Επικαιροτητα

ΤΡΙΠΟΛΗ: Επεκτείνεται η φιλοξενία προσφύγων σε διαμερίσματα

Την υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα στην πόλη της Τρίπολης, προσφέροντας στέγαση και υποστηρικτικές υπηρεσίες σε συνολικά 300 πρόσφυγες, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σε συνεργασία με τον Δήμο Τρίπολης.

Ειδικότερα, οι θέσεις προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων σε 50 διαμερίσματα στην πόλη της Τρίπολης, είναι η πιο πρόσφατη επέκταση του προγράμματος στήριξης έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Το πρόγραμμα "ESTIA" υλοποιείται στην Τρίπολη από την Αναπτυξιακή Πάρνωνα και προβλέπει τη σταδιακή δημιουργία 300 θέσεων στέγασης σε διαμερίσματα για πρόσφυγες.

Με αφορμή την επίσημη έναρξη του προγράμματος, ο δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "με αξιοπρέπεια και αμοιβαίο σεβασμό θα καταβάλουμε τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες για την υποδοχή και προσαρμογή των οικογενειών των προσφύγων στη ζωή της πόλης μας" και πρόσθεσε: "Κοινωνικοί επιστήμονες, διερμηνείς, επόπτες φιλοξενίας και άλλα εξειδικευμένα στελέχη θα απασχοληθούν στο έργο. Χαιρόμαστε βλέποντας ότι την προσπάθεια στηρίζουν όλοι οι φορείς του τόπου μας, η εκκλησία, το νοσοκομείο, η εκπαιδευτική κοινότητα, ο δικηγορικός σύλλογος. Στόχος όλων μας αποτελεί η διαβίωση αυτών των ανθρώπων με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί να μείνουν στην περιοχή μας".

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Πάρνωνα Μαρίνος Μπερέτσος, ευχαρίστησε τον Δήμο Τρίπολης για τη στενή συνεργασία καθ' όλη τη διάρκεια προετοιμασίας του προγράμματος και για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της εταιρείας, ενώ επισήμανε την ανάγκη ενεργοποίησης όλων των τοπικών φορέων της Τρίπολης, για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.

Ο μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας, Αλέξανδρος, διαβεβαίωσε για τη στήριξη της εκκλησίας στους πρόσφυγες και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην προσπάθεια υλοποίησης του προγράμματος.

Με την έναρξη του προγράμματος "ESTIA" στην Πελοπόννησο, είναι πλέον 15 οι δήμοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λιβαδειά, Κρήτη, Τρίκαλα, Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα, Καρδίτσα, Λάρισα και Τρίπολη, που συμμετέχουν στην προσφορά στέγασης και προοπτικών ένταξης σε αιτούντες άσυλο.

Όπως σχολίασε ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, Philippe Leclerc, "αυτό επιβεβαιώνει την ετοιμότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης να στηρίξει τις προσπάθειες υποδοχής προσφύγων, αλλά και να διαχειριστεί προγράμματα που χρηματοδοτεί η ΕΕ" , "Ο Δήμος Τρίπολης είναι ο πρώτος από τους δήμους της Πελοποννήσου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στέγασης και καλωσορίζουμε αυτήν την πρωτοβουλία. Οι άνθρωποι που έχουν αναγκαστεί να ξεριζωθούν περνώντας τόσες δυσκολίες έχουν ανάγκη από αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Όπως συμβαίνει ήδη σε τόσες άλλες πόλεις στην Ελλάδα, μέσα από τη συνύπαρξη οι άνθρωποι έχουν πολλά να μοιραστούν και να μάθουν ο ένας από τον άλλον" συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο του προγράμματος "ESTIA", οι οικογένειες των αιτούντων άσυλο που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, λαμβάνουν, επίσης, οικονομική βοήθεια μέσω προπληρωμένων καρτών, ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις βασικές καθημερινές ανάγκες τους. Επιπλέον, προσφέρεται κοινωνική υποστήριξη, ψυχοκοινωνική βοήθεια, υπηρεσίες διερμηνείας και βοήθεια για τη μεταφορά τους από και προς την υπηρεσία ασύλου.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.