Επικαιροτητα

Τριπόταμος: Το χωριό που "καταπίνει" ο λιγνίτης

Τριπόταμος. Ένα μικρό γραφικό χωριό στην καρδιά της αρκαδικής φύσης, που κατοικείται αδιάλειπτα από τα προεπαναστατικά χρόνια (έχει εξυπηρετήσει και ως καταφύγιο του Κολοκοτρώνη), θα εξαφανιστεί εντελώς από τον χάρτη. 

 

Το χωριό, μεταξύ τριών ποταμών, θα ισοπεδωθεί προκειμένου να επεκταθούν τα ορυχεία λιγνίτη της ΔΕΗ, απαραίτητα, προς το παρόν, για την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας αλλά και την οικονομική ζωή της Μεγαλόπολης. 

Όπως προβλέπει ο νόμος περί απαλλοτριώσεων, οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να αποχωρήσουν, λαμβάνοντας μια αποζημίωση για τις περιουσίες τους που θα χαθούν. Το ελληνικό κράτος όμως, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δείχνει το πιο σκληρό και άδικο του πρόσωπο, απέναντι σε πολίτες που τους ζητάει τα πάντα για να τους επιστρέψει… ψίχουλα.

Ο Βασίλης Δούκουρης, αντιδήμαρχος Μεγαλόπολης και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Μεγαλοπόλεως και υπεύθυνος για τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου του Τριπόταμου, Βασίλειος Δάρρας, μαζί με κατοίκους, ξενάγησαν τον φακό του zougla.gr και εξήγησαν την κατάσταση.

Τα ορυχεία λιγνίτη της ΔΕΗ επεκτείνονται και 'καταπίνουν' ότι στέκει εμπόδιο στο διάβα τους...

Εδώ εξορύσσεται το φθηνό -αλλά ιδιαίτερα ρυπογόνο περιβαλλοντικά- καύσιμο της χώρας, ο λιγνίτης. Οι μεγαλύτερες μονάδες υπάρχουν στην Πτολεμαϊδα και στη Μεγαλόπολη.

Οι 50 και πλέον μόνιμοι κάτοικοι, διερωτώνται ποιο είναι το μέλλον που τους περιμένει μετά την επικείμενη ισοπέδωση του χωριού τους, έχοντας ξεριζωθεί, κυριολεκτικά, από τις πατρογονικές τους εστίες, λαμβάνοντας απλά ως αποζημίωση για τις απαλλοτριώσεις ένα ποσό, το οποίο όπως αναφέρουν, «δεν επαρκεί ούτε για να κατασκευαστεί  το μισό του υπάρχοντος σπιτιού». 

Οι κάτοικοι του Τριποτάμου δηλώνουν ανυποχώρητοι, αν η Πολιτεία δεν βρει μια δίκαιη λύση.

 

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ ΕΔΩ.

Πηγή: zougla.gr

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.