Επικαιροτητα

winamp wmp real qt

Η "Οδύσσεια" των προσφύγων και η Τρίπολη! (photos)

Ξεριζωμένοι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, με διάθεση για επικοινωνία, με άλλη κουλτούρα, άλλο θρήσκευμα, μεγάλη ταλαιπωρία και... όνειρα!

Λίγο μετά το Πάσχα του 2018, άρχισαν να εγκαθίστανται στην Τρίπολη ο πρώτες οικογένειες προσφύγων κυρίως από τη Συρία. Είχαν προηγηθεί κάποιες δηλώσεις σχετικά με την άφιξή τους στις 14 Μαρτίου 2018 από τον κ. Μπερέτσο Μαρίνη, Γενικό Διευθυντή της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, μέσα από τη συχνότητα του "Αρκαδία 938".

Λίγο πριν το τέλος του Αυγούστου διαβάσαμε στο arcadia938.gr και την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την επιλογή του 9ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης ως Δομή Υποστήριξης και Εκπαίδευσης των παιδιών αυτών των οικογενειών.

Κάθε μέρα βλέπουμε όλο και περισσότερες οικογένειες προσφύγων "συμπολιτών" μας να κυκλοφορούν στους δρόμους της Τρίπολης, στις παιδικές χαρές και στις πλατείες! Κάθε μέρα νιώθουν όλο και πιο άνετα μέσα στην πόλη μας, η οποία είναι πολύ φιλική, όπως οι ίδιοι μας είπαν!

Απλοί άνθρωποι, που ζουν ανάμεσά μας και που -αν κάνεις το πρώτο βήμα- θέλουν να ζουν μαζί μας!

Στην πλατεία Άρεως είναι έντονη η ομαδική παρουσία των οικογενειών αυτών κάθε απόγευμα, μέχρι αργά το βράδυ. Σκεφτήκαμε να τους μιλήσουμε, αλλά υπάρχει μία "οδηγία", η οποία "δεν επιτρέπει" στους ανθρώπους αυτούς να μας μιλούν... για λόγους δικής τους ασφάλειας!

Όμως, η παρόρμησή μας -και μία οφθαλμαπάτη- μας έδωσε την κατάλληλη ώθηση και μιλήσαμε με τους νέους μας "συγκάτοικους" το βράδυ της Παρασκευής (31/8).

Μία μαύρη κελεμπία και το μπαστούνι του γκριζομάλλη κυρίου Μωχάμετ, μας έδωσαν την εντύπωση, πως ένας χριστιανός ιερέας συνομιλούσε με τους συγκεντρωμένους πρόσφυγες, οι οποίοι διαχωρίζονται στις συναρθροίσεις τους σε αντρικές παρέες και σε αυτές των γυναικόπαιδων! Τελικά, ο... παππάς ήταν ο κύριος Μωχάμετ, ο οποίος δεν έκανε κήρυγμα, αλλά απλά συνομιλούσε με την παρέα του!

Φιλικότατοι όλοι οι κύριοι της παρέας, μας δέχτηκαν αμέσως και θέλησαν να συνομιλήσουμε, παρ' όλο που δεν υπήρχε κοινός κώδικάς επικοινωνίας, πλην αυτού της ανθρωπιάς!

Δεν έχουν διδαχτεί ελληνικά -τουλάχιστον η συγκεκριμένη ομάδα-, δεν μιλούν αγγλικά και δεν τα πήγαμε καλά ούτε με τις νοηματικές χειρονομίες...

Τελικά, μας "έσωσε" ένας ξάδερφός τους μετανάστης και κάτοικος Γερμανίας και την βγάλαμε την άκρη στα γερμανικά! Όσο για τις γυναίκες τους... γρι ξένες γλώσσες, αλλά πολλά χαμόγελα και φουλ διάθεση για επικοινωνία, αν και ντροπαλές!

Στη συζήτησή μας λοιπόν με τους άντρες των οικογενειών, μάθαμε ότι πρόκειται για ανθρώπους, οι οποίοι παρέμειναν στο Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης για κάποιους μήνες, προτού μετεγκατασταθούν στην Τρίπολη! Κάποιοι από αυτούς μάλιστα, μεταφέρθηκαν ενδιάμεσα στην Αθήνα για ένα μήνα!

Τώρα, φιλοξενούνται στην Τρίπολη, λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση από τον ΟΗΕ, έχουν χρήματα για να κινηθούν μέσα στην πόλη και να πραγματοποιήσουν αγορές, όμως δεν τους επιτρέπεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να εργαστούν -και δεν χρειάζεται- όπως κι οι ίδιοι μας επιβεβαίωσαν! Τον Σεπτέμβρη τα παιδιά τους βέβαια, όπως έχετε ενημερωθεί από το arcadia938.gr- θα αρχίσουν να πηγαίνουν σχολείο για 2 ώρες κάθε μέρα (3 μ.μ.- 5 μ.μ.)

Μας είπαν, ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Σύριοι -ενώ υπάρχουν και Ιρακινοί ανάμεσά τους- και όλοι είναι μουσουλμάνοι

Όταν τους ρωτήσαμε για τον τρόπο, με τον οποίο έφτασαν στην Ελλάδα, τα πρόσωπά τους έγιναν σκυθρωπά... Όταν μιλήσαμε για το Καρά Τεπέ της Μυτηλίνης προστέθηκαν ο θυμός κι η απογοήτευση στα πρόσωπά τους... Αναλογιστήκαμε για λίγο εκείνη τη στιγμή τον πόλεμο, τον ξεριζωμό, την "γκετοποίηση" στην Ελλάδα και την αβεβαιότητα του αύριο για τις οικογένειες αυτές και... χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας!

Μέσα σε όλη την Οδύσσεια αυτών των ανθρώπων -η πλειοψηφία των οποίων θέλει να μεταβεί στη Γερμανία- υπάρχουν μωρομάνες, παιδιά κάθε ηλικίας και άντρες, οι οποίοι ευθύνονται για τις τύχες των οικογενειών τους! Τύχες, που μόνο από τους ίδιους δεν καθορίζονται!

Η επαφή του arcadia938.gr με τους πρόσφυγες στην Τρίπολη δε σταματά εδώ! Θα συνεχίσουμε να τους γνωρίζουμε και να σας τους συστήνουμε, καθώς όπως μας είπαν "οι άνθρωποι στην Τρίπολη είναι φιλικοί!"

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.