοθέτηση τεσσάρων ημερών σχολικής ανάπαυλας την εβδομάδα της Καθαρός Δευτέρας -χωρίς φυσικά να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των ημερών του σχολικού έτους-, που θα δίνει την ευκαιρία σε όσους το επιθυμούν να παρατείνουν τις διακοπές του τριημέρου, αλλά, παράλληλα, θα δίνει και ένα κίνητρο για ολιγοήμερα απόδραση σε αυτούς που δεν εγκαταλείπουν εύκολα τις εστίες τους. Η ολιγοήμερα σχολική ανάπαυλα θα μπορούσε να έχει και εκπαιδευτικό χαραιαήρα, με συγκεκριμένα εκπαιδευτικά και μαθησιακά κίνητρα", επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ, ο οποίος, λόγω του θορύβου που έχει προκληθεί τελευταία για το νέο πλαίσιο που θέτει το υπουργείο Παιδείας για τις σχολικές εκδρομές, τονίζει ότι "είναι πράγματι ζητούμενο οι μαθητές να γνωρίσουν καλύτερα τη χώρα τους. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει με γενικές απαγορεύσεις, γιατί εξίσου ζητούμενο είναι και οι εκδρομές στο εξωτερικό, οι οποίες προσδίδουν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες μέσα στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης που λειτουργεί και η Ελλάδα. Ενα κίνητρο όπως η καθιέρωση των ολιγοήμερων σχολικών διακοπών στη μέση της σχολικής χρονιάς, με βάση την εμπειρία του εξωτερικού την τελευταία 2ετία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία κ.ά., έχει δει ότι βοηθά ώστε να κατανέμεται πιο ισομερώς η επισκεψιμότητα στους προορισμούς, ενώ ενισχύεται ο εσωτερικός τουρισμός σε λιγότερο δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, με όλα τα συνακόλουθα οφέλη για τις τοπικές οικονομίες. Στο εξωτερικό η οργάνωση των συγκεκριμένων διακοπών, οι οποίες, σημειωτέον, έχουν κατά κύριο λόγο οικογενειακό χαρακτήρα- έχει ενταχθεί στις συνήθειες των κοινωνιών, ωστόσο θεωρούμε ότι σταδιακά κάτι αντίστοιχο μπορεί να υιοθετηθεί και από τους Ελληνες".

Οι τουριστικοί φορείς έχουν θέσει από τον Δεκέμβριο το σχετικό αίτημα στο υπουργείο Τουρισμού, συναρμόδιο, όμως, είναι και το Παιδείας, ενώ η υιοθέτηση του προγράμματος ολιγοήμερης, χειμερινής σχολικής ανάπαυλας είχε μπει στο τραπέζι των συζητήσεων και επί προηγουμένων κυβερνήσεων, έχοντα έρθει πιο κοντά το 2014.

Η περίοδος των εορτών

Μια ακόμη ένδειξη ότι οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει αποτελούν και τα πρόσφατα, σαφώς πιο αισιόδοξα μηνύματα από την εορταστική περίοδο, όπως αυτά καταγράφονται από τns κατά τόπους ενώσει ξενοδόχων ηπειρωτικής Ελλάδας: περισσότεροι Έλληνες επέλεξαν τα Xplστoύγεννα να πάνε έστω και ολιγοήμερες διακοπές, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να μην ξοδεύουν λόγω έλλειψης ρευστού.

"Στην Πελοπόννησο, η οποία έχει το πλεονέκτημα ότι είναι εύκολα προσβάσιμη από το μητροπολιτικό κέντρο της Αθήνας, είχαμε περισσότερες διανυκτερεύσεις, με υψηλές πληρότητες κατά τη διάρκεια των τριών τριημέρων, αλλά παράλληλα και αρκετά κενά στο ενδιάμεσο", επισημαίνει στο "business stories" ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και της Ένωσης Ξενοδοχείων Αρκαδίας Κωνσταντίνος Μαρινάκος.

"Ωστόσο, η αύξηση των διανυκτερεύσεων δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αύξηση των δαπανάw των επισκεπτών στις τοπικές επιχειρήσεις, η οποία, όπως διαπιστώνουμε, χρόνο με τον χρόνο βαίνει μειούμενη. Επιπλέον, εκτός της περιόδου των εορτών και για το υπόλοιπο των σεζόν διαπιστώνουμε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις, μικρές σε μέγεθος στη συντριπτική τους πλειονότητα, προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα έσοδά τους από τις διανυκτερεύσεις του Σαββατοκύριακου, που σε κάποιες περιπτώσεις περιορίζονται στη μονή διανυκτέρευση του Σαββάτου. Θα πρέπει, λοιπόν, πράγματι να δοθούν επιμέρους κίνητρα ώστε ο Ελληνας να έχει τη δυνατότητα να κάνει έστω και ολιγοήμερες διακοπές με την οικογένειά του".

Αντίστοιχα είναι τα μηνύματα και από την Ήπειρο, όπου, όπως αναφέρει ο υπεύθυνος Ανάπτυξης και Στρατηγικής της Ενωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων Σαμ Κουδούνης, "η περιοχή αναδείχθηκε πρωταθλήτρια από πλευράς προσέλκυσης επισκεπτών κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, όχι όμως και από πλευράς εσόδων, αφού η μέση κατά κεφαλή δαπάνη είτε ήταν μειωμένη είτε, στην καλύτερη περίπτωση, παρέμεινε σταθερή.

 

Εφημερίδα "Το Θέμα"

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.