Επικαιροτητα

Αναγκαιότητα η ύπαρξη Κέντρων Κοινότητας στην Αρκαδία

O O.Γ.Α μετασχηματίζεται σε Ο.Π.Ε.Κ.Α ενώ "κομβικό" σημεία για τη λειτουργία του νέου Οργανισμού καθίστανται τα Κέντρα Κοiνότητας, ένας θεσμός στον οποίο δεν συμμετέχει, μέχρι τώρα, η Αρκαδία!

Θεωρητικά, οι Αρκάδες ωφελούμενοι των παροχών που θα αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης και διανομής του νέου Οργανισμού, θα πρέπει να μετακινούνται στο πλησιέστερο Κέντρο Κοινότητας.

 

 

Ειδικότερα, κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο που προβλέπει την μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

 

 

 Η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι μία ολοκληρωμένη πρόταση για την αναδιοργάνωση του τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 

Ο ΟΠΕΚΑ είναι μετασχηματισμός του υφιστάμενου ΟΓΑ που δεν ενσωματώθηκε στον ΕΦΚΑ. Αποτελεί τον δεύτερο βασικό πυλώνα του νέου ψηφιακού Προνοιακού Κράτους Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 

Ο πρώτος πυλώνας είναι ο Εθνικός Μηχανισμός με τα 240 Κέντρα Κοινότητας στους Δήμους, που πληροφορεί τους πολίτες για τα δικαιώματά τους σε επιδόματα, παροχές και υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα.

 

Ο Δήμος Τρίπολης, μέχρι τώρα, δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα δημιουργία Κέντρων Κοινότητας και μένει να δούμε πως θα ενταχθεί και αυτός στη νέα "αρχιτεκτονική" που επιχειρεί να εισάγει το αρμόδιο Υπουργείο.

 

Θα πρέπει να αναφέρουμε πως ο νέος Οργανισμός είναι μια Ενιαία Αρχή Απόδοσης Επιδομάτων και αναλαμβάνει δέσμη συγκεκριμένων παροχών :

 

Το Επίδομα Παιδιού

Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)

Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ανασφάλιστους υπερήλικες, τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου τους.

Τις παροχές και υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας.

Επιδόματα σε άτομα με αναπηρία.

Προνοιακές παροχές, οικονομικές και εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την οικονομική στήριξη ειδικών και ευπαθών ομάδων.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.